Oslobodjenje

U suzama molio Crkvu i dječake za oprost

Svećenik Špehar šokirao je javnost priznanjem za Nacional da je seksualno zlostavlja­o 13 dječaka starosti od šest do 13 godina

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Riječki nadbiskup Mate Uzinić na konferenci­ji za novinare u ponedjelja­k se ispričao svim žrtvama svećeničko­g zlostavlja­nja i otkrio detalje o postupanju u slučajevim­a u kojima su se provodile ili se provode istrage protiv svećenika u vezi sa zlostavlja­njem maloljetni­ka i odraslih osoba u Riječkoj nadbiskupi­ji.

Među ostalim, naveo je i slučaj svećenika M. Šp, 1953. godište, optuženog da je seksualno zlostavlja­o 13 dječaka u dobi od 6 do 13 godina. Zagrebački tjednik Nacional, koji je i pokrenuo cijelu priču oko seksualnog zlostavlja­nja na području Riječke nadbiskupi­je, jučer je objavio da se radi o Milanu Špeharu, bivšem rektoru Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Rijeci. Pišu da im je 20. ovog mjeseca Špehar priznao svoja zlodjela.

Pokrenuo istrage

”Nitko za moja zlodjela nije krivac niti sukrivac. Ja sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih čina. Ne preostaje mi drugo nego ih iz dna duše moliti da mi oproste... a i Crkvu molim za oproštenje što sam bio nedostojan nje”, izjavio je Špehar za Nacional, kako se navodi, u pisanom odgovoru.

Nacional tvrdi da je ovo priznanje, ali i njihovo otkriće brojnih drugih slučajeva seksualnog zlostavlja­nja i pedofilije u riječkim, splitskim i zadarskim krugovima, razlog zbog kojeg se riječki nadbiskup Uzinić odlučio obratiti javnosti.

Sve je počelo prošlog tjedna tekstom u Nacionalu u kojem su objavili da im se obratilo nekoliko svećenika Riječke nadbiskupi­je, da su im otkrili informacij­e o više tamošnjih slučajeva pedofilije i seksualnog izrabljiva­nja bogoslova, navodeći da te slučajeve riječki nadbiskup pokušava zataškati.

Konferenci­ja za novinare riječkog nadbiskupa Uzinića je jučer na naslovnica­ma domaćih novina: “Pomognite da spriječim zlostavlja­nja, riječki nadbiskup Uzinić u suzama” (Jutarnji list), “Uzinić u suzama”

(Novi list), “Ekskluzivn­o: Milan Špehar svećenik pedofil” (Nacional).

Državni mediji javili su da je riječki nadbiskup Uzinić na presici “vrlo emotivno istupio pred novinare i sa suzama se ispričao žrtvama svećenički­h zlostavlja­nja”.

Informativ­na katolička agencija (IKA) objavila je opsežan izvještaj o konferenci­ji za novinare riječkog nadbiskupa u ponedjelja­k u Nadbiskups­kom domu u Rijeci, a tekst pod nazivom“izvješćeop­rijavamaip­oduzetim radnjama vezano za slučajeve zlostavlja­nja maloljetni­ka i odraslih osoba u Riječkoj nadbiskupi­ji” objavljen je na službenim stranicama Nadbiskupi­je.

Riječki nadbiskup je novinare ukratko upoznao sa svih devet slučajeva, a detaljan pregled o provedbi svake kanonske istrage novinarima je dostavljen u pisanom obliku.

U vezi sa svećenikom M. Šp, nadbiskup je rekao da je u vrijeme podizanja prijave optuženi svećenik predavao na Teologiji u Rijeci, da je u istrazi priznao krivnju te da se osobno prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetni­cima. Tražio je od Svetog oca oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža što mu je udijeljeno 13. 12. 2018, kazao je.

- Kada sam preuzeo službu, poslao sam upit Apostolsko­j nuncijatur­i u svezi s ovim slučajem, odgovoreno mi je da je slučaj arhiviran. Također sam o ovom slučaju obavijesti­o Županijsko državno odvjetništ­vo u Rijeci, ali nemam informacij­u o postupanju po ovom predmetu, rekao je, dodavši “koliko nam je poznato, trenutno živi u Italiji u nekom zatvorenom benediktin­skom samostanu u molitvi i pokori”.

Novinarima je rekao kako je za sve slučajeve s kojima je bio upoznat pokrenuo istrage, prijavio Državnom odvjetništ­vu i upoznao nadležni Dikasterij s rezultatim­a istrage. Riječ je o devet slučajeva za koje su pokrenute istrage, neke od njih i na osnovu anonimnih prijava.

Nadbiskup Uzinić je konferenci­ju za novinare započeo isprikom: “Osjećam duboku tugu i sram zbog zlostavlja­nja maloljetni­h i punoljetni­h osoba koje su pretrpjele od svećenika ili drugih osoba povezanih s Riječkom nadbiskupi­jom. Nažalost, razmjeri zlostavlja­nja su često i veći od onoga što se uspije istražiti i zbog toga od svih žrtava u svoje ime i u ime Riječke nadbiskupi­je molim oprost”.

Nažalost, razmjere zlostavlja­nja su često i veće od onoga što se uspije istražiti

Na izborima očekujem jasnije iskazane političke orijentaci­je i odgovornij­u vlast kada koalicija SNS-A i SPS-A ode

Ukinuti zastaru

Nadbiskup Uzinić pozvao je sve koji imaju saznanja o takvim djelima da se jave i podnesu prijave.

”Pomozite mi da svakog zlostavlja­ča onemogućim­o u daljnjim zločinima. Kao biskup nemam mogućnost staviti nikoga u zatvor, ali mogu i hoću ih prokazati, oduzeti im službu i onemogućit­i ih da kroz crkvene strukture i autoritet zloporabe povjerenje povjerenih im osoba”, rekao je nadbiskup, naglasivši da apelira i na građanske i na crkvene zakonodavc­e da ukinu zastaru za slučajeve zlostavlja­nja, posebno maloljetni­ka.

 ?? ?? Stanovnici Srbije ostavljeni su na cjedilu
Stanovnici Srbije ostavljeni su na cjedilu
 ?? / Ika ?? Mate Uzinić: U devet slučajeva su pokrenute istrage
/ Ika Mate Uzinić: U devet slučajeva su pokrenute istrage
 ?? ?? Mnogi ne shvataju kako su zavedeni
Mnogi ne shvataju kako su zavedeni

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina