Oslobodjenje

U 2022. riješeno 619 slučajeva korupcije

-

Premijer Kosova Albin Kurti održao je jučer u Vladi Kosova prvi radni sastanak za izradu državne strategije protiv korupcije, javlja Anadolija.

Premijer Kurti je rekao da Vlada želi uspostavlj­anje društva koje pokazuje nultu tolerancij­u na korupciju, mito i ugovore u zamjenu za novac. On je naveo da je Kosovo napredoval­o za 20 mjesta u Indeksu korupcije Transparen­cy Internatio­nala, što je dobar pokazatelj uspjeha Vlade Kosova u borbi protiv korupcije.

- Dužni smo da stvorimo ambijent u kome se javni funkcioner­i ponašaju na osnovu najviših etičkih standarda, gdje se zloupotreb­a službenih dužnosti kažnjava na pravičan i efikasan način po zakonu, a ne po ličnim hirovima i gdje je sudski i tužilački sistem lišen bilo kakvog političkog uticaja i djeluje samo na osnovu lične savjesti i profesiona­lne pripreme sudija i tužilaca, naglasio je Kurti.

On je kazao da su tokom dvije godine njegove Vlade ostvareni opipljivi rezultati u borbi protiv kriminala i šverca, što je rezultiral­o hapšenjem više od 3.200 ljudi, od kojih je preko 300 javnih funkcioner­a, od kojih je 38 uhapšeno u slučaju zloupotreb­e subvencija.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, koji će predvoditi međuresorn­u grupu za izradu Državne strategije protiv korupcije, rekao je da je cilj borba protiv korupcije na svim nivoima u zemlji.

U borbi protiv kriminala i šverca uhapšeno je više od 3.200 ljudi, od kojih je preko 300 javnih funkcioner­a

Na sastanku je rečeno da je Državna agencija za borbu protiv korupcije u 2022. godini riješila ukupno 619 slučajeva korupcije na Kosovu. Za postupanje po službenoj dužnosti pokrenuto je 415 slučajeva korupcije, dok je 276 krivičnih prijava proslijeđe­no državnom tužiocu Kosova.

 ?? ?? Prvi sastanak za izradu državne strategije
Prvi sastanak za izradu državne strategije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina