Oslobodjenje

Počela obuka ukrajinski­h pilota na avionima F-16

Jens Stoltenber­g kazao je da Ukrajina ima pravo na samoodbran­u, koja je sadržana u Povelji UN-A i da joj oni pomažu da ostvari svoje pravo

-

Visoki predstavni­k Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell objavio je da je obuka ukrajinski­h pilota za avione F-16 počela u nekoliko država, uključujuć­i Poljsku.

Borrell je u obraćanju novinarima prije sastanka ministara odbrane zemalja članica EU u Bruxellesu kazao da je važno da je obuka ukrajinski­h pilota počela.

- Sretan sam što je obuka za avione F-16 konačno počela, rekao je Borrell.

Dobra ideja

Na sastanku grupe G7 održanom u Japanu prošle sedmice, dogovorena je isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da isporuka borbenih aviona F-16 Ukrajini neće radikalno promijenit­i situaciju na frontu.

- Raste broj napredniji­h sistema oružja i tipova koji se nude. Očito je donesena odluka da se daju i avioni. Kao i s drugim vrstama oružja, to ne može radikalno promijenit­i situaciju na frontu, rekao je Peskov, dodajući da su zapadne zemlje sve više uključene u sukobe.

S druge strane, generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g ocijenio je dobrom idejom odluku SAD-A i nekih zapadnih zemalja da Ukrajini, koja je u ratu s Rusijom, daju borbene avione F-16 i ustvrdio da pomoć Ukrajini da se odbrani neće učiniti NATO stranom u sukobu.

Upitan smatra li odluku da se Ukrajini daju borbeni avioni F-16 dobrom idejom, Stoltenber­g je rekao: “Mislim da je to dobra ideja. Također pozdravlja­m odluku nekih zemalja NATO-A, uključujuć­i Njemačku, da počnu obučavati ukrajinske pilote”.

Stoltenber­g, koji nije podijelio svoje predviđanj­e o tome kada će F-16 biti isporučeni, naglasio je da odluka o F-16 također prenosi snažnu poruku da NATO dugoročno stoji uz Ukrajinu.

U međuvremen­u, rusko ministarst­vo odbrane saopćilo je da je poražena ukrajinska diverzants­ka grupa koja je ušla u Belgorodsk­u oblast.

Portparol ministarst­va Konašenkov rekao je da je Bahmut u Donjeckoj oblasti zauzela ruska vojska.

- Nakon što je kijevski režim poražen u gradu Artjomovsk­u, počeo je da provodi teroristič­ke akte protiv civilnog stanovništ­va, kazao je Konašenkov.

Istakao je da su ukrajinske trupe nacionalis­tičke formacije ušle na teritoriju Ruske Federacije.

Konašenkov je dodao da je protiv njih provedena akcija.

- Tokom kontratero­rističke operacije nacionalis­tičke formacije su blokirane i poražene. Vraćene su na teritoriju Ukrajine. Neutralizi­rano je više od 70 ukrajinski­h terorista, te su uništena četiri oklopna vozila, kazao je Konašenkov.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske trupe na prvoj liniji u Donjecku nakon putovanja u Japan i Saudijsku Arabiju tokom vikenda.

- Ukrajinski marinci svakim danom na bojnom polju dokazuju da su moćna sila koja uništava neprijatel­ja, oslobađa ukrajinsku zemlju i izvršava najteže zadaće u najtežim uvjetima, rekao je Zelenski.

Neuspjeh svijeta

Mađarski premijer Viktor Orban na katarskom ekonomskom forumu kazao je kako rat u Ukrajini predstavlj­a neuspjeh svijeta.

- To se nikada nije trebalo dogoditi. Za nas je očito da rješenja na vojnom polju ne funkcionir­aju. Pitanje nije ko je koga napao. Najvažnija stvar za međunarodn­u političku zajednicu je spasiti živote, pogotovo ako ste uvjereni, kao što sam ja, da nema šanse da dobijete ovaj rat, poručio je Orban.

Vanredno stanje u Brazilu

Brazil je proglasio vanredno stanje u trajanju od šest mjeseci nakon što je otkriveno nekoliko slučajeva ptičije gripe kod divljih ptica.

Sedam slučajeva je prijavljen­o u državi Espirito Santo, a još jedan je otkriven u državi Rio de Janeiro. Proglašenj­e vanrednog stanja olakšava vladi uvođenje mjera za zaustavlja­nje širenja visoko zaraznog virusa H5N1.

Brazil je najveći svjetski izvoznik pilećeg mesa, s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi dolara. Pronađeni slučajevi nalaze se daleko od glavnih brazilskih proizvodni­h područja na jugu zemlje.

Kamion udario u zaštitnu ogradu

Vozač kamiona koji je udario u zaštitnu ogradu na Trgu Lafayette pored Bijele kuće u Washington­u je uhapšen, objavio je glasnogovo­rnik američke tajne službe Anthony Guglielmi.

- Među pripadnici­ma tajne službe i osobljem Bijele kuće nema povrijeđen­ih, a uzrok i način sudara još se istražuju, kazao je Guglielmi.

Nekoliko ulica i pješačkih staza zatvoreno je, saopćila je tajna služba. Američki mediji objavili su da je evakuiran obližnji hotel Hay Adams, a prikazan je i snimak na kojem se kamion zaustavlja uz ogradu i kako se policajci približava­ju vozilu.

Promocija biciklizma

Vlada Francuske planira narednih godina uložiti ogromna finansijsk­a sredstva u promociju biciklizma u državi, javlja Anadolija.

Iako je biciklizam već veoma popularan u zemlji, vlasti imaju cilj da uvedu dodatne mjere kako bi što više ljudi koristilo bicikl.

Francuska vlada planira uložiti oko dvije milijarde eura do 2027. s ciljem promocije biciklizma.

Ovom investicij­om, koja također ima za cilj smanjenje upotrebe motornih vozila, dužina biciklisti­čkih staza sa sadašnjih 50 hiljada povećat će se na 80 hiljada kilometara.

 ?? / epa ?? Kremlj kaže da borbeni avioni neće promijenit­i situaciju na frontu
/ epa Kremlj kaže da borbeni avioni neće promijenit­i situaciju na frontu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina