Oslobodjenje

Imranu Khanu odobrena kaucija

Farrukh Habib, vođa Tehreek-e-insafa, kaže da je protiv Khana pokrenuto oko 150 postupaka

-

Sud za borbu protiv terorizma u Islamabadu jučer je odobrio kauciju bivšem pakistansk­om premijeru Imranu Khanu u više slučajeva, javlja Anadolija.

ATC je odobrio kauciju Khanu u najmanje osam slučajeva do 8. juna.

Protiv Khana su pokrenuti različiti postupci nakon što je izbilo nasilje ispred sudskog kompleksa Islamabad tokom jednog od njegovih pojavljiva­nja pred sudom u martu.

U pratnji supruge Bushre Bibi, Khan bi se sada trebao pojaviti pred Nacionalni­m biroom za odgovornos­t koji je zadužen za borbu protiv korupcije u slučaju koji se odnosi na Al-qadir Trust.

U Pakistanu je došlo do političkih previranja kada je Khanu izglasano nepovjeren­je u aprilu 2021. Khan je zahtijevao vanredne izbore, koji su inače zakazani za oktobar ove godine. Njegove pristalice tvrde da su slučajevi koji se vode protiv njega politički motivisani.

Uhapsio ga je NAB, državno odjeljenje za borbu protiv korupcije, u vezi sa navodnom korupcijom u koju je umiješan univerzite­tski fond Alqadir. Međutim, vrhovni sud zemlje proglasio je njegovo hapšenje nezakoniti­m i kasnije je pušten uz kauciju.

Navodno su Khan i njegova supruga Bushra Bibi dobili milijarde rupija i veliki komad skupe zemlje za izgradnju obrazovne ustanove u zamjenu za oslobađanj­e iznosa od 236 miliona dolara jednom privrednom tajkunu 2020.

Taj iznos je identifiko­vala i vratila Pakistanu Britanska agencija za kriminal nakon nagodbe s tajkunom

Malikom Riazom 2019. Odsjek za borbu protiv korupcije navodi da je Khanov vladajući PTI sklopio dogovor s Riazom, čime je državni budžet oštećen za više od 239 miliona dolara.

Khan i predstavni­ci njegove stranke negirali su optužbe.

 ?? / anadolija ?? Imran Khan je negirao optužbe
/ anadolija Imran Khan je negirao optužbe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina