Oslobodjenje

Korisnici mislili da je Anom siguran

Na suđenju Milanu Matkoviću i njegovoj grupi iskaz je dala vještakinj­a za telekomuni­kacijski saobraćaj

- A. B. č.

Uposlenica MUP-A RS-A Dragana Stojčinovi­ć jučer je u Sudu BIH u nastavku suđenja Milanu Matkoviću i njegovoj grupi dala iskaz u svojstvu vještaka koju je angažovalo Tužilaštvo BIH. Zadatak joj je bio da analizira listinge telekomuni­kacijskog saobraćaja ostvarenog putem aplikacije Anom. Kazavši da se radi o enkriptova­noj komunikaci­ji, vještakinj­a je pojasnila svrhu korištenja aplikacije Anom te je istakla da je za korištenje ove aplikacije bila potrebna internet-konekcija.

Crno tržište

- Za korištenje ove aplikacije su se mogli koristiti telefoni koji su se mogli nabaviti samo na crnom tržištu. Pozivi se nisu mogli obavljati direktno, ali su se mogle slati glasovne i videoporuk­e. Preko Anom adrese svaki korisnik je imao adresu, JID ime u virtuelnom svijetu i svaki je bio jedinstven. Kako nastaje JID, određuje sama aplikacija. Oznaka MCC - Mobil Country Cod je oznaka koja pokazuje u kojoj se zemlji nalazi korisnik. Korisnici su direktno komunicira­li jer su vjerovali u sigurnost prepiske, istakla je vještakinj­a. Advokaticu Lejlu Čović je zanimalo da li je moguće editovati, odnosno vršiti promjene na podacima koje je vještakinj­a dobila, na šta je ona odgovorila da jeste, ali veoma teško.

- Teoretski jeste, ali je to dug period i lako je vidjeti da su promjene napravljen­e, pojasnila je Stojčinovi­ć. Advokatica Čović je, kako bi pokazala da su izmjene na dokumentim­a koje je Stojčinovi­ć vještačila moguće, Vijeću prezentira­la i jedan dokument na kojem je na jednom JID-U napisala ime tužitelja Igora Dubaka, a na drugom svoje. Tružitelj Dubak, koji vodi ovaj predmet, to je ocijenio neumjesnim i neprimjere­nim, zbog čega se Čović izvinila i kazala da je jedina svrha bila to da pokaže da je izmjena podataka moguća te da je ona to uradila za pola minute.

Planiranje ubistva

U ovom predmetu se, osim Matkovića, sudi i Saši Ratkoviću, Draganu Stupiću, Tomislavu Vidakoviću, Vladici Rakiću, Vasiliju Stjepiću, Mitru Blagojević­u, Draženu Šinikoviću i Miroslavu Čaliji. Svi se terete za organizova­ni kriminal, šverc narkotika, krivotvore­nje isprave, pranje novca te planiranje ubistva. Grupa je, prema tvrdnji Tužilaštva, djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švicarske, Španije, Nizozemske, Njemačke... Razotkrive­ni su nakon dešifrovan­ja podataka iz aplikacija Sky i Anom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina