Oslobodjenje

Posao za borce i ratne vojne invalide

Pokušavamo sistemski da rješavamo problem zaposlenja i spriječimo odlazak mladih iz BIH, istakao je ministar Osmanović

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Nakon što je 2022. uspješno realizovan projekat Vaučer za posao, koji su prvi put kroz Program mjera zapošljava­nja realizoval­i Ministarst­vo za boračka pitanja KS-A, Ministarst­vo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A i JU Služba za zapošljava­nje KS-A, u narednim danima biće raspisan javni poziv za tekuću godinu.

Uslovi

Riječ je o programu koji će u 2023, pored nezaposlen­ih članova porodica šehida i poginulih branitelja, obuhvatiti

Nezaposlen­im

RVI i članovima njihovih porodica i maloljetni­m borcima za njih 150, bit će refundiran­o po 1.000 KM

ratne vojne invalide i članove njihovih porodica, te maloljetne branitelje odbrambeno-oslobodila­čkog rata 1992-1995. Ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović pojasnio je uslove projekta Vaučer za posao u 2023.

- Odlični rezultati i odaziv poslodavac­a u prethodnoj godini dali su nam dodatnivje­taruleđa,kakobismou­ovoj godini proširili ovaj inovativni projekt zapošljava­nja pripadnika braniteljs­ke kategorije, te ćemo pored 80 članova porodica šehida i poginulih branitelja ove godine zaposliti i 150 ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica, kao i maloljetne branitelje odbrambeno-oslobodila­čkog rata 1992-1995. Ovim kategorija­ma omogućit će zaposlenje od 24 mjeseca kroz ovaj program, s tim da je poslodavac dužan da snosi troškove za dodatnih 12 mjeseci. Na ovaj način pokušavamo sistemski da rješavamo problem zaposlenja, te spriječimo odlazak mladih iz domovine, istakao je ministar Osmanović.

Služba će poslodavci­ma koji budu obuhvaćeni ovim programom, a budu upošljaval­i članove porodica šehida i poginulih branitelja, tokom 24 mjeseca refundirat­i sredstva od 1.000 KM po novouposle­noj osobi iz ciljne skupine sa VSS i VŠS, 700 KM po novouposle­noj osobi sa SSS, VKV i KV, te 600 KM po novouposle­noj osobi NSS, PK i NK.

Stručna sprema

Kada je riječ o nezaposlen­im RVI i članovima njihovih porodica i maloljetni­m borcima, za njih 150 Služba će refundirat­i 1.000 KM za sve novouposle­ne, bez obzira na stručnu spremu tokom 24 mjeseca.

Za ovu namjenu iz budžeta KS-A u 2023. bit će izdvojeno oko 5,2 miliona KM.

Cilj ovog projekta jeste ostanak mladih u BIH, ali i prilika za poslodavce da u uslovima teških fiskalnih nameta iskoriste ovu olakšicu kroz subvenciju iz budžeta Kantona Sarajevo.

 ?? ?? Za projekt je izdvojeno oko 5,2 miliona KM
Za projekt je izdvojeno oko 5,2 miliona KM
 ?? ?? Omer Osmanović:
Posao će dobiti na 24 mjeseca
Omer Osmanović: Posao će dobiti na 24 mjeseca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina