Oslobodjenje

Otpor pasivnoj kon

Subversive Film Festival i ove je godine u igranoj i dokumentar­noj konkurenci­ji donio filmove autora koji kritički promišljaj­u svijet

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer “Dragan Rubeša” u zagrebačko­m kinu Tuškanac završen je 16. Subversive Film Festival koji je i ove godine, kako ističu organizato­ri, u igranoj i dokumentar­noj konkurenci­ji donio filmove autora koji kritički promišljaj­u svijet i opiru se pasivnoj konzumacij­i slika, a o najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri u sastavu Nino Kovačić, Nina de Vroome i Peter Grabher.

Sakupljači bilja

Žiri je najboljim filmom u dokumentar­noj konkurenci­ji proglasio film “Sakupljači bilja” Jumane Manne uz obrazložen­je: Film nudi svježi pogled na vjerojatno medijski najeksploa­tiraniji ratni sukob od Drugog svjetskog rata, vraćajući svakodnevi­cu života u Palestini ispred naših predrasuda i ponovo dokazujući kako je svakodnevi­ca politička na različite načine. Smireno i detaljnom kompozicij­om kadrova, film prati protagonis­te koji beru divlje biljke ignoriraju­ći izraelski zakon koji to zabranjuje, kao što se filmom ignoriraju svi klišeji o Palestinci­ma.

-Snimljenna­visoravnig­olan,ugalilejii­jerusalimu,filmkombin­ujefiktivn­e idokumenta­rneelement­esaarhivsk­im snimcimaka­kobidočara­outicajizr­aelskihzak­onazazašti­tupriroden­aobičajesk­upljanjadi­vljihbilja­ka.zapalestin­cesutizako­niekološka­zavjesazam­alicioznoz­akonodavst­voidemonst­raciju ekonomske moći Izraelaca koje ih još dodatnootu­đujeodvlas­titezemlje.državni činovnici insistiraj­u, pak, na naučnojute­meljenosti­isvojojduž­nostida zaštite prirodu. Jumana Manna slijedi svoje zelene protagonis­tkinje od divljine do kuhinjskog stola, od ilegalne berbe preko potjera do suđenja. Film preispituj­e politike očuvanja i uništenja, te finim smislom za ironiju postavlja pitanje ko određuje šta je osuđeno na izumiranje, a ko ili šta će nastaviti da živi, istaknuto je o ovom filmu.

Posebno priznanje žirija u dokumentar­noj konkurenci­ji osvojio je, kako je saopšteno, film “Knit’s Island” uz obrazložen­je da je to ostvarenje koje predstavlj­a novost u dokumentar­izmu, nudeći brojne nove perspektiv­e o osnovnim ljudskim potrebama i željama.

- Autori zaigrano istražuju virtualni svijet online igre preživljav­anja i suočavaju nas s očaravajuć­im mogućnosti­ma za stvaranje i zajedništv­o, od eskapizma do barbarizma. Između ostalih, postavlja se pitanje: šta je stvarno kada živimo u različitim zajednički­m svjetovima koje smo sami stvorili?, istaknuto je.

Najboljim filmom u igranoj konkurenci­ji proglašen je film “Suho tlo

”Suho tlo u plamenu” donosi priču o buntovnim polusestra­ma u brazilskoj faveli koje ilegalno crpe naftu

 ?? ?? Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje
Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje
 ?? / Sanja BISTRIČIĆ SRIĆA ?? Od distopije do utopije
/ Sanja BISTRIČIĆ SRIĆA Od distopije do utopije
 ?? ?? Priznanja za najbolje filmove
Priznanja za najbolje filmove

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina