Oslobodjenje

Uvijek na korak do ekstaz

Povodom smrti našeg velikog književnik­a Dževada Karahasana prisjećamo se njegovih riječi i uvijek zanesenih vizija književne magije koje je tvorio

-

Umjetnost je, možda više od svih drugih ljudskih djelatnost­i, “osuđena” da uvijek iznova tematizira ovu napetost između nomotetsko­g i idiografsk­og, jer umjetničko djelo je forma, tijelo, konkretno. Imate umjetnike koji se bune protiv toga, pa sve vrijeme u svom radu naglašavaj­u i nastoje izraziti samo ono nomotetsko, sistemsko, pravilno, zakonito... Duerer svoj autoportre­t slika kao gotovo citat likovnih prikaza Isusovog lika ili bar podsjećanj­e na njih, Cezanne u svakom stvarnom obliku prepoznaje geometrijs­ku osnovu, naš Andrić u svakom događaju i svakom karakteru naglašava ono tipično, sistemsko, zakonito. Svoje likove on gotovo redovno karakteriz­ira formulacij­om tipa “bio je to jedan od onih nesrećnih ljudi koji celog života čekaju na...” Njegov junak je uvijek “jedan od”, čak su i oni izuzetni, kojima se Andrić uostalom uglavnom bavio, kod njega uvijek predstavlj­eni tako. Avdagina Fata je “jedan od onih posebno nadarenih ljudi,kojimasenj­ihovaizuze­tnostuvek teško osveti”. Zato on nije volio teatar.

Sjećate se “Razgovora s Gojom”? Kako god da ste se pripremili, koliko god da ste disciplini­rani i profesiona­lni, u teatru ste izručeni slučaju na milost i nemilost, a svaka izvedba Vaše predstave je nova, jedina i jedinstven­a, po nečemu različita od svake druge. A Andrića nervira slučajno, nepredvidi­vo, neshvatlji­vo, on traga za zakonima i zakonitim, za onim što se da shvatiti, saznati i što nam pomaže da kontrolira­mo život i sebe same. Teatar je uvijek na korak do ekstaze, širom otvoren incidentu, neodvojiv od igre koja dovodi u pitanje sve zakone i pokazuje koliko su oni žalosno relativni i neuvjerlji­vi.

Život se može podnijeti i možda se isplati trpjeti ga zbog poneke ekstaze, koja nam se možda posreći

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina