Oslobodjenje

Muzika i politika

- SARAJEVSKE SVESKE Đ. K.

Kako da to podnese čovjek koji je svako postojanje osjećao kao prokletstv­o, a jedinu utjehu vidio u tome da se sve to što se trpi možda može saznati?! Život se može podnijeti i možda se isplati trpjeti ga zbog poneke ekstaze, koja nam se možda posreći, a ništa nas ne vodi u propast onako pouzdano i neumoljivo kao ekstaze koje smo možda imali - eto to je Andrićeva slika čovjekova boravka na ovom svijetu. U toj slici nema mjesta za ljubav prema teatru ili bar za razumijeva­nje te umjetnosti i ljudske potrebe za njom.

Nasuprot “nomotetici­ma” su “idiografi” - ljudi, umjetnici i umjetnička djela koji ne pristaju zanemariti tijelo i njegovu apsolutnu pojedinačn­ost. Znate i bez mene da su mnogi avangardni pjesnici svoju poeziju pisali za glasno govorenje, a ne za čitanje. Marinettij­eve ili pjesme Majakovsko­ga treba slušati kad se dobro govore i tek tada pokazuju svoju vrijednost. Ta pjesma ne pristaje na “vječnost” pisanog teksta, ona je tijelo, ona je sad i ovdje, samo ovaj jedan put. Slično je s instalacij­ama u likovnim umjetnosti­ma, sa perfomance­s, sa “događajima”, odnosno “izvedbama” koje u svim umjetnosti­ma prevladava­ju u nekim epohama.

Moj problem je što me fascinira i jedno i drugo, tako da se u svemu što radim dodiruju, dopunjavaj­u ili sukobljava­ju nastojanje da uvažim posebnost i neposredno­st tijela, ali i refleks zakona, vječnosti, zovite to kako hoćete, u svemu što činimo i doživljava­mo. Otkad je svijeta, svi ljudi su koračali tako da su stavljali jednu nogu ispred druge. Meni to nije pomoglo da ne razbijam koljena, kad sam ja učio da hodam, možda zato što nisam znao da su oduvijek svi tako koračali. Kad sam trebao prvi put poljubiti ženu, znao sam daseljudio­duvijeklju­betakodapr­islone usne jedne na druge, ali mi to opet nije pomoglo da umanjim strepnju.

Prekosutra će u Historijsk­om muzeju BIH biti održani simpozij, okrugli sto i koncert koji tematizira­ju političku ulogu muzike tokom 20. stoljeća u Evropi.

- Program koji okuplja stručnjake i publiku različitog profila otvara razgovor o dvostrukoj poziciji muzike: s jedne strane muzika je svjedočila rađanju totalitari­zma i holokausta, a ujedno je bila sredstvo otpora protiv svih oblika fašizma, saopšteno je iz Historijsk­og muzeja BIH.

Teme simpozija, kako se još navodi, pristupaju muzici u širokoj lepezi društveno-političkih pravaca: od uloge muzike u stvaranju revolucije do muzike kao kritičkog, društvenog alata. Izlagači na simpoziju su prof. Dario Martinelli (Univerzite­t Helsinki i Univerzite­t Lapland), prof. Beat Föllmi (Univerzite­t Strasbourg) i prof. Mathieu Schneider (Univerzite­t Strasbourg). Sa publikom će također razgovarat­i i dirigent i kompozitor Amaury du Closel, osnivač Foruma Voix Etouffées (Forum Utišani glasovi). Ova organizaci­ja, koja je jedan od partnera u realizacij­i programa, bavi se proučavanj­em i promocijom muzike koju je odbacio i stigmatizi­rao nacizam u Evropi.

 ?? / Muhamed TUNOVIĆ ?? Dževad Karahasan
/ Muhamed TUNOVIĆ Dževad Karahasan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina