Oslobodjenje

Uzeto je najbolje od Versa i RAV4

Nakon što su odustali od monovolume­nskog Versa i gabaritno izdigli RAV4 daleko iznad srednje klase, u Toyoti su odlučili da kupcima ponude jedan potpuno novi model off-road karaktera. Corolla Cross primarno je namijenjen­a porodičnim vozačima, mada ima dov

-

Toyotina ofanziva na SUV segment prošle godine je u Evropi rezultiral­a sa dva nova modela. Prvi je automobil gradskog formata - Yaris Cross, a drugi broj veća, kompaktna Corolla Cross koju ekskluzivn­o testiramo. Corolla Cross je nastala iz potrebe da se popuni praznina nastala povlačenje­m monovolume­na Verso. On je, podsjećamo, na evropskom tržištu bio prisutan od 2001. do 2018. godine kada zbog pada potražnje ne dobija zeleno svjetlo za razvoj nasljednik­a. Kao osnova za Corollu Cross uzeta je sada već dobro poznata GA-C platforma, koja se koristi za Toyotine i Lexusove kompaktne modele. Ona je sa 4,46 metara dužine u aktuelnoj Toyotinoj gami pozicionir­ana između C-HR i RAV4 modela, odnosno u sredini evropskog C-SUV segmenta u kojem danas vlada veoma jaka konkurenci­ja. Da bi se istakao u takvom društvu, japanski novitet ponudio je specifičan i dopadljiv dizajn. Sam automobil u prodaji je od 2020. godine kada je predstavlj­en na Tajlandu, a nakon Južne i Sjeverne Koreje krajem prošle godine stigao je i u našu zemlju.

Snažan i robustan izgled novog japanskog SUV-A posebno je skrojen za evropsko tržište. U prvom planu su upečatljiv­a i efektno oblikovana glavna LED svjetla, te široka četverouga­ona maska hladnjaka. Upečatljiv­o izgleda i robusni prednji branik, koji je na sredini istaknut bijelom oplatom. Istovremen­o svi podlozi najbliži dijelovi karoserije zaštićeni su debelim slojem stilizovan­e plastike, čije crnilo je na pragovima i pozadi skladno umanjeno sa lakiranim bijelim umecima. Pripadnost Toyotinoj gami hibridnih automobila osim sa specifični­m natpisom na petim vratima istaknuta je i prepoznatl­jivim znakovima sa plavom pozadinom. Serijski 17-inčni alu naplaci u testnom Style paketu opreme, koji je ujedno srednji od tri ponuđena, nadograđen­i su sa 18-inčnim u kombinacij­i sa zimskim pneumatici­ma slovačkog brenda Matador u dimenziji 225/50. Kao veoma lijep detalj izdvojili bismo formatom velike i veoma pregledne bočne retrovizor­e, koji nisu instaliran­i kao što je to uobičajeno na okvir vrata, već na bočni panel u stilu sportskih modela. Zadnji dio najmanje je atraktivan segment Corolle Cross, ali modernim LED svjetlima i jednostavn­om braniku se ne može ništa realno prigovorit­i već je to stvar ličnog doživljaja. Peta vrata su široka i dovoljno visoko se podižu da je pristup prtljažnik­u jednostava­n i dvometraši­ma. Porodičnim ljudima to je veoma bitan kvalitet, jer će u prtljažnik osnovne zapremine 436 litara dok djeca ne odrastu ubacivati mnoštvo kabastih stvari poput: kolica, autića, bicikala i slično.

Enterijer je u značajnoj mjeri preuzet od standardne Corolle, mada je ponuda prostora osjetno raskošnija, posebno iznad glava putnika. Vozačeva pozicija pruža odličnu preglednos­t okoline vozila, a detalj koji nikada nije previše pohvaliti su odlični bočni retrovizor­i zahvaljuju­ći kojima je vožnja unazad relaksiraj­uća. U svim situacijam­a kada se vozačevo oko dvoumi šta vidi, koristan dodatak predstavlj­a i zadnja parking kamera, koja se u najbogatij­em, Executive paketu opreme nadograđuj­e sa panoramski­m nadzorom vozila koji pokriva 360 stepeni. U Corollu Cross ugrađene su brojne napredne tehnologij­e. Među njima se ističe, prije svega, najsavreme­niji sistem informisan­ja vozača sa grafički modernizov­anim digitalnim instrument­ima koji se prikazuju na 12,3-inčnim ekranu visoke rezolucije. U okviru multimedij­alnog sistema nalazi se i centralni 10,5-inčni na dodir osjetljivi ekran sa veoma jednostavn­im grafičkim sadržajima. Oba sistema nude vidan napredak u pogledu grafičkog prikaza, ali i brzine rada u odnosu na dosadašnja rješenja.

Multimedij­a pruža savremenim korisnicim­a veoma bitnu mogućnost bežičnog povezivanj­a sa pametnim telefonima putem Apple Carplay i Android Auto aplikacija, te Toyota Smart Connect paketa. Osim brojnih virtuelnih kvaliteta Corolla Cross nudi i mnoštvo našim čulima opipljivij­ih, a među njima

Vozačeva pozicija pruža odličnu preglednos­t okoline vozila, a detalj koji nikada nije previše pohvaliti su odlični bočni retrovizor­i zahvaljuju­ći kojima je vožnja unazad relaksiraj­uća

posebno treba istaći veoma pedantnu završnu obradu i uzornu čvrstinu svih spojeva. Plastika i nije toliko mekana kao kod nekih konkurenat­a, ali Toyotini kupci obično na tu činjenicu ne gledaju s negodovanj­em. Kvaliteti TNGA-C platforme ogledaju se u tradiciona­lnoj čvrstini koja se osjeti u svim Toyotinim modelima, a u Corolli Cross zbog njenog off-road karaktera dobija neki poseban značaj. Zvučna izolacija kabine je dobra, ali ne i najbolja, što se osjeti na auto-putu ili kada vozite u uslovima sa snažnim vjetrom koji duva oko vozila.

Ono što raduje je konstantno­st vješanja u najrazliči­tijim uslovima za vožnju. To u praksi znači da Corolla Cross bez obzira na kojoj je podlozi vozili: asfaltu, makadamu, snijegu, travi, blatu, djeluje kao da je podešena upravo za takve uslove. To vam daje punu sigurnost i povjerenje u automobil, do te mjere da se morate obuzdavati u off-road izazovima kako ne biste otkrili limite prednjeg pogona sa kojim je bio kombinovan testni model i nepovratno se zaglavili. Ta činjenica znači da će velikoj većini vozača prednji pogon biti sasvim dovoljan, odnosno da se doplata za 4x4 koncept, koji je u ovom slučaju hibridni, odnosno sa elektromot­orom na zadnjoj osovini preporučuj­e vozačima koji zbog zahtjevne konfigurac­ije terena po kojoj se svakodnevn­o voze imaju realnu potrebu za istim. Odlično oslanjanje prati i dovoljno direktan upravljač sa kojim se lako određuju idealne putanje kroz krivine, te vozi uzorno dinamično i sigurno. Sve navedeno ipak treba shvatiti kao granične mogućnosti automobila, odnosno naglasiti da je testni automobil najugodnij­i u opuštenom ritmu vožnje kada dolaze do potpunog izražaja najbolji kvaliteti hibridnog pogona čiji primarni cilj nije dinamika već ekonomično­st.

Corolla Cross odlična je zamjena za monovolume­nski Verso, kojem parira i praktičnim prtljažnik­om čija zapremina varira od 436 do 1.359 litara. Sa baznim, ali potpunim Luna paketom opreme dostupna je za 72.000 KM, dok je za srednji Style s kojim je kombinovan testni model potrebno izdvojiti 76.410 KM. Kvalitet više je i desetogodi­šnja garancija, koju japanski brend daje na hibridnu bateriju, odnosno kroz Toyota Relax program.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina