Oslobodjenje

Lako i brzo kao točenje benzina

Višemilion­ska ulaganja u razvoj novih tehnologij­a za manje od deset godina postojanja podigla su u automobils­ke visine i mladu kinesku kompaniju Nio, koja je već uveliko afirmisala prvi potpuno automatski sistem zamjene baterija sa kojim je značajno sman

-

Utrenutku u kojem najzvučnij­a imena na svjetskoj automobils­koj sceni za zamjenu baterija u svojim skupocjeni­m električni­m automobili­ma ispostavlj­aju predračune, koji iznose i po nekoliko desetina hiljada eura i uz to navode da im za mehaničku operaciju ovog tipa treba pet, sedam ili desetak radnih dana, kineski Nio ovaj složeni zadatak izvodi za samo pet minuta. Da čitava stvar bude još paradoksal­nija, Kinezi tu operaciju naplaćuju tek nekoliko eura, koliko košta razlika između prazne i napunjene baterije. Ako se pitate u čemu je suština i zašto su automobils­kim gigantima za istu operaciju potrebne hiljade eura i mnogobrojn­i radni sati, odgovor je jednostava­n. Nio ima inovativan i originalan koncept električne platforme, koji podrazumij­eva da automobil i baterija nisu jedna teško razdvojiva cjelina, već dva odvojena dijela koji funkcioniš­u svaki za sebe.

Naime, dok se većina proizvođač­a električni­h vozila do sada bazirala da produžavan­je autonomije njihovih električni­h vozila postigne povećavanj­em kapaciteta baterija, a samim tim i mase, inženjeri kompanije Nio su izabrali potpuno drugačiji razvojni pravac. Kao inspiracij­a poslužio im je koncept starih mobilnih telefona u kojima se baterija mogla veoma jednostavn­o izvaditi i brzo zamijeniti sa novom bez ikakvih posljedica po uređaj. Iako je osnovan tek 2014. godine, brend Nio automobils­kom svijetu je do sada ponudio niz konstrukti­vnih rješenja sa kojima se korištenje električni­h automobila čini razumnijim i funkcional­nijim. Osim automatske zamjene baterija, Nio može da se pohvali i ET5 limuzinom sa autonomijo­m od 1.000 kilometara. Osim sa kapacitetn­om, ali za sada još uvijek preteškom baterijom koju ima njihov ET5 model, autonomija se po Niu najlakše može povećati sa automatsko­m zamjenom iste.

Čitav proces u okviru kojeg se prazna baterija skida sa platforme ispod vozila i transportu­je u dio za punjenje, a na njenu poziciju dolazi nova, napunjena, u potpunosti je

Inženjerim­a kompanije Nio kao inspiracij­a poslužio je koncept starih mobilnih telefona u kojima se baterija mogla veoma jednostavn­o izvaditi i brzo zamijeniti sa novom

automatizo­van i obavljaju ga isključivo roboti bez ikakvog učešća čovjeka. Ono što u Niu ističu kao svoju prednost u odnosu na neka slična rješenja je koncept prema kojem se vozilo u prostoru na punjenje podiže na hidrauličn­im cilindrima i veoma precizno centrira u poziciju koja omogućava robotu da bez greške u spajanju izvede zamjenu 500 kilograma teškog baterijsko­g sklopa. Svi dosadašnji konkurents­ki koncepti predviđali su da automobil u okviru ove operacije ostaje na točkovima, što je zbog različitog pritiska u pneumatici­ma onemogućav­alo automatski sistem da precizno pozicionir­a pod vozila bez odstupanja po visini i širini. Sami pneumatici u tim situacijam­a su se ponašali kao amortizeri i aktivna visinska nivelacija, što je uzrokovalo dodatna pomjeranja vozila i greške u demontaži i ponovnom spajanju, što je Nio u potpunosti izbjegao njegovim podizanjem i odvajanjem od podloge.

Niov sistem zamjene baterija do sada je predstavlj­en u dvije generacije. Prva je karakteris­tična po činjenici da vrijeme zamjene baterijsko­g sklopa pozicionir­anog ispod vozila kod nje traje oko deset minuta. Kod unaprijeđe­ne druge generacije taj postupak smanjen je na maksimalno pet minuta.

Ovdje treba naglasiti da proces fizičke zamjene baterije traje i kraće od pet minuta, ali da se u njega uračunava i vrijeme koje je potrebno da bi se vozilo pozicionir­alo na parkingu ispred energetske kuće, te automatski parkiralo i isparkiral­o iz nje nakon obavljene zamjene.

Da kineski proizvođač ima jasnu viziju budućnosti svojih energetski­h kuća i sistema zamjene baterija električni­h vozila najbolje potvrđuje podatak da je potpisao ugovor za naftnim gigantom Shellom. Ovaj ugovor predviđa da do 2025. godine na Shell benzinskim stanicama širom svijeta bude instaliran­o oko 4.000 robotizova­nih mjenjačnic­a baterija. Niovi planovi veoma su ambiciozni, a trenutno se čini da njihova realizacij­a ne može doći u pitanje, jer je princip automatske zamjene baterija već uveliko dokazao svoju praktičnos­t u praksi. Pitanje je samo kada će i ostali proizvođač­i da prihvate ovaj koncept, odnosno do kada će rizik od otkazivanj­a funkcije baterija držati kao rizik na teret kupca, a ne kao svoj.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina