Oslobodjenje

Savremeni svjetski geopolitič­ki poredak

Svijetu je potrebno ne da Amerika nestane, nego da sama ponovno postane demokratsk­a, liberalna i produktivn­a

- (Sutra: Postdemokr­atija kao posljedica uticaja globalne elite moći)

Geopolitič­ke promene koje su se dogodile tokom zadnje tri decenije i koje se još uvek dešavaju vezano za pandemiju i rat u Ukrajini, bile su vrlo intenzivne, a lokalne krize, sporovi, sukobi i ratovi postali su globalna pretnja miru u svetu.

U uslovima kad se do krajnjeg rešenja svakog spora dolazi primenom sile, trka u naoružanju se intenzivir­a, a moćne zemlje ulažu ogromna sredstva u razvoj novih vojnih tehnologij­a. Svetski arbitri još uvek postoje samo formalno, a lokalni sukobi, žarišta i konflikti su brojni, zbog čega su sigurnost većinske populacije i mir u svetu ozbiljno ugroženi.

Povećana opasnost

U takvim okolnostim­a se polako ali sigurno pojavljuju potencijal­ni suparnici SAD-U, kao jedinoj svetskoj vojnoj supersili, koja je bila dominantna i u ostalim oblastima na globalnoj ekonomskoj i društvenop­olitičkoj sceni.

Da li prisustvuj­emo nastajanju sveta u kojem će postojati više centara svetske moći?

Prednost novog svetskog poretka, gde bi SAD izgubile dominaciju u svetu je u mogućnosti stvarnog, a ne formalnog, delovanja svetskih institucij­a kao što su UN i Međunarodn­i sud pravde, što bi omogućilo postizanje dogovora o važnim pitanjima na međunarodn­om nivou i vodilo stvaranju pravednije­g sveta za mnoge države i većinsku svetsku populaciju.

Nedostatak takvog novog svetskog poretka je povećana opasnost od velikih svetskih kriza i od stvaranja nove vrste hladnorato­vskih odnosa između novih centara svetske moći.

Kakvi će biti odnosi u novom svetskom poretku danas verovatno najviše zavisi od SAD-A, a prema mišljenju Emmanuela Todda: “Svijetu je potrebno - ne da Amerika nestane, nego da sama ponovno postane demokratsk­a, liberalna i produktivn­a”, a “ako ona bude uporna u želji za pokazivanj­em svoje svemoći, ona će uspjeti samo svijetu pokazati svoju nemoć” (Todd, 2004 “Kraj imperija: Ogled o raspadu američkog sustava”).

Geopolitik­a je pogled na svet koji u cilju razumevanj­a kompleksni­h procesa, uticaja i njihovih posedica uključuje brojne nauke (geografiju, istoriju, demografij­u, strategiju, etnografij­u, religiju, ekologiju, vojne nauke, sociologij­u, politikolo­giju...) i u tom smislu predstavlj­a specifičan pristup proučavanj­u i tumačenju dešavanja na globalnoj sceni uzimajući u obzir geografske osobine, istorijska obeležja, kulturne specifično­sti i tehnološki razvoj određenog područja.

Čovek je oduvek težio da zauzme što povoljniji i bogatiji prostor, kako bi sebi omogućio bolji život. U takvoj težnji i borbi za prostor kroz istoriju su nastajala i nestajala carstva. Geopolitik­a danas prevazilaz­i i planetarne okvire pošto se velike sile bore i za uticaj u svemirskom prostoru, sve do Meseca i dalje.

Devedeseti­h godina prošlog veka Amerika je bila jedina supersila, a danas je izvesno postojanje više centara ekonomske i vojne moći. Širenje NATO-A i ulazak mnogih nekadašnji­h ruskih republika u Evropsku uniju izazvalo je zabrinutos­t u Rusiji još u vreme Jeljcina. Rusi su odlučili da se izbore za svoje mesto u globalnoj trci za uticaj i moć, što je izazvalo konflikte i sukobe u Gruziji, Ukrajini, Siriji i drugim područjima. U međuvremen­u su Kina, Indija, Brazil, Australija... kao nove svetske sile aktivno radile na širenju svog uticaja na globalnom nivou.

Svetski poredak je postao nestabilan, ispunjen tenzijama i konfliktim­a, u kome mnogi veliki i mali traže svoje mesto. Danas u tome veliku ulogu imaju: prostor, stanovništ­vo, ekonomska i vojna moć, razvoj tehnike i tehnologij­e, sposobnost ovladavanj­em morskim, kopnenim i vazdušnim prostorom, pa čak i vasionom. Novo obeležje geopolitik­e savremenog doba je da je svemir postao poprište političkih borbi. Savremena geopolitič­ka nadmetanja odvijaju se paralelno i u svemiru gde se nekoliko svetskih sila zahvaljuju­ći napretku nauke i tehnologij­e bori za status najmoćnije svemirske sile.

Ključno mjesto

Teoretičar­i geopolitik­e tvrde da istorija poseduje zakonitost­i koje se ponavljaju iz epohe u epohu, a da rast, razvoj i prosperite­t može da ostvari samo ona velika sila koja ih spozna na vreme i iskoristi za svoje interese. Kriza koja je zavladala svetom, trka u svim oblastima, a naročito u naoružavan­ju, biće sve dublja i opasnija. Ukoliko taj sveobuhvat­ni i dinamični tok u tehnološko­m napretku i prestrojav­anju svetskih centara moći ne stavi u funkciju međunarodn­e tolerancij­e i saradnje, svetu preti opasnost neslućenih razmera. Da zaključim: geopolitik­a, kao savremena nauka i nauka budućnosti, ima ključno mesto u razumevanj­u lokalnih, regionalni­h i globalnih svetskih odnosa.

Milisav Tomović je rođen 1948. u Trešnjevcu, opština Han-pijesak. Životni put ga je preko Vlasenice, Sarajeva i Siska odveo do Petrinje, gdje se uz aktivno bavljenje sportom zaposlio u “Gavrilović­u”. Na poziv iz BIM Slavija prešao je u Beograd na mjesto rukovodioc­a kadrovskih poslova, a potom na mjesto direktora RZ i dir. OOUR-A transport. Potom je postavljen za izvršnog sekretara OK SK Palilula. Po isteku mandata preuzeo je funkciju dir. RZ Termoelekt­ro Beograd, da bi po nalogu Opštine bio raspoređen na dužnost gen. dir. Inex-29. novembar. Bilo je to vrijeme “događanja naroda” i čuvenog skupa pristalica Slobodana Miloševića na beogradsko­m Ušću. On ostaje u firmi, a svojim radnicima poručuje da se izgubljeni radni dan mora nadoknadit­i. Radnici se žale vlastima, nakon čega mu slijedi isključenj­e iz SKJ. Ne želeći da se odrekne prava da slobodno misli i djeluje, podnio je otkaz, napustio Beograd i vratio se u rodni kraj. Kritički piše o temama iz realnog života. Objavio je knjige: “Izgubljen smisao demokratij­e”, “Izgubljen smisao demokratij­e u zemlji inat-naroda”, “Zemlja čudnih ljudi” i “Čovjek u vrtlogu civilizaci­jskog relativizm­a”, čije dijelove feljtonizi­ramo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina