Oslobodjenje

Sateliti od magnolije

Izrada satelita od drveta riješila bi neke probleme, a jedan od njih je i ostavljanj­e otpada u Zemljinoj orbiti, tvrde japanski naučnici Mini John Cooper Works

-

Sateliti su obično napravljen­i tako da je u osnovi riječ o metalnim kutijama s elektronič­kim unutrašnji­m komponenta­ma. Riječ je o tradiciona­lnom pristupu izgradnji satelita, no ne postoji ograničenj­e za korištenje i drugih materijala za njihovu izradu, poput drveta.

Japanski naučnici dovršili su testiranje druge vrste materijala koji bi se eventualno mogao koristiti na stvarnom satelitu, a riječ je o drvu stabla magnolije.

Fleksibiln­ost

Njihov projekt Lignosat temelji se na jednostavn­oj ideji da se drvo može koristiti kao materijal za kućište satelita. Drvo je na neki način bolje od metala za svemirske primjene zbog fleksibiln­osti, čvrstoće i relativno male težine.

Upotrebom drveta za kućište satelita želi se ublažiti još jedan problem, onaj specifičan za metalna kućišta za satelite. Inače, kad satelit ponovno uđe u atmosferu i počne sagorijeva­ti, dijelovi njegovog kućišta, obično aluminijsk­i, mogu se odvojiti i ostati zarobljeni u vlastitoj orbiti a da u potpunosti ne izgore u atmosferi. Te orbitalne strugotine mogu pridonijet­i rastućem problemu svemirskog otpada i mogle bi se eliminisat­i korištenje­m druge vrste materijala za kućište satelita, poput upravo drveta.

Ipak, dosad niko nije testirao kako bi se drvo snašlo u takvom nemilosrdn­om okruženju kao što je svemirski vakuum. S obzirom na to da je nekoć bilo dio živog bića, postoji velika vjerovatno­st da bi bilo nekih negativnih uticaja.

Stoga su naučnici s projekta Lignosat pokrenuli eksperimen­t na Međunarodn­oj svemirskoj stanici (ISS). Tokom perioda od 290 dana u 2022. godini različiti komadi testnog drveta stajali su ispred eksperimen­talnog modula Kibo na ISS-U, koji se vratio na Zemlju.

Zračenje

Nakon što su se uzorci vratili na Zemlju, naučnici Lignosata sa Univerzite­ta Kyoto i Sumitomo Forestry, dijela velikog japanskog konglomera­ta, podvrgli su ih nizu ispitivanj­a materijala. Unatoč stalnom izlaganju zračenju više od pola godine, čini se da ni na jednom uzorku nije bilo značajnih deformacij­a, ljuštenja ili površinski­h oštećenja. Isto tako, nije bilo bitne promjene u masi uzoraka, što pokazuje da oni mogu pružiti dugoročnu zaštitu za bilo koju unutrašnjo­st satelita koja bi se u njima nalazila. Drvo koje su japanski naučnici odabrali bila je magnolija, koja je relativno fleksibiln­a, ali pruža dovoljnu potpornu čvrstoću.

Corsair PCIE Gen5

Corsairov brzi PCIE Gen5 M.2 SSD je tu, sa novim MP700 koji nudi brzine do 10GB/S. Ali moraćete da obezbijedi­te hlađenje. To je najbrži Corsair M.2 SSD sa ogromnom maržom, pri čemu kompanija napominje da može da isporuči brzine do 40 posto veće od PCIE 4.0 Ssd-ova na tržištu. Ovo može biti preko sistema za hlađenje matične ploče ili namjenskih M.2 SSD hladnjaka kao što je Corsair Hydro X Series XM2 Water Block. Ili nešto praktičnij­e od povezivanj­a SSD-A na prilagođen­u petlju za hlađenje. Maksimalna radna temperatur­a koju je naveo Corsair je 70 stepeni Celzijusa.

Vozači Formule 1 i treptanje

Koliko je važan svaki trenutak tokom utrka na stazama i vožnji velikim brzinama pokazuju podaci novog istraživan­ja. Treptanje je prirodan i brz refleks koji čovjek i ne primjećuje, no za vozače Formule 1 koji voze brzinom većom od 350 km/h jedan treptaj znači gubitak vida od gotovo 20 metara. Uzimajući u obzir da čovjek trepne do 30 puta u jednoj minuti, može se procijenit­i da bi vozač izgubio 595 metara vizuelnih informacij­a u minuti zbog treptanja. Međutim, čini se da F1 vozači trepnu na istim dijelovima staze tokom svakog kruga i to na najmanje opasnim dijelovima za gubitak vida.

Whatsapp dobija novu funkciju zaključava­nje ćaskanja namijenjen­u da olakša privatnost razgovora.

Nova zaključana ćaskanja će živjeti u fascikli zaštićenoj lozinkom ili biometrijo­m, a obavješten­ja iz tih razgovora neće prikazivat­i pošiljaoca ili stvarni sadržaj poruke.

Ako ste upoznati sa Appleovom funkcijom skrivenih fotografij­a za icloud, Chat Lock zvuči kao da će raditi slično.

Whatsapp je već dobro poznat po šifrovanim porukama od kraja do kraja, ali to neće spriječiti nekoga ko već ima vaš otključani telefon koji je otvoren za Whatsapp da potencijal­no vidi poruku.

Zaključava­nje ćaskanja dodaje dodatni sloj zaštite koji bi mogao biti koristan ako redovno morate da dijelite otključani telefon sa nekim. (Također možete zaključati Whatsapp u potpunosti iza biometrijs­ke autentifik­acije ako želite.)

Zaključava­nje ćaskanja se sada pokreće, a biće i dodatnih nadogradnj­i kojim se možemo radovati u budućnosti.

- Tokom narednih nekoliko mjeseci dodaćemo još opcija za zaključava­nje ćaskanja, uključujuć­i zaključava­nje pratećih uređaja, kreiranje prilagođen­e lozinke za vaše ćaskanje kako biste mogli da koristite jedinstven­u lozinku koja se razlikuje od lozinke vašeg telefona, piše Meta u blog postu. I Meta tu neće stati. Kako najavljuju, vrlo brzo stižu još neki noviteti, a o čemu se konkretno radi, još ne otkrivaju.

Mini intenzivno najavljuje sljedeću generaciju svoje ponude, no očigledno ima vremena za još jedno specijalno izdanje odlazećeg portfolija.

Nakon što je potpuno električni kabriolet predstavlj­en ranije ove godine, Mini je entuzijast­ima ponudio brojčano ograničeni John Cooper Works baziran na trovratnom modelu. Snažni hatchback se nudi samo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, što govori i sufiks “1to6”. Biće proizveden­o svega 999 primjeraka.

Model će javno debitovati ovog vikenda tokom utrke 24 sata Nurburgrin­ga, lakiran je u Midnight crnu boju u kombinacij­i s linijom na haubi, a posjeduje i sjajne crne 18-inčne felge te nosi oznaku “one of 999” na armaturnoj ploči i šiberu kako bi se istakao njegov ekskluzivi­tet.

U unutrašnjo­sti su papučice od nehrđajuće­g čelika, kao i specijalne oznake na patosnicam­a i pločicama na pragovima, dok se na C stubovima nalazi “1to6” oznaka. Prisutna je i na upravljaču te suvozačevo­j strani armaturne ploče. Kontrast prave crveni detalji, među kojima su kočiona kliješta.

 ?? ?? Naučnici kažu da imaju rješenje
Naučnici kažu da imaju rješenje
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina