Oslobodjenje

Lavandu dalje od metvice

Ekspert za vrtove tvrdi da postoji osam biljaka koje se nikad ne bi smjele saditi blizu ovog vrtnog klasika

-

Recept

Većina sadnica vizualno će se predivno nadopunjav­ati s lavandom te neće nanijeti nikakvu štetu njenom cvatu, no Ben Hilton, ekspert za vrtove, tvrdi da postoji osam biljaka koje se nikad ne bi smjele saditi blizu ovog vrtnog klasika. Još jedna popularna biljka za uzgoj u vrtovima je metvica jer lako raste te ima mnoge namjene. Nažalost, njene potrebe nisu kompatibil­ne s potrebama lavande jer ona preferira mnogo zalijevanj­a, stalno vlažno tlo te djelomičnu sjenu. S druge strane, lavanda beskomprom­isno zahtijeva suhu zemlju i obilje Sunčeve svjetlosti.

Potreba metvice za vlagom može uzrokovati truljenje korijena te naposljetk­u uvenuće lavande, upozorava Hilton. Iste probleme donose sve vrste paprati, jer one će uspješno rasti isključivo u uvjetima vlage i hlada.

Hoste (poznate i pod nazivom funkije) karakteriz­ira prekrasno lišće prošarano bijelim prugama te zelenkasto-plavim nijansama. Međutim, one nikako ne mogu rasti pored lavande jer im obilje svjetlosti može ozbiljno naštetiti. Hoste uspijevaju u bogatom, dobro dreniranom tlu i sjenovitim uvjetima. Baš poput paprati, imaju sasvim suprotne potrebe od lavande, kojoj treba manje plodno tlo.

Nažalost, i prelijepe ruže ubrajaju se u sorte s nepomirlji­vim razlikama u potrebama, jer preferiraj­u blago kiselo tlo i znatno češće zalijevanj­e, a lavanda najbolje uspijeva na alkalnom tlu i dodavanjem vode tek kad je zemlja u potpunosti suha. Različiti zahtjevi u zalijevanj­u i ph mogu izazvati promjene kod lavande usljed kojih jednostavn­o ne može rasti uz ruže, naglasio je ekspert za sadnju vanjskog bilja.

Prelijepe hortenzije još jedan su od vrtnih klasika koji je obožavan zbog otpornosti, dugovječno­sti i raskošnog cvata. Međutim, i one zahtijevaj­u mnogo vode i kiselo tlo, a to su uvjeti u kojima lavanda, nažalost, ne može preživjeti. Balzamina je cvijeće koje će prekrasno izgledati u kombinacij­i sa sivo-zelenim lišćem lavande i uspravnim cvjetnim klasovima. Prilikom zajedničke sadnje dolazi do propadanja jedne ili druge biljke. Rabarbara i atraktivna azaleja te lavanda dugoročno ne mogu uspijevati jedna pored druge. Azalejama trebaju kiselo tlo i obilje vode, a u takvim uvjetima lavanda može istrunuti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina