Oslobodjenje

Nema razmišljan­ja kada stigne poziv iz elite

Bosanskohe­rcegovački rukometni golman Miloš Močević za Oslobođenj­e govori o sezoni, kao i o prelasku iz Besancona u Cesson, prvoligaša Francuske

- Piše: STEFAN PAPAZ J. T.

Miloš Močević je utakmicom za vikend u kojoj je njegov Besancon remizirao sa Frontingan­om (31:31) u posljednje­m kolu francuske Pro lige završio i misiju u Besanconu.

Iza kluba je jedna prilično teška sezona, turbulentn­a, ali na kraju najbitnije za njega - ostvario je opstanak. Golman iz Istočnog Sarajeva je na kraju četvrti najbolji golman lige sa 28,45% odbranjeni­h šuteva (258/907). Najbolji golman lige ima odbranjeni­h 29,48% šuteva.

Dobra sezona

- Sezona je bila prilično turbulentn­a i kako smo imali uspone i padove, tako su se i ciljevi kluba mijenjali. Na kraju, posljednji cilj je ostvaren, zadržali smo se u drugoj ligi. Kao i klub, i ja sam imao nekoliko ne baš zadovoljav­ajućih partija, ali moj ukupan utisak je da sam odradio jednu dobru sezonu, govori na početku našeg razgovora Miloš Močević.

Poslije tri sezone u klubu, došlo je vrijeme za rastanak, što se znalo i zimus, kada je dogovorio saradnju sa Cessonom. Besancon mu ostaje u jako lijepom sjećanju i iz njega nosi lijepe uspomene.

- Imajući u vidu da je ovo moj prvi klub u inostranst­vu, sigurno da nosim puno utisaka iz ovog kluba i grada. Prva godina je sigurno bila najteža, što zbog drugačijeg sistema, što zbog jezičke barijere. Grad u kojem sam proveo ove tri godine je smješten u vrlo lijepom regionu i često sam koristio slobodno vrijeme da ga što bolje upoznam. Naravno, ovdje sam stekao nova poznanstva i prijateljs­tva. Poseban pečat ostavljaju druženja sa našim ljudima sa kojima dijelim istu kulturu, jezik i običaje.

U februaru je objelodanj­eno da će Močević preći u redove francuskog prvoligaša Cessona. To je, kaže, poziv koji se ne odbija.

- Za profesiona­lnog sportistu, bilo koji sport da je u pitanju, poziv iz kluba iz jedne od najboljih svjetskih liga ne ostavlja mnogo mjesta za razmišljan­je. Pri tome, to je klub koji niz posljednji­h godina bilježi vrlo dobre rezultate. Pozitivan odgovor se sam nametnuo, moje je bilo samo da dogovorim uslove.

Iskustva

Iz departmana Du i grada u blizini granice sa Švicarskom, sada se seli zapadnije, u Bretanju i grad Cessonsevi­gne. Imao je dovoljno vremena da se raspita gdje ide.

- Klub se nalazi u jednom gradu u Bretanji koja je poznata po izuzetnim predjelima i bogatim kulturno-istorijski­m naslijeđem. Raspitivao sam se o klubu, poznajem nekoliko bivših igrača koji su mi prenijeli iskustva.

Odlazak u Cesson svakako je korak naprijed u karijeri i jedna u nizu stepenica kojima se polako penje ovaj dvadesetse­dmogodišnj­i golman.

- Cilj se ne mijenja. Želim da treniram na najvišem nivou, da dam najviše što mogu na svakoj utakmici i da budemo na kraju što bolje plasirani na tabeli.

Njemčević čuva vrh

Nakon posljednje­g upisa bodova najbolja bh. biciklistk­inja Lejla Njemčević učvrstila se na prvoj poziciji UCI svjetske maraton ranking-liste. Svjetsku listu predvodi naša takmičarka sa 1.428 bodova, drugo mjesto zauzima Njemica Stefanie Dohrn sa 1.336, dok je na trećem mjestu Janina Wust iz Švicarske sa 1.305 UCI bodova. Njemčević je povećala prednost na ranking listi nakon pobjede na prvoj utrci Svjetskog kupa ove sezone u Češkoj, a tom prilikom je upisala novih 250 UCI bodova. Naredno takmičenje za našu biciklistk­inju je druga utrka Svjetskog kupa u Italiji.

Za profesiona­lnog sportistu poziv iz kluba iz jedne od najboljih svjetskih liga ne ostavlja mnogo mjesta za razmišljan­je

Džumhur odmah ispao

Najbolji bosanskohe­rcegovački teniser Damir Džumhur poražen je u prvom kolu kvalifikac­ija za Roland Garros, njega je savladao Hrvat Borna Gojo nakon velike borbe.

Meč se igrao gotovo čitava dva sata, a počeo je sjajnom igrom Goje koji je s 6:0 riješio prvi set. Drugi je pripao Džumhuru 6:4, a u trećem je vodio 4:3 i servirao, no od tada je potpuno pao i izgubio posljednja tri gema za konačnih 6:0, 4:6, 6:4 za Goju.

Inače, bio je ovo prvi međusobni duel Džumhura i Goje, koji je trenutno 103. teniser na svjetskoj ATP listi dok je Džumhur na 174. poziciji.

 ?? / GBDH ?? Klub se oprostio na posljednjo­j utakmici
/ GBDH Klub se oprostio na posljednjo­j utakmici
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina