Oslobodjenje

Jorge Garbajosa želi pomiriti FIBA i Euroligu

Moj slogan je “Bolje zajedno”. Želim da to uradim u Evropi. Branit ću interese Evrope i njenog napretka, kaže novi predsjedni­k FIBA Europe

- Piše: JASMIN TAJIĆ

- Globalni dogovor, uvijek poštujući reprezenta­cije i domaće lige. Moj slogan je “Bolje zajedno”, želim da to uradim u Evropi. Branit ću interese Evrope i njenog napretka, ali uvijek sa izuzetnom lojalnošću. Najbolji način za rast je saradnja, rekao je novi predsjedni­k FIBA Europe.

Inače, Euroliga kao takmičenje je bila pod okriljem FIBA do 2000. godine, a onda su se klubovi odvojili i napravili svoje takmičenje.

Garbajosa je tokom igračke karijere branio boje Tau Ceramike, Benettona, Malage, Toronta, Khimkija i Reala.

Sa nacionalno­m selekcijom Španije osvojio je srebrenu medalju na Olimpijski­m igrama 2008. godine, zlatnu na Svjetskom prvenstvu 2006, kao i bronzu na Evropskom prvenstvu 2001, dva srebrena 2003. i 2007. i zlatnu medalju 2009.

Đoković na trećem mjestu

Nakon što je Daniil Medvedev osvojio Masters u Rimu savladavši u finalu Danca Holgera Runea 7:5, 7:5, došlo je do bitnih promjena na vrhu teniske ATP liste.

Već je bilo poznato da će prvi igrač svijeta biti Carlos Alcaraz, ali sada je i Medvedev prestigao Novaka Đokovića, koji pada na treću poziciju. Ono što je još bitnije za Đokovića jeste da će i na predstojeć­em Grand Slamu Roland Garrosu biti tek treći nosilac, što otežava ispunjenje cilja za osvajanje titule.

Rune je napredovao za jedno mjesto i sada je šesti.

Branitelj naslova prvaka Evrope za rukometaše Barcelona će u polufinalu završnog turnira, koji će se igrati u Kölnu 17. i 18. juna, igrati protiv njemačkog Magdeburga, određeno je žrijebom.

U drugom polufinalu će aktuelni viceprvak, poljski Kielce, igrati protiv francuskog Paris Saint-germaina. Köln će po 14. put ugostiti završni turnir Life prvaka.

 ?? ?? Bogata igračka karijera
Barcelona na Magdeburg
Bogata igračka karijera Barcelona na Magdeburg
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina