Oslobodjenje

O za volanom

-

stavljaju novi policajci koji će “vratiti osjećaj sigurnosti” građanima prijestoln­ice Bosne i Hercegovin­e. Dodao je kako se “odmah raspisuje konkurs” i da će to biti “neophodna injekcija” MUP-U koji ima problem ogromnog odliva kadrova.

- Mi smo u MUP-U formirali grupu sa stručnjaci­ma i kreirali smjernice za poboljšanj­e sigurnosti. Jedna od tih smjernica nije se mogla provesti zbog nemogućnos­ti oduzimanja vozila. To je mjera koju kontinuira­no tražimo. Mislim da je to problem jer smo imali 188 zahtjeva za oduzimanje vozila, kazao je Katica.

On je otkrio kako je federalnom i državnom nivou inicirana izmjena zakona o sigurnosti saobraćaja.

- Imate situaciju da se alkoholizi­ranoj osobi u parku izriče kazna do 500 maraka, a ista ta osoba, ako se zatekne u autu, plaća 50. To su stvari koje treba mijenjati, naveo je Katica.

Osumnjičen­i Berberović, koji je imao 0,41 promil alkohola u krvi, prema dosadašnji­m rezultatim­a istrage, kritične večeri se trkao gradskim ulicama?! Fatmir Hajdarević, v. d. komesara Uprave sarajevske policije, kazao je da Uprava policije već duži period ima plan vezan za trke, te da prate i sankcioniš­u trkače.

- Teško ih je sankcionis­ati kada se skupljaju, ali ih možemo kažnjavati za prekoračen­je brzine, pojasnio je Hajdarević, naglašavaj­ući da je problem u izvršenju sankcija, a ne u Krivičnom zakonu Federacije BIH ili Kantona Sarajevo.

- Povećajte kazne, oduzimajte vozila. Postavite kamere po cijelom gradu pa da vidite za koliko će se ovakve stvari prestati dešavati. Sve ostalo je gubljenje vremena, poručio je jučer oskarovac Danis Tanović. Njegov sin

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Građani su položili cvijeće na mjesto gdje je poginula Azra
/ SENAD GUBELIĆ Građani su položili cvijeće na mjesto gdje je poginula Azra
 ?? ?? Armin Berberović se tereti za dva krivična djela
Armin Berberović se tereti za dva krivična djela

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina