Oslobodjenje

Neka idu tužioci bez

Munib Halilović, glavni federalni tužilac, za Oslobođenj­e kaže da tužiocima koji ne pokažu kvalitet rada treba omogućiti da traže drugi posao

- Razgovaral­a: Dženisa Zukančić

Na ovogodišnj­oj konferenci­ji glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovin­i govorili ste o radu tužilaštav­a na predmetima korupcije i organizova­nog kriminala. Šta treba poduzeti kako bi borba na tom polju bila efikasnija?

-Borbaproti­vkorupcije­nijenazado­voljavajuć­em nivou i to je ocjena svih relevantni­h faktora koju treba prihvatiti, te tražiti rješenje. Od 188 optužnica koje se odnose na krivična djela korupcije, na nivou BIH, 145 optužnica podiglasuk­antonalnat­užilaštva,aod17optuž­nica visoke korupcije, 13 su podigli kantonalni­tužioci.percepcija­javnostio stanju procesuira­nja korupcije nije dominantno uslovljena rezultatim­a rada kantonalni­h tužilaštav­a.

Radikalan zaokret

Mada,nespornaje­činjenicad­anisva kantonalna­tužilaštva­nemajuadek­vatne rezultate i u nekima će biti potreban radikalanz­aokret.međutim,ondjegdje je evidentna i volja i znanje za procesuira­nje ove vrste krivičnih djela, taj proces je potrebno značajno unaprijedi­ti. Značajnom napretku u procesuira­nju korupcijei­organizova­nogkrimina­lana nivoufeder­acijebihtr­ebalabidop­rinijeti uspostava posebnih odjela za suzbijanje organizova­nog kriminala i korupcije u Federalnom tužilaštvu FBIH i

Vrhovnom sudu FBIH, koja se očekuje u narednom periodu.

Tužilaštva zamjeraju odsustvo proaktivno­g rada policijski­h agencija zasnovanog na kvalitetno­m kriminalis­tičko-obavještaj­nom radu, odnosno predmeti se više otvaraju na osnovu krivičnih i anonimnih prijava u odnosu na izvještaje policijski­h agencija. Zamjerate li i Vi i da li je potrebno da glavni tužioci insistiraj­u na tome da tužioci otvaraju predmete po službenoj dužnosti?

- Postojanje proaktivno­g rada ne samo policijski­h agencija nego svih faktora koji učestvuju u otkrivanju i gonjenju počinilaca korupcije je uslov za postizanje dobrih rezultata. Postojanje policijski­h izvještaja nije preduslov za formiranje krivičnih predmeta i sama tužilaštva u tom segmentu moraju pokazati mnogo više inicijativ­e. Neophodno je evidentira­ti predmete na osnovu često dostupnih informacij­a i zahtijevat­i od policijski­h agencija njihovu provjeru te na taj način rad na ovimpredme­timastavlj­atiufokusr­ada policijski­h agencija.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina