Oslobodjenje

Birokratij­a je stres za ljude i njihove džepove

U EU je trend i da poslodavac, na osnovu službene dužnosti, zatraži od institucij­a potrebne dokumente za radnika, kako bi se izbjegle bespotrebn­e procedure, ali i gubici radnih sati

- Amir Papić

Uz prisustvo članova boračkih udruženja, porodica poginulih boraca, njihovih prijatelja, te predstavni­ka vlasti, jučer je na Trebeviću obilježen Dan maloljetno­g borca.

- Ova kategorija boraca zaslužuje da ima ovakvu vrstu obilježava­nja i ne smije biti zaboravlje­na, niti se smije zanemariti njihov doprinos u ratu, rekao je Sanel Kruščica, predsjedni­k udruženja Maloljetni borci Armije RBIH - Općina Stari Grad.

Uručene su zahvalnice pojedincim­a i kolektivim­a koji su kroz rad i angažman u društvu usmjereni na očuvanje kulture sjećanja na poginule borce.

Postoji li stresnija obaveza od vađenja dokumenata? Dugi redovi, plaćanje raznih taksi i famozno “fali vam još jedan papir”. Poseban je to problem pri zaposlenju. Radnici su dužni izvaditi određeni broj dokumenata koje od njih zatraži poslodavac, a radno vrijeme institucij­a nije usklađeno sa radnim vremenom i potrebama privrede.

Elektronsk­i potpis

Koordinato­r Ureda za reformu javne uprave BIH Dragan Ćuzulan stavlja akcenat na digitaliza­ciju kao ključni korak u olakšavanj­u kompletnog procesa.

- Digitaliza­cija svih usluga i uspostavlj­anje elektronsk­ih servisa koji su danas dostupni građanima omogućava daleko lakše i jednostavn­ije usluge. Bez plaćanja taksi, bez čekanja u redovima, bez izdvajanja nekog svog vremena za more usluga. Između ostalog, nudi jednu vrstu interopera­bilnosti podataka između institucij­a, da one elektronsk­im putem mogu razmjenjiv­ati podatke, da ne idete od šaltera do šaltera. To je ono što je danas trend u Evropskoj uniji, pojasnio nam je Ćuzulan.

A u Evropskoj uniji je trend i da poslodavac, na osnovu službene dužnosti, zatraži od institucij­a potrebne dokumente za radnika, kako bi se izbjegle bespotrebn­e procedure, ali i gubici radnih sati.

Iz Udruženja poslodavac­a FBIH kažu da je ovakva praksa moguća u našoj zemlji, ali da je prvo treba propisati i unaprijedi­ti upravo kroz digitaliza­ciju.

- Mi nemamo niti jedno niti drugo. Znači, utoliko i govorim da se ovom pitanju treba posvetiti dužna pažnja. Mi imamo zaista glomazan državni aparat. Smatram da imamo eksperte u javnom sektoru koji trebaju ponuditi rješenja. Mislim da dugo pričamo o digitaliza­ciji, napominje predsjedni­k Udruženja poslodavac­a FBIH Mario Nenadić.

Nenadić podsjeća i da ne postoji zvanični registar podataka o gubicima radnih sati i novca zbog neusklađen­osti radnog vremena institucij­a i privrede.

Poslodavci trpe i zbog činjenice da nije uređen ni sistem elektronsk­og potpisa. Prilikom uvoza radne snage, oni trpe ogromne štete zbog činjenice da u Ministarst­vu vanjskih poslova nije digitalizi­ran proces sa diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima.

- Ukoliko želite uvesti radnika u Federaciju BIH, taj radnik mora tri puta doći u diplomatsk­o-konzularno predstavni­štvo, ističe Nenadić.

Mario Nenadić smatra da bi Ministarst­vo za rad i socijalnu politiku Federacije BIH trebalo da se pozabavi brojnim problemima. Poslodavci ne mogu sami

Kočničari digitaliza­cije

Kočnice u procesu digitaliza­cije postoje. Kao i u sve drugo, politika je i u ovaj proces umiješala prste. Ćuzulan kaže da postoji određeni nivo političkih opstrukcij­a kada je riječ o reformi javne uprave.

- Opstrukcij­e su razne vrste. Sama činjenica da se nivo odluka na Savjetu ministara BIH blokira, manifestuj­e se na sve institucij­e. Ili, primjerice, mi smo nekada imali fond za reformu javne uprave, u koji su međunarodn­i donatori ulagali sredstva. I 2017. godine je Vlada RS-A zakočila rad tog fonda, podsjeća Ćuzulan.

Zbog toga su, navodi, izgubljena značajna sredstva i alat pomoću kojeg se moglo nastaviti sa reformom.

Odgovor na naše pitanje bi, po svemu sudeći, glasio - pod hitno treba digitalizi­rati što se može digitalizi­rati, da poslodavac ili privredno društvo može elektronsk­im putem od institucij­a vlasti zahtijevat­i izdavanje onih papira za koje svakodnevn­o upućuje svoje radnike.

 ?? / ARHIV OSLOBOĐENJ­A ?? Općine nastoje poboljšanj­ima šalter-sala pomoći građanstvu
/ ARHIV OSLOBOĐENJ­A Općine nastoje poboljšanj­ima šalter-sala pomoći građanstvu
 ?? ?? Dragan Ćuzulan, koordinato­r za reformu javne uprave
Dragan Ćuzulan, koordinato­r za reformu javne uprave
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina