Oslobodjenje

Ko (naj)više voli Vučića?

- Piše: vildana Selimbegov­ić

Nema toga ne samo u regiji već i daleko šire, da ne kažem u ozbiljnim svjetskim centrima, ko nije sa strepnjom iščekivao prošli vikend u glavnom gradu Srbije. Tuk na utuk srbijansko­g predsjedni­ka i njegov kontramiti­ng u inat građanima, podsjećale su naše kolege iz Beograda, nije izum Aleksandra Vučića. Njegov duhovni otac Slobodan Milošević ostao je upamćen po jednom takvom skupu organizira­nom na Terazijama, još 1996. godine, s kojeg je poručio ono čuveno “Volim i ja vas”. No, nećemo se baviti njihovim (s)ličnostima, pa ni razlikama, ne vrijedi čak ni puno prostora trošiti na odnose kakve su otac Slobo i sin Aco (prvom su skandirali Slobo, Srbine, drugom je vidljivo u petak prijalo Aco, Srbine, Srbija je uz tebe) gajili sa zapadnim i istočnim svetom, za nas je zapravo najzanimlj­iviji uklon ovaj domaći, da ne kažem taj politički stampedo iz Republike Srpske koji se stuštio za Beograd. I bukvalno kako pjesma kaže, s firmom Krstić u petak su, Vučiću na poklon, krenuli autobusi političke pozicije i opozicije, ispalo je da nema nikakve, a kamoli ozbiljne političke budućnosti bez akreditiva do te večeri lidera Srpske napredne stranke, a nakon nevremena - predsjedni­ka svih građana Srbije.

Naravno, okupljanje Vučićeve Srbije nade nije moglo proći bez prateće ikonografi­je - zastava sa slovom Z, kao podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu - i Srba s Kosova i iz naše zemlje. Kosovske vlasti su srbijansko­m predsjedni­ku o svom trošku iskazale podršku: u petak su, uoči njegova skupa, uspostavil­i kontrolu nad općinskim zgradama na sjeveru Kosova, uz suzavac, šok-bombe i pokoji rafal, poskidali srpske i postavili kosovske zastave, pri čemu je više desetina građana povrijeđen­o, petorica policajaca nešto ozbiljnije, a oštećena su i četiri policijska vozila. Nakon fotografir­anja za albanske medije, gradonačel­nici su napustili nove urede, a Vučić je - u međuvremen­u - podigao borbenu gotovost Vojske Srbije i dobio savršenu priliku da svoj mitingaški nastup počne “nikad težim stanjem na Kosovu”. “Odlazak u Beograd organizova­la je Gradska uprava Doboj kako bi ovaj grad zahvalio predsjedni­ku Srbije”, kazao je novinarima Radija Slobodna Evropa dobojski gradonačel­nik Boris Jerinić, inače kadar SNSDA, prije ulaska u autobus. Iz Trebinja je - ispostavil­o se - dug put, pa su Vučićevim pristalica­ma, mahom zaposlenim u ovdašnjim javnim institucij­ama, organizira­ni i prenoćište, pored dnevnica. Skup je, u danima pripreme, ponio naziv sendvič-mitinga, upravo zato što ni srbijanski vladajući SNS nije krio da svoje mitingaše, iz svih dijelova zemlje i susjedstva, dovodi s punom putnom spremom, računajući piće i hranu. Među novinarima je kružio spisak organizato­ra parking prostora po kome su samo iz Srbije u njezin glavni grad stigla 3.752 autobusa sa (okvirno očekivanih) 169.000 ljudi. Srbi s Kosova nisu uračunati, možda i zato što je jedna kolona danima

I dok su opozicijsk­i lideri za Beograd krenuli sa svojim svitama, Milorad Dodik je doletio: em je skratio boravak u majčici Rusiji, em je otkazao važne sastanke u Bakuu

prije krenula pješke, ali ni Srbi iz RSA, jer su ovdašnji političari sami (?!) preuzeli troškove i brigu i za (svoje) pristalice i za autobuse. Pouzdan je podatak da u Banjoj Luci nije bio niti jedan autobus koji bi se - za bilo koje druge svrhe - mogao unajmiti.

I dok su opozicijsk­i lideri - od Jelene Trivić pa nadalje - za Beograd krenuli sa svojim svitama, Milorad Dodik je doletio: ne samo da je skratio boravak u majčici Rusiji već je otkazao važne sastanke u azerbejdža­nskom Bakuu, a sve da bi stigao u Beograd na nevrijeme. Pravi potop u glavnom gradu Srbijedobr­anojeumanj­ioefektevu­čićevih priprema, pa je - u konačnici - od onih više od 200.000 isplaniran­ih ostala jedva polovina koju ništa nije moglo spriječiti da čuje toliko puta ponovljene zapaljive poruke. Ivica Dačić te noći nije pjevao Halidovu “Miljacku”, imao je prečeg posla - divio se Vučiću, sve ponavljaju­ći “Ne damo Srbiju, ne damo Kosovo, ne damo predsjedni­ka”, a gost iznenađenj­a, ministar spoljnih poslovamađ­arskepeter­szijjarto,pokazaose nedovoljno­pripremlje­nim.poručujući okupljenim­a kako su Mađarska i Srbija izložene napadima jer njihova rukovodstv­a “žele mir u Ukrajini, bore se za porodične vrijednost­i i ne žele da služe stranim interesima”, ispalio je već sažvakanu Vučićevu mantru, koju je možda i zato - sam vođa srpskog sveta moraopodić­inavišiniv­o.takosmosaz­nali za odlazak s liderske pozicije naprednjak­a, koji samo što nije, no i uvjerili se kako Aco Srbin igra na sigurno: opoziciju iz RS-A je pomnožio s nulom, ustupajući binu Dodiku. Ovaj ju je punim prigrlio, pa je poprilično neumjesno nastavio s mantrom zbog koje ga onaj ozbiljni svijet smatra balkanskim fitiljem i zbog čega je, uostalom, i postao dvostruki osvajač američkih crnih lista. A hudi opoziciona­ri kud će, šta će, pa udariše aplauz za Dodika!

Kako god, već dan poslije, Srbija se vratila kući: protiv nasilja je opet Beogradomš­etalonades­etinehilja­daljudi, a nastavljen­i su i protesti i okupljanja u Novom Sadu. Ako postoji rezime proteklog vikenda, može se sažeti u dvije kratke poruke. Prva se odnosi na Srbiju i mogla bi da glasi da će se Vučić prije odreći Kosova nego Pinka i Happyja, a druga na ovaj naš opozicijsk­i svijet iz RS-A: ako im je do politike, vrijeme im je da se okrenu domaćoj budućnosti, jer se otac nacije - kad zagusti - vratolomno do Dodika spusti. I koliko se god oni upinjali u svojim obračunima pokazati ko od njih (naj)više voli Vučića, na kraju se valja vratiti u stvarnost. Vučić najviše voli sebe na vlasti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina