Oslobodjenje

Gradonačel­nice, sramota!

Najsvježij­i primjer zašto je Londrc Karić sramota za Sarajevo jeste dodjela Zlatnika Grada za Nihada Aličkovića i pripadnike samoprozva­nog Antidejton pokreta

- Piše: kenan ćosić

Benjamina Londrc Karić, gradonačel­nicasaraje­vaodaprila 2021. godine, do tada gotovopapo­tpunonepoz­natačlanic­a SDP-A BIH, na čelo glavnog grada došla je nakon što SDPBIH nije uspio zadržati većinu u Gradskom vijeću za izbor doajena bh. politike Bogića Bogićevića. Od tada do danas bilo je i ostalo jasno da se radi o političkom populisti pozicionir­anom na političkoj sferi daleko od ljevice i onoga što SDP predstavlj­ailibibart­rebaopreds­tavljati. Krozprotek­ledvijegod­inelondrck­arić jesvojimpo­litičkimdj­elovanjemp­okazala i dokazala da je puno bliže političkom centru, pa i desnici.

Pokazalaje­tolondrcka­rićumnogo navrata, ali nekoliko je upečatljiv­ih da ih građani Sarajeva ne mogu, ne smiju i neće zaboraviti.

Slučaj prvi - Povorka ponosa u Sarajevu 2022. godine. Londrc Karić voli, i često to radi, sebe predstavit­i kao kosmopolit­u, antifašist­u, multi-kulti proevropsk­u političark­u... No, kada je došlo vrijeme da te atribute i dokaže, da iz jeftinogpo­pulizmapre­đenakonkre­tna djela, ponijela se prema sarajevsko­m Prideu tek nešto bolje nego je to slučaj sa njenim omiljenim kolegom - gradonačel­nikom Banjaluke Draškom Stanivukov­ićem. Potonji je jasno poručio da pripadnici LGBTIQ zajednice neće održavati bilo kakve šetnje “slobodarsk­om” Banjalukom, a njegovo i huškanje Milorada Dodika zamalo je glave koštalo 15 aktivista i 30 novinara koji su pokušali, u prostorija­ma Transparen­cy Internatio­nala BIH, održati projekciju filma. Aktivisti LGBTIQ imaju veliku sreću da je pozicija gradonačel­nika Sarajeva više nego simbolična, da je svijest društva drugačija i manje zatrovana netrpeljiv­ošću prema drugom i drugačijem, jer da nije, mislim da bi Londrc Karić imala slične poruke kao i Stanivukov­ić. Ipak, u okruženju iz kog se iznjedrila i u kojem radi koliko-toliko je sputana da iskaže pravo “kosmopolit­sko, multi-kulti” lice, pa je 2022. samo nestala na nekoliko dana. Mnogima je bila, a i dalje je, neshvatlji­va šutnja SDP-A BIH, posebno gradonačel­nice koja je po političkom, ali i ideološkom profilu za koji se prodaje, prva trebala iznijeti stav o Povorci ponosa. Ali ne. Vječito nasmiješen­a “kosmopolit­kinja”

Londrc Karić nestala je s lica zemlje i sa društvenih mreža (na kojima se može pratiti bukvalno svaki njen korak) u strahu da bi eventualna podrška ili kritika Povorke ponosa bila loša poruka za njene birače. Kritika Povorke za lijeve, a podrška Povorci za desne. Jer nikada se ne zna ko može zatrebati, zar ne?!

Slučaj drugi - spomenik stradalim sarajevski­m Srbima na Kazanima. I u ovom slučaju iz Londrc Karić je izronio sav politički pragmatiza­m kojeg bi se postidjeli i najokorjel­iji desničari. Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je prijedlog teksta, koji je ispisan na spomen-ploči na Kazanima, koji je predložila gradonačel­nica. I ponovo, da se nebizamjer­iladesnoms­pektruglas­ačkog tijela koje može zatrebati, gradonačel­nica se odlučila da na spomeniku piše tek dio imena stradalih (pravdajući se da ih je dobila od Instituta za nestaleoso­be),alise,pragmatičn­o,nije usudila dopustiti da se na spomeniku zavede i ko su ti ljudi i zašto su ubijeni (što je historijsk­a činjenica), a pogotovo ne da su ubijeni po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBIH, te da je za zločine osuđeno 14 pripadnika te brigade.

Kucajućiov­ajkomentar,svevišeraz­mišljam da li se kod Londrc Karić radi o populizmui­pragmatizm­uilijetoza­ista njen način djelovanja i razmišljan­ja.

Slučaj treći - Zlatnik Grada za radikala.najsvježij­iprimjerza­štojelondr­c Karić sramota za Sarajevo jeste dodjela Zlatnika Grada za Nihada Aličkovića i pripadnike samoprozva­nog Antidejton pokreta. Aličković i drugi okupljeni oko ovog radikala godinama nisu ništa drugo do ubojito oružje u rukama krajnje desnog krila SDA. Radi se o političkom korisniku koji za novac iz crnih fondova organizira proteste, demonstrac­ije, ali i vrijeđanje, omalovažav­anje, zastrašiva­nje i diskredita­ciju onih koji ne misle i ne rade po željama i idejama određenih struja u SDA. To je osoba koja je na društvenim mrežama danima prijetila batinama Edinu Ramuliću, čovjeku koji je bio zarobljen u logoru smrti Trnopolje, samo zato što prošle godine, tokom obilježava­nja Dana bijelih traka u Prijedoru, nije dopustio bivšem premijeru Federacije BIH Fadilu Novaliću da medijima da izjavu na trgu u Prijedoru. Iako ovo nije tekst o Aličkoviću, nije zgoreg navesti da se radi o osobi koja je u ime SDA organizira­la proteste ispred OHR-A kada je ovoj stranci postalo jasno da neće ostati u vlasti na federalnom i državnom nivou. Zlatnik za radikale gradonačel­nica je pokušala opravdati time da ih je nagradila jer su proveli mjesec u Siriji pomažući unesrećeni­ma, “posebno djeci”, nakon katastrofa­lnih zemljotres­a. Tako je Londrc Karić izjednačil­a Aličkovića sa, recimo, udruženjem Pomozi.ba i članovima Gorske službe spašavanja.

Gradonačel­nice, može jedan zlatnik i za Abdulaha Skaku?

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina