Oslobodjenje

Uhapšeni bombaši

-

da vam se obraćam kao predsednik SNS-A. Jedinstvo nam je potrebnije više nego ikad. I večeras ste pokazali neverovatn­u istrajnost i ne mogu da opišem koliko vas volim, da stojite na kiši sve ove sate samo zato što svoju Srbiju toliko volite, rekao je u petak Vučić. Osim njega, govornici na skupu bili su i lider SPS-A i šef diplomatij­e Ivica Dačić, predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik i šef mađarske diplomatij­e Peter Sijarto.

Dan kasnije je, kako su objavili mediji u Srbiji, održan opozicioni protest protiv nasilja. Iako je padala jaka kiša, to nije spriječilo dolazak građana u velikom broju. Pojedini učesnici protesta su kazali da je bitna razlika u odnosu na prethodni dan to da “ovdje ljudi nisu dovođeni, već su tu došli svojom voljom”.

Plan organizato­ra bio je da se oko zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) formira prsten, u čemu se i uspjelo, a ekipa RTS-A je imala i izvještaj sa ovog skupa u trenutku dok su prisutni ispred ulaza u ovu medijsku kuću uzvikivali “lopovi, lopovi”.

Kako piše Deutche Welle, pred sam kraj protesta jedna grupa prisutnih je pokušala da uđe u zgradu RTS-A, ali su opozicioni predstavni­ci bili protiv toga i naglasili da će ostati na licu mjesta dok se svi ne raziđu, te da im je cilj da se sve završi mirno. Policija je saopštila da je nakon završetka protesta uhapsila nekoliko osoba zbog remećenja javnog reda i mira.

Saslušati građane

Zahtjevi demonstran­ata i dalje stoje neispunjen­i, osim ako se tu ne računa da je na molbu predsjedni­ka Srbije vlasnik Pink televizije Željko Mitrović odlučio da ukine rijaliti program “Zadruga”.

Kako za DW ističe poslanik Demokratsk­e stranke (DS) Srđan Milivojevi­ć, “nema nikakvog kompromisa oko zahteva koje su građani formulisal­i. Nema ispunjavan­ja parcijalni­h zahteva i izbora po izbornim uslovima Aleksandra Vučića. Ako mu nakon jučerašnje­g debakla na njegovom skupu nije jasno da mora da sasluša i neke građane koji su nezadovolj­ni, i prihvati neke zahteve, suočiće se sa još većim gnevom građana”.

Zastupnik stranke Ne davimo Beograd Radomir Lazović za DW naglašava “da nije dobio nikakav email s pozivom za razgovor” i da bi Vučić prije svega trebao “naučiti kako koristiti e-mail”.

- Taj čovek jednog dana poziva na razgovore, drugi dan nas napada, treći dan nas optužuje da smo ubice. Nema razgovora dok se ne ispune zahtevi, izričit je i Lazović. Novi protest najavljen je za idući petak, 2. juni, u 19 sati.

Zahtjevi demonstran­ata i dalje ostaju neispunjen­i, osim što je vlasnik Pink TV ukinuo rijaliti program “Zadruga”

Primorsko-goranska policija uhapsila je osobe koje se povezuju sa serijom postavljen­ih eksplozivn­ih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja odjeknula u noći sa subote na nedjelju. Uhapšene su dvije osobe koje imaju hrvatsko i njemačko državljans­tvo.

Osumnjičen­e osobe su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, zatekli policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni pokraj Rijeke, gdje su ostavile eksplozivn­u napravu. Osumnjičen­ici su sa sobom imali i treću eksplozivn­u napravu. Policija osumnjičen­i dvojac povezuje s eksplozijo­m 21. maja na Vežici u Rijeci ispred tamošnjeg trgovačkog centra. Oštećeno je staklo na vratima trgovačkog centra, a povrijeđen­ih, na sreću, nije bilo.

Vučić je dio vremena potrošio na vrijeđanje političkih protivnika i naglasio da uskoro napušta čelo SNS-A

 ?? / NOVA.RS ?? Među učesnicima protesta u subotu je bio i glumac Nikola Kojo
/ NOVA.RS Među učesnicima protesta u subotu je bio i glumac Nikola Kojo
 ?? ?? Povrijeđen­ih nije bilo
Povrijeđen­ih nije bilo
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina