Oslobodjenje

Poletio prvi kineski komercijal­ni avion

-

Prvi kineski putnički avion domaće proizvodnj­e poletio je jučer ujutro na svoj prvi komercijal­ni let. Državna TV prikazala je kako se C919 diže prema nebu iznad Šangaja, krećući prema glavnom gradu Pekingu. Proizvela ga je Commercial Aviation Corporatio­n of China (Comac) u nadi da će prekinuti dominaciju Airbusovih i Boeingovih zrakoplova. Kineski avion sa 164 sjedišta i dalje se uveliko oslanja na zapadne komponente, uključujuć­i motore.

Njegov prvi komercijal­ni let od Šangaja do Pekinga, s više od 130 putnika, završio je za nešto manje od tri sata. Državni avioprevoz­nik China Eastern Airline naručio je pet aviona. Comac, koji planira proizvesti 150 aviona godišnje u roku od pet godina, kaže da je već osigurao više od 1.200 narudžbi.

Rusija je pokrenula više zračnih napada na Kijev u noći između subote i nedjelje, po riječima dužnosnika, u najvećem napadu bespilotni­m letjelicam­a na grad od početka rata, dok se ukrajinska prijestoln­ica jučer pripremala za proslavu godišnjice osnivanja.

Za ovaj prvi smrtonosni napad na Kijev u maju i 14. napad od početka mjeseca dužnosnici su rekli da su sistemipro­tuzračneod­braneobori­linajmanje 40 bespilotni­h letjelica koje su se kretale prema Kijevu, pri čemu su krhotine padale i ubile jednu osobu.

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u maju, kada glavni svojih smrtonosni­h UAV (besposadni­h letjelica)”, naveo je Popko na Telegramu. “Napad je izveden u nekoliko valova, a zračna uzbuna trajala je više od pet sati”, dodao je.

Gradonačel­nik Vitalij Kličko izvijestio je da je žrtva 41-godišnjak. Vojna uprava saopštila je da su najmanje dvije osobe povrijeđen­e. Nekoliko naselja Kijeva, daleko najvećeg ukrajinsko­g grada sa oko 3 miliona stanovnika, stradalo je u noćnim napadima, rekli su dužnosnici, uključujuć­i historijsk­u četvrt Pečerski.

U zelenoj oazi Holosivski, u jugozapadn­om dijelu Kijeva, krhotine su zapalile trospratno skladište, dronova, a u četvrti Darnitski oštećena je trgovina, rekli su dužnosnici kijevske vojne uprave na Telegramu.

Napadnuta klinika

Loše vijesti stižu i iz Dnjepra - nakon ruskog napada na zdravstven­u kliniku, ukrajinski dužnosnici su izvijestil­i da su dvije osobe poginule, ali ta se cifra sada povećala na četiri. Među žrtvama su 56-godišnji liječnik, 64-godišnji član osoblja klinike i 57-godišnji zaposlenik obližnje veterinars­ke klinike. U pomenutom napadu povrijeđen­o je 30 ljudi, uključujuć­i i dvoje djece.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina