Oslobodjenje

Kratak je put od glupe nesreće do suspenzije

-

Bizarna situacija desila se u Indiji, kada je inspektor za sigurnost hrane Rajesh Vishwas naredio da se isuši rezervoar vode kako bi mogao pronaći mobitel koji mu je upao unutra dok je pravio selfie. U tri dana je ispumpano više od dva miliona litara vode kako bi došao do uređaja. Vishwas je prvo tražio od ronilaca da pronađu mobitel, tvrdeći da su u njemu povjerljiv­i vladini podaci. Nakon što ga ronioci nisu uspjeli pronaći, zatražio je pražnjenje rezervoara pomoću pumpi.

Riječ je o količini vode koja bi bila dovoljna za navodnjava­nje 1.500 hektara zemlje. Indija je jedna od država koja je pogođena velikim nestašicam­a vode, što ima višestruke posljedice. Inspektor je suspendova­n. grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu svog službenog osnivanja. Dan se obično obilježava uličnim sajmovima, koncertima uživo i posebnim muzejskim izložbama - planovi koji su napravljen­i i ove godine, ali u manjem obimu.

Najveći napad

’’Historija Ukrajine već je dugo iritantna za nesigurne Ruse”, rekao je Andrij Jermak, šef kancelarij­e predsjedni­ka Volodimira Zelenskog, na svom Telegram kanalu.

Preliminar­ne informacij­e pokazuju da je ovo bio najveći napad dronovima na Kijev od početka ruske invazije u februaru 2022, poručio je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave. Rusija je u napadu koristila bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnj­e, dodao je.

”Neprijatel­j je odlučio ‘čestitati’ građanima Dan Kijeva uz pomoć

Gradonačel­nik Vitalij Kličko izvijestio je da je žrtva 41-godišnjak, a Vojna uprava saopćila je da su najmanje dvije osobe povrijeđen­e

uništivši oko 1.000 kvadratnih metara građevinsk­ih struktura, izvijestio je Kličko. Požar je izbio nakon što su ostaci bespilotne letjelice udarili u nestambenu zgradu od sedam spratova u četvrti Solomjansk­i, zapadno od grada. Četvrt je prometno čvorište željezničk­og i zračnog prometa.

U četvrti Pečerski izbio je požar na krovu zgrade zbog pada krhotina

S druge strane, u ruskim redovima je došlo do verbalnih optužbi. Bivši ruski časnik Igor Girkin optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina za planiranje državnog udara protiv vodstva zemlje, saopštio je američki Institut za proučavanj­e rata. Girkin je Prigožina optužio i za kontinuira­no kršenje ruskih zakona o cenzuri.

- Girkin je upozorio na pobunu ako Prigožinu bude dopušteno da vodi Wagnerovu skupinu. Primijetio je da je Prigožin naredio Wagnerovim snagama da se povuku u njihove baze duboko u Rusiji uoči ukrajinske protuofanz­ive. Također je tvrdio da osoblje Wagnera nikada nije obećalo da neće sudjelovat­i u borbama protiv Rusije ili njene vojske. Prigožinov­a odluka da povuče svoje snage iz Bahmuta i očito iz aktivnih borbi uoči protuofanz­ive je strateški upitna, dodaje se u saopštenju.

 ?? ?? Brutalno bombardova­nje
Brutalno bombardova­nje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina