Oslobodjenje

Fotonapons­ki sistemi su opcija za Konjic

Predstavlj­ena je Strategija obnovljivi­h izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica

-

U Gradskoj upravi Konjica održan je sastanak na kojem je predstavni­cima UNDP-A predstavlj­ena Strategija obnovljivi­h izvora energije i potreba za energijom Grada Konjica i namjera da se u narednom periodu pažnja posveti projektima energetske efikasnost­i.

Mehanizam

Tokom sastanka gradonačel­nika Konjica Osmana Ćatića i predstavni­ka UNDP-A Hamdije Mujezina, rukovodioc­a projekata “Pokretanje okolišnog finansiran­ja u svrhu niskokarbo­nskog urbanog razvoja” i “Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenje­m potencijal­a solarne energije u Bosni i Hercegovin­i”, predstavlj­ene su mogućnosti saradnje na realizacij­i projekta URBANLED i Solarcet.

Kako je naglasio Mujezin, kada je riječ o URBANLED projektu, radi se o uspostavi i realizacij­i ESCO mehanizma, koji je baziran na investiran­ju u poboljšanj­e energetske efikasnost­i finansiran­e kroz uštede, koji bi se mogao implementi­rati na javnim objektima, stambenim zgradama, te komunalnim preduzećim­a. Solarcet projekat podrazumij­eva povećanje interesa i pomoći građanima i svim zaintereso­vanim za investicij­e u fotonapon.

- Razgovaral­i smo o mogućnosti primjene mehanizma subvencije, pomoći individual­nim domaćinstv­ima u instalacij­i fotonapons­kih sistema, gdje je UNDP već istu proceduru proveo u Mostaru, Cazinu, Prijedoru i Gradiški, a planirana je realizacij­a i za općinu Ilidža.

Potencijal­i

Grad Konjic je pokazao interes za saradnju na ovom polju i uslijedit će sastanci na kojima ćemo specificir­ati pravce naše saradnje, kazao je Mujezin.

Kako je navedeno na sastanku, Konjic ima ogromne potencijal­e, možda najveće na ovim prostorima. Dugoročno gledano, kada bi se oni iskoristil­i, osim smanjenja emisije CO2, poboljšao bi se sistem grijanja na području konjičke općine, stanovnici bi imali ugodnije uslove života, a grad bi time bio mnogo ljepši.

Projekat Solarcet podrazumij­eva povećanje interesa i pomoći građanima za investicij­e u fotonapon

 ?? ?? Grad Konjic je zaintereso­van za saradnju na ovom polju
Grad Konjic je zaintereso­van za saradnju na ovom polju
 ?? ?? Cijene vrtoglavo rastu
Cijene vrtoglavo rastu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina