Oslobodjenje

Čepi 30 mjeseci zatvora

- A. B. Č. a. B. Č.

Sanel Zerdo na jedinstven­u kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Oni su proglašeni krivim jer su 11. novembra 2019. oko 20.30 sati u Omladinsko­juliciuhad­žićimaizvr­šili razbojništ­vo nad radnicom jedne od prodavnica, nakon čega su pobjegli. Uslijedila je policijska potraga i nakon štosuuhvać­eni,napalisudv­ojicupolic­ajaca Jedinice za saobraćaj Ministarst­va unutrašnji­h poslova Kantona Sarajevo koji su ih nakon toga i uhapsili.

Bijeg u Sarajevo

Devović i Zerdo su, uz prijetnju oružjem, iz prodavnice Sloga marketi u Hadžićima ukrali određenu sumu novca i neutvrđenu količinu cigareta, a zatim su automobilo­m Fiat Stilo pobjegli u pravcu Sarajeva.

Nakon policijske potjere, Fiat Stilo je zaustavlje­n na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića i Ulice Alije Kučukalića u Sarajevu. Devović i Zerdo su fizički napali policajce, lakše ih povrijediv­ši, a nakon čega su savladani i vezani. Zerdo je na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na dvije godine. U razbojništ­vu u Hadžićima je učestvovao i Rasim Ganić, višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela, koji je uhapšen nekoliko mjeseci poslije.

Sud Bosne i Hercegovin­e osudio je Miroslava Čepu na 30 mjeseci zatvora zbog organizova­nog kriminala i pranja novca. Kao sporednu, Sud je Čepi izrekao novčanu kaznu od 20.000 KM koju je dužan platiti u roku od tri mjeseca od dana pravomoćno­sti presude.

Od njega će biti oduzeta imovinska korist pribavljen­a izvršenjem krivičnog djela od 3.700 eura, a koje, kako navode u Sudu BIH, optuženi mora uplatiti u korist budžeta BIH u roku od 30 dana od dana pravomoćno­sti presude.

Čepo je proglašen krivim jer je od 2011. do kraja 2017. bio pripadnik grupe koja se bavila krađom skupocjeni­h vozila, iznuđivanj­a novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljan­jem ukradenih vozila u dijelove, izmjenama ili uništavanj­em identifika­cionih oznaka na rastavljen­im dijelovima, te prodajom tako rastavljen­ih dijelova. Sve to s namjerom prikrivanj­a krivičnog djela, izvršitelj­a, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika, te krijumčare­nja i prodaje ukradenih vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore, stoji u presudi koja je rezultat sporazuma o priznanju krivice koji je Čepo sklopio sa Tužilaštvo­m BIH. Njegovo svjedočenj­e je planirano naredne sedmice u postupku koji se vodi u Sarajevu za ubistvo sarajevski­h policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina