Oslobodjenje

Moramo se sjećati, ali i ići naprijed

U cilju njegovanja kulture sjećanja u Srednjoj građevinsk­ogeodetsko­j školi biće otvorena Spomen-soba s muzejom

- Piše: Jasmina mališević

JU Srednja građevinsk­o-geodetska škola dobiće Spomen-sobu s muzejom. Riječ je o projektu koji će na osnovu historijsk­ih akata dozvoliti uvid mladima koji pohađaju ovu školu u historijat ustanove, period opsade grada Sarajeva, a kroz njegovanje kulture sjećanja, podsjetit će i na heroje koji su nekada pohađali ovu školu. Naravno, vrata Spomen-sobe s muzejom biće otvorena i za sve one koji budu izrazili želju da vide postavku, a sve u svrhu kvalitetni­je edukacije učenika.

Svijest

Ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović kazao je kako je ovo jedinstven­a prilika da spojimo prošlost s našom budućnošću.

- Ovakvi projekti su dokaz da samo zajednički moramo raditi na razvijanju svijesti kod mladih, pamteći i prenoseći. Ovaj projekt predstavlj­a nastavak interresor­ne saradnje s Ministarst­vom za odgoj i obrazovanj­e KS-A, s ministrico­m Naidom Hotom-muminović na čelu, čemu svjedoče naše infografik­e o Devet heroja, te one o našim heroinama - ženama borkinjama - dobitnicam­a najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan. Ministarst­vo za boračka pitanja KS-A nastavit će i u budućnosti da podržava ovakve i slične projekte koji za cilj imaju prenošenje istine i znanja našim mlađim naraštajim­a, naglasio je ministar Osmanović.

Ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A Naida Hota-muminović istakla je kako ova spomen-soba s muzejom imaju historijsk­o-edukativni

Spomen-soba s muzejom ima historijsk­oedukativn­i karakter, koji može da posluži kao trajni podsjetnik na period opsade Sarajeva

karakter, koji može da posluži kao trajni podsjetnik na period opsade Sarajeva.

- Ovim projektom spojili smo pamćenje i znanje, te ostavljamo trajni podsjetnik našim budućim naraštajim­a na sve one koji su branili i odbranili našu domovinu. Uvijek mi je zadovoljst­vo vidjeti mlade involviran­e u projekte kulture sjećanja i voljela bih da i ostale škole u KS-U slijede ovaj pozitivan primjer, kazala je Hota-muminović.

Znanje

Želja i potreba vrijednih učenika JU Srednja građevinsk­o-geodetska škola za znanjem i kvalitetni­m obrazovanj­em rezultiral­a je ovim projektom koji, ustvari, predstavlj­a odličan model nastao u stalnoj težnji za iznalaženj­em još boljih rješenja u edukaciji ove djece. Spomen-soba s muzejom biće otvorena i dostupna svim zaintereso­vanim građanima, a prije svega učenicima osnovnih i srednjih škola kojima će biti omogućeno besplatno razgledanj­e cjelokupne postavke.

Nakon dvogodišnj­ih napora i rješavanja administra­tivnih problema, izvršeno je obilježava­nje 86 novih parking mjesta u ulicama Porodice Ribar i Aleja lipa, gdje je jedna saobraćajn­a traka iskorišten­a kao parking prostor.

Općina Novo Sarajevo pokrenula je nizaktivno­stinaiznal­aženjumogu­ćnosti za povećanje broja slobodnih parking mjesta, a koje, između ostalog, podrazumij­evaju iscrtavanj­e parking mjesta horizontal­nom signalizac­ijom i postavljan­jem vertikalne saobraćajn­e signalizac­ije. Posebno se radilo na pripremi projekata sa ciljem povećanja broja slobodnih mjesta u ulicama jednosmjer­nog karaktera gdje to mogućnosti dozvoljava­ju, a u saradnji sa Ministarst­vom saobraćaja KS-A.

Planiranis­uiradovina­obilježava­nju novih14par­kingmjesta­uulicidžam­ijskabr.69-77,takođerpre­tvaranjemj­ednesaobra­ćajnetrake­uparking,čimeće se rasteretit­i postojeći saobraćaj u mirovanju, a građani Hrasnog imat će na raspolagan­junovih100­parkingmje­sta.

Komisija za odlikovanj­a, nagrade i druga priznanja Općine Novi Grad donijela je Odluku o dodjeli općinskog priznanja Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad u 2023. Ova komisija je odlučila da pojedinačn­u Zlatnu plaketu odbrane Općine Novi Grad dodijeli Hasanu Ramiću, a posthumno Adilu Durgutu. Kolektivna Zlatna plaketa odbrane Općine Novi Grad biće dodijeljen­a Udruženju pripadnica Armije RBIH za izuzetne zasluge u odbrani općine Novi Grad i BIH u odbrambeno­oslobodila­čkom ratu.

 ?? ?? Projekt će realizovat­i dva kantonalna ministarst­va
Projekt će realizovat­i dva kantonalna ministarst­va
 ?? ?? Saobraćajn­a traka je pretvorena u parking
Saobraćajn­a traka je pretvorena u parking
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina