Oslobodjenje

Verstappen ponovo najbrži

- Piše: Zlatko Šarić

Max Verstappen nastavio je dominaciju u Formuli 1. Nizozemac koji je osvajao trofej ukupnog pobjednika u protekle dvije sezone ubjedljiv je i u ovoj sezoni, a jučer je slavio na Velikoj nagradi Monaka u Monte Carlu.

Padala kiša

Iako je staza bila izuzetno teška, padala je kiša, Verstappen je potvrdio zašto je najbolji vozač današnjice. Ovo je vozaču Red Bulla četvrta pobjeda u ovoj sezoni, čime se učvrstio na prvom mjestu u generalnom plasmanu i polako se približava svojoj trećoj uzastopnoj pobjedi.

Drugo mjesto na trci u Monte Carlu je zauzeo Fernando Alonso (Aston Martin), što je novi podij za Španca, samo je ovoga puta bio drugi, i to je za nekadašnje­g šampiona najbolji rezultat ove sezone.

Treći je Esteban Ocon (Alpine Renault) koji je na podij došao poslije više od dvije godine, kada je pobijedio u Monzi. Iza njih su završili Mercedesov­i

Lewis Hamilton i George Russell. Verstappen­ov klupski kolega iz Red Bulla Sergio Perez, nakon starta s posljednje pozicije i prilično neuredne vožnje, nije uspio doći do bodova.

Max Verstappen je unatoč prekasnom pozivu u boks na izmjenu guma stigao do pobjede. Fernando Alonso u Aston Martinu je također prvobitno napravio krivi potez kad je počela kiša, ali vodeći dvojac je imao dovoljne zalihe prednosti da zadrži svoja mjesta. Esteban Ocon je od vozača na podiju imao vjerojatno najtežu trku jer se morao stalno braniti od Ferrarija i Mercedesa.

Ferrari ne može biti zadovoljan nastupom svojih vozača, Charles Leclerc završio je na šestoj poziciji, dok je Carlos Sainz bio tek osmi.

Uvjerljivi Red Bull

Što se tiče ukupnog poretka, ubjedljivo prvi je Max Verstappen (Nizozemska, Red Bull) sa 144 boda, iza njega je Sergio Perez (Meksiko, Red Bull) sa 105, zatim Fernando Alonso (Španija, Aston Martin) sa 93, Lewis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 69, George Russel (Velika Britanija, Mercedes) 50, Carlos Sainz (Španija, Ferrari) 48...

U poretku konstrukto­ra Red Bull Honda ima gotovo nedostižni­h 249 bodova, iza nje je Aston Martin Mercedes sa 120, Mercedes 119, Ferrari 90, Alpine Renault 35, Mclaren Mercedes 17, Haas Ferrari 8, Alfa Romeo Ferrari 6, Alphatauri Honda 2 i Williams Mercedes 1 bod.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina