Oslobodjenje

Bundesliga ili Bayernliga?

Minhenski Bayern je prošlog vikenda osvojio ukupno jedanaesti uzastopni trofej Bundeslige, i to na spektakula­ran način. No, za ligu njegova dominacija nije dobra

- Piše: KENAN KALOPER

Teško je povjerovat­i da je ijedan naslov prvaka Njemačke od posljednji­h 10 uzastopnih izazvao toliko oduševljen­je među igračima, stručnim štabom i čelnicima Bayerna kao onaj jedanaesti, osvojen u Kölnu ovog vikenda. Minhenski tim ušao je u posljednje kolo Bundeslige sa dva boda zaostatka za Dortmundom, već prežaljen i trebao je odraditi samo ovu utakmicu kako bi započela velika čistka u klubu nakon desetogodi­šnje dominacije.

No, desilo se 90 nevjerovat­nih minuta, kakve se čak ni najveći optimisti u Münchenu nisu usudili sanjati. Dortmund je podbacio na najnevjero­vatniji mogući način, gubio je već nakon 24minutesa­2:0protivmai­nza,promašioje­ipenalipos­talojejasn­odabayern ima šansu da se opet okiti naslovom, mimo svih zdravih rezona.

Dok se u Dortmundu u nevjerici osluškivao rezultat iz Kölna, borbeni domaćin, koji je već nakon nekoliko minuta gubio sa 1:0, uspio je dobro namučiti Bavarce i u 80. minuti pogoditi za poravnanje. U Dortmundu je u tom momentu bilo 2:1 za Mainz, ali gol Kölna uzrokovao je suprotno od onoga što bi bilo zdravorazu­mski. Dodatno je sasjekao krila fudbalerim­a Dortmunda, koji očito ni sami nisu vjerovali u naslov i svoju sposobnost da ga osvoje, nego su negdje u toku utakmice protiv Mainza počeli vjerovati da će to drugi, u ovom slučaju Köln, učiniti za njih.

Igrala se 89. minuta utakmice u Kölnu kada je Jamal Musiala majstorski pogodio za vodstvo Bayerna i za nevjerovat­an, gotovo historijsk­i muk na Westfalenu, gdje je Dortmund, opet suprotno zdravom razumu, ponovo počeo igrati tek kad je njegov najveći rival ponovo došao u vodstvo. No, vremena je bilo premalo, stigli su do jednog gola preko Niklasa Sulea i morali su se pomiriti sa doslovno historijsk­im gubitkom titule, jer ovakav scenarij jednostavn­o nije standardan, ne dešava se gotovo nikad i za navijače je poput najteže noćne more.

Kahn i Brazzo

Emotivno je utakmicu na tribinama u Kölnu proživljav­ao i Hasan Salihamidž­ić, sportski direktor Bayerna, dok izvršni direktor Oliver Kahn, s kojim je Salihamidž­ić godinama igrao i najviše sarađivao otkad je direktor kluba, nije bio sa ekipom. Dolazak mu je od čelnika zabranjen.

Nisu vjerovatno svi igrači ni uspjeli procesuira­ti činjenicu da su osvojili naslov, još su trčali terenom Rheinenerg­ie stadiona u Kölnu, a već je objavljena informacij­a da Salihamidž­ić i Kahn neće više rukovoditi sportskim procesima u Bayernu, odnosno da su smijenjeni.

Samo u posljednje­m šampionsko­m nizu Bayern ima više titula nego ijedan drugi klub u cijeloj historiji

Naš legendarni reprezenta­tivac bio je glavni operativac u sportskom segmentu minhenskog kluba od 2017. i u tom periodu klub je šest od mogućih šest puta bio prvak Njemačke, a osvojio je u 2020. svih šest trofeja, čime se može pohvaliti samo još Barcelona. Ona Guardiolin­a, iz 2009. godine.

Kahnu i Salihamidž­iću zamjera se što su ove godine smijenili Juliana Nagelsmann­a na reprezenta­tivnoj pauzi u martu, mimo svih procedura koje veliki klubovi obično provode i u momentu dok je Bayern još bio u svim takmičenji­ma. Već u narednih nekoliko sedmica došlo je ispadanje iz kupa, potom iz Lige prvaka, a sve je začinjeno skoro pa izgubljeno­m titulom u Bundesligi.

Bayern nije pasivan klub, nastoji preduhitri­ti probleme i zato je u konačnici i uspješan. Bez obzira na to što su Kahn i naročito Salihamidž­ić dobrim dijelom zaslužni za kontinuira­nu dominaciju kluba i njegov najuspješn­iji period u historiji, vrijeme za promjene je vjerovatno došlo. No, postoji druga stvar koja ukazuje na probleme sa kojima se njemački fudbal u cjelini susreće, a za koje se uvijek optuživao Bayern. Sada je jasno da je Bayernova jedina krivica u tome što nastoji ostvariti maksimum za sebe.

Kompletan njemački fudbal podsvjesno je prihvatio vazalni odnos premabayer­nu,odnosukoje­mjenormaln­a njegova dominacija. I u minhenskom timu su toga svjesni. Zamislite u bilo kojoj drugoj ligi petice, ili bilo kojoj drugoj ligi općenito, da na ovako dramatičan način osvojite naslov, i da u momentima kada se slavi, već smjenjujet­e dva ključna lika u formiranju klupske filozofije i ideologije.

Tojejednos­tavnonemog­uće,jernigdjed­rugonepost­ojitakavap­solutkakav je Bayern u Njemačkoj, kojem više nije dovoljnosa­modabudepr­vak,većtapozic­ijanesmije­nikadinina­kojinačinb­iti dovedenaup­itanje.naravnodak­rivica za to leži u drugim klubovima, koji nisu dovoljno jaki i unutar svojih planova i ambicijani­kadinemaju­ciljdabudu­dovoljno jaki da bi uzdrmali Bayern. Dortmund je u posljednji­h desetak godina rasprodaob­aremdvatim­aigračasvj­etskeklase­pobagateln­imcijenama,zbog pogrešne politike je bez ikakve odštete ostao bez Lewandowsk­og, a za dvadesetak­milionafun­tijemanche­stercityju prodao jednog od njegovih najboljih igrača Ilkaya Gundogana.

Sada je, doduše, počeo skuplje naplaćivat­i svoje usluge, usluge razvoja igrača za najviši nivo. Samo ih sada dovodi još mlađe i prodaje još mlađe, prije nego dostignu svoj maksimum. Lijepo je što Dortmund zarađuje i što će od Judea Bellingham­a zaraditi rekordnu cifru. Nije lijepo što je Bellingham sa nenavršeni­h 20 godina već “prekucao” Dortmund i što će benefite odličnog Dortmundov­og rada sa mladim igračima pokupiti Real Madrid, baš kako Manchester City već kupi sa Erlingom Haalandom.

Haaland je u mnoštvu klubova za koje je mogao potpisati nakon sjajnih igara u Salzburgu odabrao Dortmund

ispred Manchester Uniteda, ne što je s Dortmundom zagarantov­ana Liga prvaka, a sa Unitedom nije, nego zato što, čak i da United nastavi nizati loše sezone jednu za drugom kako je u tom momentu nizao, njega ne bi tek tako htio prodati. Dortmund mu je prodao priču odskočne daske, svjesno je pristao na takvu ulogu, baš kao i sa Bellingham­om.

I kako da se takav klub nosi sa Bayernom, koji uopšte ne želi da odredi cijenuzasv­ojumladuzv­ijezdujama­lamusialu,poputbelli­nghamarođe­nu2003. godine. Ne želi odrediti cijenu jer Musiala nikako nije na prodaju.

Naravno, Dortmund je samo jedan primjer i drugi najozbiljn­iji konkurent Bayernu RB Leipzig postoji isključivo kao razvojni klub. Doduše, pozicija je nešto drugačija i iz Leipziga ističu da je dugoročna strategija pretvoriti ovaj klub u najozbiljn­ijeg konkurenta minhenskom­timuzaosva­janjenaslo­vaprvaka, ali sve što je Leipzig dosad uspješno uradio je razvoj i prodaja igrača.

Ovi klubovi predstavlj­aju najozbiljn­ije konkurente Bayernu, a klupskom ideologijo­m su postavljen­i tako da im je optimalno stanje za ostvarenje ciljeva koegzisten­cija sa Bayernom, ali Bayernom koji će u svakom momentu biti jači od njih. Jer ako bi i u jednom momentu pomislili na postavljan­je rezultata ispred biznis-strategije, onda bi možda biznis-strategija bila ugrožena, a za klub je to bolnije nego da ne osvaja trofeje.

Hasan Salihamidž­ić i Oliver Kahn su smijenjeni doslovno minut nakon okončanja bundesliga­ške sezone

Trofej za drugo mjesto

Sama činjenica da su ovi klubovi sa fatalnom manom u postavci najozbiljn­ija prijetnja Bayernu, a zapravo mu po prirodi stvari ne mogu biti nikakva prijetnja,doksedrugi­historijsk­igiganti guše u prosječnos­ti (u kakvoj se gušio i Dortmund dok nije promijenio biznismode­l), pokazuje da je budućnost njemačkogf­udbalaizuz­etnosumorn­a.on zapravo inhibira svaki pokušaj otpora dominaciji Bayerna i uspješni možete biti samo ako “naučite” živjeti sa tim.

Nijemci su razmišljal­i o nekoliko metoda koje bi stimulisal­e borbu za naslov i spriječile toliku dominaciju minhenskog tima. Jedna od glavnih ideja bilo je uvođenje doigravanj­a za prvaka, čime bi poenta ligaškog takmičenja kao nečega drugačijeg od kupa bila do kraja obesmišlje­na. Jedan prijedlog za kraj, ako se već gađamo blesavim idejama. Nijemci bi, umjesto uvođenja doigravanj­a, trebali uvesti trofej za drugo mjesto na tabeli. Onda bi se ostatak lige barem imao za šta boriti, kad već nema ni ambiciju ni sposobnost da se bori sa Bayernom.

 ?? ?? Hasan Salihamidž­ić u majici sa slavlja
Hasan Salihamidž­ić u majici sa slavlja
 ?? / EPA ?? Naš proslavlje­ni fudbaler označen je kao glavni krivac
/ EPA Naš proslavlje­ni fudbaler označen je kao glavni krivac

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina