Oslobodjenje

Olje za sebe

-

šta se dešava, niti mi je mogao objasniti bilo šta.

Način razmišljan­ja

Poslije toga sam obavio nekoliko pregleda, pa sam bio u hotelu, nisam išao na treninge nekoliko dana i shvatio sam da nešto nije kako treba. Pozvao sam doktora i on mi je rekao šta nije ok, odnosno rekao mi je da imam još neke hematome od udesa. Naravno, obavio sam nove preglede i ispostavil­o se da od toga nema ništa, niti je moguće da bude išta. Odmah sam kontaktira­o svog doktora u Beogradu koji me je vodio u tom periodu poslije udesa i koji mi je rekao da ne postoji promil mogućnosti da poslije dva mjeseca to ostane. Sada traje spor sa njima i to je razlog zbog kojih sam izgubio dodatnih šest mjeseci do odlaska u Proleter.

Koliko je saobraćajn­a nesreća utjecala na Vas kao osobu, da li su se neka vaša shvatanja promijenil­a?

- Nisam ispravno razmišljao i nisam donosio dobre odluke, kojih je, nažalost, bilo jako malo. Saobraćajn­a nesreća i taj splet događaja kasnije, koji mi se desio, bio je kao neki film u kojem sam živio. Sigurno da me je to jako poremetilo, ali mi je donijelo i neke dobre stvari.

Period

U međuvremen­u, postao sam i otac, tačnije prije četiri mjeseca. To mi je promijenil­o način razmišljan­ja o životu i fudbalu. Mislim da se sve to desilo sa nekim razlogom, kao i mnoge druge stvari koje se dešavaju u životu.

Nakon svega što Vam se izdešavalo, od Partizana, Serie A, pa do reprezenta­cije, došli ste u Borac. Šta je prevagnulo da dođete u redove banjalučko­g kluba? Generalno, da li je bilo nedoumica prilikom dolaska u Premijer ligu BIH?

- Nisam imao nikakve nedoumice zbog toga što je u tom trenutku to bila moja realnost. Trebalo mi je takvo nešto. Iskreno nisam očekivao da je ovako teška liga. Sigurno da nije kvalitetna kao neka od liga petice, ali je jako teška za igrati, posebno gostujuće utakmice protiv bilo koje ekipe. Liga uopšte nije naivna i ne treba je potcjenjiv­ati. Došao sam na poziv Nenada Lalatovića, kome se uvijek trudim da zahvalim. To je bio jako težak period za mene zbog toga što sam, koliko god sam se trudio da ne razmišljam tako, došao u situaciju da ne postojim više na fudbalskoj mapi, pa više nisam dobijao nikakve pozive, ali ni ponude, a onda me je on nazvao. Ja sa njim nisam radio do ove godine, tako da sam mu bio jako zahvalan. Žao mi je što je on jako brzo otišao po mom dolasku, ali i veliko hvala njemu.

Vi ste došli u Borac i ponovila

Vam se situacija iz Brescije. Trener koji Vas dovodi malo nakon toga odlazi iz kluba.

- Jako mi je žao što se tako desilo. Ja sam došao u avgustu, a sa Borcem sam bio u pregovorim­a već nešto više od mjesec prije toga, ali nismo uspjeli da se dogovorimo. Sezona je već počela i, nažalost, rezultati nisu bili kakvi su se očekivali. Međutim, na kraju smo uspjeli da se dogovorimo, ali eto utakmica protiv Leotara je bila kobna za njega, jer je poslije nje podnio ostavku. Poslije toga sam se sjetio situacije u Bresciji, gdje sam sam sebi rekao da li ima kraja. Kako se malo svjetlo u tunelu pojavi, ponovo se ugasi za sekundu. Iskreno, tada sam se zabrinuo šta će biti, jer sam doveden kao neko koga je on želio, a nisam bio tu ni toliko poznat. On je izričito tražio da ja dođem i žao mi je što je on otišao. Sve pohvale idu i sadašnjem stručnom štabu, Vinku Marinoviću i svima ostalima. Uspjeli smo da ostvarimo glavni i osnovni cilj, a to je izlazak u Evropu.

Kakvi su Vaši planovi za naredni period?

- Prvo ću da odem na odmor. Znam da ovdje pripreme kreću jako brzo. Imao sam nekoliko razgovora sa ljudima iz kluba, ali ćemo pričati i u narednim danima. Ne znam još šta će se desiti, ali, naravno, svako od nas se na kraju sezone nada nekom pozivu, ponudi, pa tako i ja. Da li će biti ili ne, ne znam, ali vidjet ćemo šta će biti u narednom periodu.

Govorili smo o Premijer ligi BIH i rekli ste da je dosta teško igrati na gostujućim terenima, pa koji je to gostujući teren koji Vam je ostao u sjećanju?

- Stvarno ne znam koji da izdvojim. Od igranja ovdje protiv Željezniča­ra ili Sarajeva, od igranja u Mostaru protiv Veleža i Zrinjskog, čak i igranja u Trebinju, ali sigurno je da je najteže bilo igrati protiv naših glavnih konkurenat­a za mjesta na tabeli.

Da sam birao zemlju, to bi bila Italija, jer mislim da je idealna, posebno za naše igrače.

Svi koji odu tamo uglavnom naprave dobre karijere

Koji je Vama najteži protivnik protiv kojeg ste igrali, odnosno koji Vas je najviše nadmudriva­o na terenu?

- Ne bih sada izdvajao nikoga, ali sigurno da je to neko od igrača iz ove nabrojane četvorke koji su nam najveći rivali.

Borac bije glas da je zaštićen od Saveza, ali i da ima neke sudijske odluke u svoju korist. Generalno, kako Vi to vidite?

S obzirom na to da se nalazite u najboljim igračkim godinama, da li smatrate da možete još napraviti ozbiljniji iskorak u karijeri i ponovo otići vani u neku jaču ligu?

- Ne razmišljam previše o tome, odnosno nekom iskoraku ka ligama petice. Jednostavn­o, trudim se da napredujem koliko mogu. Kada bi došao poziv iz jače lige, odnosno bolje, ja bih ga prihvatio. Mislim da sam u najboljim godinama i sigurno je da se trudim i vjerujem da mogu. Ne stavljam sebi to kao neki pritisak. Trudim se da igram, uživam u fudbalu i da ispravim neke greške, odnosno situacije koje su se ranije dešavale u karijeri, pa da ih sada ne ponavljam. Doslovno idem od dana do dana, od utakmice do utakmice i tako razmišljam, pa ćemo vidjeti šta će biti. Naravno da bih volio da sutra dođe poziv od Juventusa, ali koliko je realno i da li je to moguće, vjerovatno nije. Koliko budem mogao, borit ću se svim silama i to je nešto što mogu da kažem u ovom trenutku.

Rezultati 29. kola:

Poredak:

 ?? ?? Zadovoljan je svojim igrama
Zadovoljan je svojim igrama
 ?? ?? Velika je radost Bišćana
Velika je radost Bišćana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina