Oslobodjenje

Treći put najbolja

Marija-ana Milinković, fudbalerka SFK 2000, govori za Oslobođenj­e o novoj nagradi za najbolju fudbalerku u Premijer ligi Bosne i Hercegovin­e, trećoj uzastopnoj

- J. T. J. T. STEFAN PAPAZ

- Rodrygo 29, 69), Almeria - Valladolid 0:0, Athletic Bilbao - Elche 0:1 (Boye 90+2), Atletico Madrid - Sociedad 2:1 (Griezmann3­7,molina73-sorloth88), Barcelona-mallorca3:0(fati1,24,gavi 70), Cadiz - Celta 1:0 (Sobrino 53), Getafe - Osasuna 2:1 (Latasa 39, Mata 90 - Avila 2), Girona - Betis 1:2 (Gutierrez 36 - Iglesias 47, 77), Rayo Vallecano Villarreal 2:1 (De Tomas 56, Palazon 63 - Lo Celso 83), Valencia - Espanyol 2:2 (Lopez 38, Lino 90+3 - Montes 40, Braithwait­e 50).

Poredak: Barcelona 88, Real 77, Atletico 76, Sociedad 68, Villarreal 63, Betis 59, Athletic 50, Osasuna 50, Girona 49, Rayo Vallecano 49, Sevilla 49, Mallorca47,valencia41,getafe41,cadiz 41, Celta 40, Almeria 40, Valladolid 39, Espanyol 36, Elche 24.

Dvojac se vraća

Fudbaleri Granade i Las Palmasa osigurali su povratak u prvu špansku ligu sljedeće sezone, Granada kao prvak, a Las Palmas kao viceprvak druge lige. Granadi je za povratak u društvo najboljih nakon samo jedne sezone izbivanja bio dovoljan i bod protiv Leganesa, ali andaluzijs­ki tim je slavio s 2:0. Las Palmas je u direktnom okršaju odigrao 0:0 protiv Alavesa, što mu je bilo dovoljno da osigura drugo mjesto. Granada je tako sezonu okončala sa 75 bodova, a Las Palmas sa 72. Za treće mjesto koje vodi u La Ligu borit će se Levante, Alaves, Eibar i ekipa Albacetea.

Benfica prvak Portugala

Fubdbaleri Benfice 38. su put osvojili naslov prvaka Portugala. Oni su u susretu posljednje­g 34. kola na svom Luzu savladali posljednje­plasiranu Santa Claru sa sigurnih 3:0. Strijelci za Benficu bili su Goncalo Ramos (7), Rafa Silva (29) i Alejandro Grimaldo (60 pen). Benfica je tako prvenstvo završila sa 87 bodova, dva više od Porta, koji je istovremen­o sa 3:0 bio bolji od Vitorije Guimaraes. Za Benficu je ovo prvi naslov nakon 2019. godine. Sa 38 naslova prvaka Benfica je portugalsk­i rekorder, a Porto je i dalje drugi sa 30 naslova.

Fudbalerka SFK 2000 Sarajevo Marija-ana Milinković treći put uzastopno je osvojila nagradu za najbolju fudbalerku u Bosni i Hercegovin­i.

Milan je osigurao četvrto mjesto i Ligu prvaka nakon što je u derbiju savladao Juventus 1:0, Krunić je odigrao čitav meč

Dominacija

Ona je tako nastavila svoju dominaciju u bosanskohe­rcegovačko­m fudbalu, a za nju treće priznanje je vrijedno jednako kao i prvo.

- Tako je, treći put uzastopno sam najbolja igračica u našoj državi, ali meni je ova nagrada jednako draga kao i prve dvije. Jednostavn­o, svaki put se osjećam kao da prvi put osvajam tu nagradu. Emocije koje su prisutne su uvijek jednake, govori za Oslobođenj­e Marija-ana Milinković.

Sa SFK 2000 Sarajevo je još jednom osvojila duplu krunu, odigrala je sjajno i ispunila ciljeve za ovu sezonu.

- Odličnu sezonu sam uspjela ostvariti zajedno sa svojim timom i čitavim SFK kolektivom. Ponosni smo na naše rezultate, a ja sam ostvarila lično sve što sam imala u cilju.

SFK 2000 Sarajevo je ostao na posljednjo­j stepenici pred grupnu fazu Lige prvaka. Zürich je bio jači i savladao je bordo djevojke u dvomeču za ulazak u grupu. Ipak, vjeruje Milinković­eva da će i ta grupna faza najelitnij­eg takmičenja doći.

- Ne mislim da je Liga prvaka nedosanjan­i san. Mi smo kvalitetna ekipa, ja vjerujem u nas i zaista se nadam dobrim, još boljim rezultatim­a nego prošlih godina. Nadam se da ćemo se popeti i jednu stepenicu više.

Ambicije

Još nije razmišljal­a o narednoj sezoni, ali priznaje da kao i sve fudbalerke mašta da zaigra u inostranst­vu i ostvari svoj san.

-Štosetičea­mbicijaipl­anovazaslj­edeću sezonu, još nisu došli na red da o njima razmišljam. Bila sam posvećena sezoni koja je već iza nas, a sada ću se posvetiti i sebi i tim planovima. San svake od nas je igrati u inostranst­vu, pa se i ja nadam da ću biti jedna od mnogih koje su sanjale i ostvarila taj san.

Da li će Marija-ana Milinković ostvariti svoj san ovog ljeta ili kasnije, ostaje da se vidi, ali sigurno je da će kad-tad on i biti ostvaren.

 ?? ?? Marija-ana Milinković treći put je najbolja fudbalerka u BIH
Marija-ana Milinković treći put je najbolja fudbalerka u BIH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina