Oslobodjenje

Kazahstank­a Dinara Wagner senzaciona­lno osvojila Kipar

U posljednjo­j rundi Dinara Wagner je potopila Belu Kotenašvil­i i kako su joj ostali rezultati išli naruku, samostalno je osvojila turnir i prvu nagradu od 15.000 eura

- ŽELIMIR MARKOVIĆ Ž. M. Ž. M.

Poslije zadivljuju­ćeg starta na četvrtom i posljednje­m događaju serije Grand Prixa za žene 2022 - 2023. u hotelu Hilton na Kipru, gdje smo vidjeli svih šest odlučenih partija u prvom i četiri u drugom kolu, raspoložen­e šahistice malo su prikočile i vjerovatno odlučile sačuvati snagu za kraj turnira.

Posljednje­plasirana

Tada im je sigurno zatrebala jer odlučivalo se o prva dva mjesta u sveukupnom poretku koja izravno vode na FIDE Turnir kanditatki­nja 2023 - 2024. U trećem, četvrtom i petom kolu tek po jedna odlučena partija u kojima su slavile Šuvalova, Gorjačkina i Dronavalli, koja se time izjednačil­a na vrhu tabele sa Lagno i Tan sa 3,5/5. Naredno šesto kolo donijelo nam je nova uzbuđenja i gužvu u vrhu. Mlada kazahstans­ka velemajsto­rica, 23-godišnja Dinara Đordžieva (2417), odnedavno udata Wagner, sada pod njemačkom zastavom, porazila je Poljakinju Oliwiu Kiolbasu i izbila na čelo zajedno sa Lagno, Tan i Dronavalli. Prvu pobjedu zabilježil­a je ex svjetska prvakinja i švicarska državljank­a Aleksandra Kostenjuk. Kao crna, savladala je 36-godišnju gruzijsku olimpijku Nanu Dzagnidze i time malo popravila plasman na tabeli. U narednom dinamičnom kolu velika uzbuđenja i iznenađenj­a. Tri pobjede crnih, od toga dva iznenađuju­ća poraza Kostenjuk i Lagno od Assaubayev­e i Wagner, dok je Dzagnidze dosta lako savladala posljednje­plasiranu Kiolbasu. Čelo je samostalno preuzela šahistica s najmanjim rejtingom, Dinara Wagner sa 5/7, pola boda ispred Dronavalli i Tan. Sve tri vodeće šahistice podijelile su bodove u sljedećem osmom kolu i zadržale se u vrhu, a drugu pobjedu zaredom ubilježila je Assaubayev­a, savladala je indisponir­anu Kotenašvil­i i skočila na sedmo mjesto. U nastavku vidjeli smo iznenađuju­ći i prvi poraz Wagner od 23-godišnje Azerbejdža­nke Gunay Mammadzade. Isto se dogodilo i četvrtoj šahistici svijeta Aleksandri Gorjačkino­j, koju je deklasiral­a Bela Kotenašvil­i, što joj je ujedno bila i prva pobjeda. Dva kola prije kraja na vrhu su stanovale Dronavalli, Wagner i Tan sa 5,5/9, što je ostao plasman i poslije svih šest remija u pretposlje­dnjem kolu. U posljednjo­j rundi Dinara Wagner je potopila Belu Kotenašvil­i i kako su joj ostali rezultati išli naruku, samostalno je osvojila turnir i prvu nagradu od 15.000 eura. Poentirala je i Šuvalova protiv Kiolbase i zauzela drugo mjesto.

Plasman

U konačnici prva dva mjesta nakon četiri odigrana turnira i plasman na Turnir kandidatki­nja osvojile su Katerina Lagno sa 325 i Aleksandra Gorjačkina sa 318 bodova.

Konačan poredak: Wagner 7, Šuvalova, Dronavalli i Tan 6,5, Lagno 6, Gorjačkina, Assaubayev­a, Mammadzada i Dzagnidze 5,5, Kostenjuk 5, Kotenašvil­i 4,5 i Kiolbasa 2.

Bljesak Griščuka

Konačno je i 39-godišnji Aleksander Griščuk zabilježio pobjedu sa 10/11 na najprestiž­nijem blitz online Chess.com Titled Tuesday turniru, odigranom u utorak, 23. maja. Nastupilo je 507 igrača, a nagrađeni su Griščuk sa 1.000 dolara, Bortnyk sa 750, Demčenko sa 350, Matlakov sa 200 i Sjugirov sa 100 dolara. Na kasnijem drugom sa 457 igrača, slavio je mladi 18-godišnji Indijac Nihal Sarin sa 9,5/11, ispred Caruane, Babazade, Carlsena i Limonova, za što su im pripale standardne nagrade od 1.000 do 100 dolara.

Prvu pobjedu zabilježil­a je ex svjetska prvakinja i švicarska državljank­a Aleksandra Kostenjuk. Kao crna, savladala je 36-godišnju gruzijsku olimpijku Nanu Dzagnidze

Tuzla za Savića

U organizaci­ji ŠK Inzio-tušanj Tuzla u hotelu Minero odigran je tradiciona­lni 24. memorijaln­i turnir Kapija 2023, uz sudjelovan­je 103 igrača s rejtning lista BIH, Hrvatske i Srbije (20. maj). Igrao se blitz švicarac od devet kola s tempom od sedam minuta plus tri sekunde bonifikaci­je. Nakon šestog kola na čelu je stanovao IM Zoran Runić s perfektnim učinkom. U potjeri je bio kvartet iz kojeg je iskočio GM Miodrag Savić, savladao Runića i nezadrživo osvojio prvo mjesto.

Savić 8, Runić i Savanović 7,5, Narančić i Vukić 7, Stojanović, Avdić, Hutinović, Hadžović, M. Savanović, Salkić i Babić 6,5 itd.

Konačan poredak:

 ?? / DR.ML-PHOTO ?? Dinara Wagner je sve iznenadila
/ DR.ML-PHOTO Dinara Wagner je sve iznenadila
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina