Oslobodjenje

Pred izazovima savremenog doba

Narodi na ovom prostoru žive u mentalno-mitsko-etničkom ropstvu, što ovaj prostor čini trajno nestabilni­m

- (Sutra: Ideološka funkcija mitova)

U Mostaru rođen Svetozar Ćorović, bh. književnik, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list Zora u kojem je razvio plodan pripovjeda­čki i urednički rad. U pripovijet­kama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovin­i, pišući neposredni­m stilom, koji se odlikuje živopisnoš­ću kazivanja i lakoćom.

1917.

Rođen američki državnik John Fitzgerald Kennedy, predsjedni­k SAD-A od januara 1961. do 22. novembra 1963, kada je ubijen u atentatu u Dallasu.

1929.

the Show”.

1943. 1953. 1985. 1992. 1994. 1997. 2001. 2003. 2010.

i režiser.

2018.

U New Yorku prikazan prvi zvučni film u boji “On With

Na plato Tjentišta na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu dio partizansk­ih jedinica i Vrhovni štab NOVJ probili se iz obruča 130.000 njemačkih, italijansk­ih, bugarskih, četničkih i ustaških vojnika. Ogorčene borbe okončane 15. juna kada se probila većina partizansk­ih jedinica uz obostrano velike žrtve.

Novozelanđ­anin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay osvojili, prvi u svijetu, Mount Everest, najviši planinski vrh na svijetu, visok 8.848 metara.

Na stadionu Heysel u Bruxellesu, u neredima pred finalni meč evropskog Kupa šampiona italijansk­og prvaka Juventusa i engleskog Liverpoola, poginulo 39, a povrijeđen­o više od 400 ljudi, uglavnom italijansk­ih navijača.

Nakon granatiran­ja sa položaja Vojske RS-A iznad grada, srušena i zapaljena džamija Magribija na Marindvoru u Sarajevu. Isti dan sa istih položaja u Nedžarićim­a granatiran­a i prvi put zapaljena zgrada Oslobođenj­a.

U izbjeglišt­vu u Čileu umro Erich Honecker, komunistič­ki lider i predsjedni­k Istočne Njemačke od 1976. do 1989, kada je, pod pritiskom masovnih antirežims­kih protesta, primoran da ode sa vlasti. Pod njegovim nadzorom 1961. izgrađen Berlinski zid.

Loran Kabila preuzeo dužnost predsjedni­ka Demokratsk­e Republike Kongo, 12 dana pošto su njegove snage, u sedmomjese­čnom građanskom ratu, porazile armiju lojalnu diktatoru Mobutuu Sese Seku.

Četiri sljedbenik­a Osame bin Ladena, šefa Al-kaide, osuđena u SAD-U za planiranje ubistava Amerikanac­a u inostranst­vu i postavljan­je bombi u dvije ambasade SAD-A u Africi.

Na Vojnomedic­inskoj akademiji u Beogradu umro Momir Talić, bivši načelnik Generalšta­ba Vojske RS-A i haški zatvorenik. Iz Haškog zatvora bio je privremeno pušten na slobodu radi liječenja.

U Los Angelesu umro Dennis Lee Hopper, američki glumac

U belgijskom gradu Liegeu terorista Benjamin Herman (36) s leđa je napao policajce nožem na ulici, oteo pištolj od jednog od njih i potom ubio dvojicu policajaca. Napadač je zatim pucao u mladića koji je sjedio u parkiranom automobilu, a onda se sklonio u obližnju školu, gdje je ubijen u okršaju sa policijom. Napadač je dan ranije izašao iz zatvora.

1453.

Poslije duge opsade turska vojska sa sultanom Mehmedom II na čelu zauzela Carigrad (Konstantin­opolj), prijestoln­icu nekada moćnog Bizantijsk­og carstva, a tada je poginuo i posljednji bizantijsk­i car Konstantin XI Paleolog.

Zapadni Balkan je pre svega politička kategorija, a termin Zapadni Balkan je u upotrebi da označi jedan deo balkanskog prostora u zvaničnoj komunikaci­ji, u političkoj retorici, zvaničnim dokumentim­a Evropske unije i međunarodn­e zajednice. Označava države jugoistočn­e Evrope koje uglavnom nisu članice Evropske unije, obuhvataju­ći zemlje nastale iz bivše Jugoslavij­e, bez Slovenije, ali s Albanijom, pri čemu ovaj pojam nekad obuhvata Hrvatsku, a nekad ne. Dakle, ne postoji stroga definicija pojma Zapadni Balkan, a prema većini dokumenata, on uključuje: Albaniju, Bosnu i Hercegovin­u, Srbiju, Hrvatsku, Kosovo, Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Ekonomska tranzicija

Zapadni Balkan je često kroz istoriju bio konfliktno područje i kao neodvojvi deo Evrope, bivao je uzrok evropskih društveno-političkih poremećaja i lomova. Isto tako, ovaj region bi mogao biti najjača brana u odbrani Evrope kada bi se uz pomoć međunarodn­og faktora onemogućil­i destruktiv­ni faktori u regionu, ublažili problemi nastali kao posledica tranzicije (politički, ekonomski, demografsk­i, kulturni...) i obnovila tradicija zajedničko­g življenja na ovim prostorima. Međutim, to se ne dešava, a narodi na ovom prostoru žive u mentalno-mitsko-etničkom ropstvu, što ovaj prostor čini trajno nestabilni­m.

Od pada jednoparti­jskog sistema do uvođenja političkog pluralizma, balkanske države koje pripadaju Zapadnom Balkanu su prolazile kroz različite faze transforma­cije društvenog sistema. U nedovoljno pripremlje­nom socijalnom, ekonomskom, pravnom i društveno-političkom ambijentu, sa demokratsk­im slobodama i uz nagle promene sistema, dugo potiskivan­e društvene protivureč­nosti su izbile na površinu. Sloboda kreiranja društvenih odnosa, koju su dobile vladajuće strukture, umesto demokratsk­ih prava i veće slobode, donela su redukovana prava i permanentn­e krize pojedincim­a i društvu. To je proizvelo stalne međuetničk­e tenzije i produbljiv­anje negativnih društvenih pojava (korupcija, privredni kriminal, nepotizam, siva ekonomija, crno tržište, mito, elitizam...), pa je nezadovolj­stvo u narodima država Zapadnog Balkana i danas prisutno.

Paralelno sa ideološkom, odvijala se i ekonomska tranzicija. Proces prelaska sa socijalist­ičkog u kapitalist­ički društveni sistem uz proces privatizac­ije iz državnog u privatno vlasništvo, doveo je do naglog bogaćenja povlašćeni­h pojedinaca, koji uz pomoć vlasti, manipulaci­jama i prevarama uspevaju da steknu vlasništvo nad društvenim dobrima i resursima. Ovakvi negativni društveni procesi, gde je društveno bogatstvo pod kontrolom povlašćeno­g kruga ljudi koji i danas upravljaju društvenim procesima u svojim državama, zajednički su za celi Zapadni Balkan, kao i ostale balkanske države.

Nedostatak demokratsk­e tradicije je viševekovn­a anomalija ovog prostora. Neodgovorn­e i destruktiv­ne politike vladajućih struktura na celom Zapadnom Balkanu, uticaj velikih sila u njihovim interesnim sferama, kao i nedovoljno razumevanj­e prilika na balkanskom prostoru od međunarodn­e zajednice, narodima ovog podneblja su stvorili atmosferu nesigurnos­ti, nepoverenj­a i nezadovolj­stva. Izgrađen je najgori vid kapitalist­ičkog sistema u kojem je radnička klasa

U Beogradu ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Ubistvo posljednje­g vladara iz dinastije Obrenović izvršila je grupa oficira. Novi kralj Srbije postao je Petar I Karađorđev­ić. obespravlj­ena, nemoćna da izmeni situaciju i dovedena na ivicu siromaštva. U takvom ambijentu nema mjesta za one koji slobodno misle, žele da rade i da žive od rezultata svoga rada. Nepravda, korupcija i neizvesnos­t ih teraju da napuste Balkan i život nastave u zemljama sa uređenim društvenim sistemom.

Sumorna demografsk­a slika Zapadnog Balkana ukazuje na posledice tranzicije i nerešena nacionalna pitanja nakon raspada Jugoslavij­e, ratnih dešavanja i destruktiv­nih poratnih politika. Negativni demografsk­i tokovi su sasvim izvesni i u narednom periodu, kao i njihove trajne posledice na ukupan život naroda ovog područja. Tiču se budućnosti cele balkanske regije jer zahvataju sve segmente društva i predstavlj­aju direktnu pretnju privredama država i opstanku nacija.

Marginalna pozicija

Političke i ekonomske migracije stanovništ­va iz sukobima i krizama zahvaćenih zemalja Azije i Afrike, čiji migracioni putevi u bolji život vode preko balkanskih prostora, dodatno uvećavaju balkansku krizu i predstavlj­aju problem zemljama Zapadnog Balkana, a za civilizaci­ju predstavlj­aju izazov pred kojim Evropa i međunarodn­a zajednica još nemaju adekvatan odgovor.

Države Zapadnog Balkana danas imaju marginalnu poziciju u aktuelnim svjetskim procesima, a ni njihove današnje politike nemaju odgovor na mnoge savremene krize i izazove, kao što su globalizac­ija, klimatske promene, razne svetske krize, demografsk­a kretanja...

Milisav Tomović je rođen 1948. u Trešnjevcu, opština Han-pijesak. Životni put ga je preko Vlasenice, Sarajeva i Siska odveo do Petrinje, gdje se uz aktivno bavljenje sportom zaposlio u “Gavrilović­u”. Na poziv iz BIM Slavija prešao je u Beograd na mjesto rukovodioc­a kadrovskih poslova, a potom na mjesto direktora RZ i dir. OOUR-A transport. Potom je postavljen za izvršnog sekretara OK SK Palilula. Po isteku mandata preuzeo je funkciju dir. RZ Termoelekt­ro Beograd, da bi po nalogu Opštine bio raspoređen na dužnost gen. dir. Inex-29. novembar. Bilo je to vrijeme “događanja naroda” i čuvenog skupa pristalica Slobodana Miloševića na beogradsko­m Ušću. On ostaje u firmi, a svojim radnicima poručuje da se izgubljeni radni dan mora nadoknadit­i. Radnici se žale vlastima, nakon čega mu slijedi isključenj­e iz SKJ. Ne želeći da se odrekne prava da slobodno misli i djeluje, podnio je otkaz, napustio Beograd i vratio se u rodni kraj. Kritički piše o temama iz realnog života. Objavio je knjige: “Izgubljen smisao demokratij­e”, “Izgubljen smisao demokratij­e u zemlji inat-naroda”, “Zemlja čudnih ljudi” i “Čovjek u vrtlogu civilizaci­jskog relativizm­a”, čije dijelove feljtonizi­ramo.

1990.

Boris Jeljcin izabran za prvog predsjedni­ka Ruske Federacije. U decembru 1999. podnio je ostavku i imenovao premijera Vladimira Putina za vršioca dužnosti. Putin je 26. marta 2002. izabran za predsjedni­ka Rusije.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina