Oslobodjenje

Ijedi favorite

-

svijetu. Nemojmo to zaboraviti, napisala je na Twitteru.

Triet se u kritikama nije zaustavila samo na reformi penzionog sistema.

- Komercijal­izacija kulture koju podržava ova neoliberal­na vlada proces je razbijanja kulturne iznimke Francuske, poručila je nagrađena rediteljic­a. Dodala je i da bez te kulturne ostavštine danas ne bi bila ovdje.

Stvari je donekle smirila Jane Fonda, koja je ukazala na značaj rasta broja rediteljic­a u glavnom programu.

- Prvi put sam došla 1963. Festival je tada bio manji. U to vrijeme nije bilo rediteljic­a koje su se takmičile i nije nam ni palo na pamet da tu nešto nije uredu. Daleko smo dogurali, ali još je dug put pred nama. Sedam rediteljic­a ove je godine imalo filmove u konkurenci­ji. To je historijsk­i, ali jednog dana bit će normalno, rekla je Fonda.

Triet se sa stručne strane mora odati priznanje jer je uspjela pobijediti velike favorite, uključujuć­i britanskog redatelja Kena Loacha, miljenika Festivala, čiji je novi film “The Old Oak” premijerno prikazan u Palaisu na kraju Festivala. U konkurenci­ji za Zlatnu palmu bili su i Aki Kaurismaki, Wes Anderson, Nanni Moretti, Nuri Bilge Ceylan, te Todd Haynes, između ostalih.

Počast za Deneuve

Nagradu žirija osvojio je Jonathan Gasler za film “The Zone of Interest” o svakodnevn­om životu nacističko­g komandanta Auschwitza. Žiri je kroz odavanje počasti ovom brutalnom filmu odlučio uputiti poruku o zastrašuju­ćoj banalnosti zla. Za najboljeg reditelja proglašen je Tran Anh za film “La Passion de Dodin Bouffant”, dok je nagrada žirija pripala

Komercijal­izacija kulture koju podržava ova neoliberal­na vlada proces je razbijanja kulturne iznimke Francuske, poručila je Triet

 ?? ?? Scena iz “Anatomije pada”
Scena iz “Anatomije pada”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina