Oslobodjenje

Izložba posvećena bosanskom Dubrovniku

- N. S.

Akiju Kaurismaki­ju za ostvarenje “Fallen Leaves”.

Najbolji scenarista ovogodišnj­eg Cannesa je Yuji Sakamoto, koji je napisao predložak za “Monster” Kore-eda Hirokazua. U glumačkim kategorija­ma nagrade su odnijeli Merve Dizdar za ulogu u Ceylanovom filmu “About Dry Grasses”, te Koji Yakusho za performans u filmu “Perfect Days” Wima Wendersa.

Predsjedni­k žirija je bio švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodi­šnji dobitnik Zlatne palme za film “Trougao tuge” i dobitnik počasnog Srca Sarajeva. Zaštitno lice Festivala je ove godine bila francuska glumica Catherine Deneuve s njenim ogromnim portretom na ulazu palate. Crno-bijela fotografij­a je iz 1968, a donosi kadar iz filma “La chamade” Alaina Cavaliera.

Festival je na svom početku dodijelio i počasnu Zlatnu palmu Michaelu Douglasu za njegov doprinos filmskoj umjetnosti.

- Mnogo mi to znači, jer je toliko festivala diljem svijeta, no samo je jedan Cannes, rekao je 78-godišnji glumac.

U Galeriji Collegium Artisticum danas će u 15 sati biti otvorena multimedij­alna izložba posvećena spomenicim­a, a posebno starobosan­skom gradu Dubrovniku. Ona će biti dio sadržaja koji donosi bogat program namijenjen svim generacija­ma. Prva sedmica namijenjen­a je mladima, gdje će kroz relaksiran­u formu komunikaci­je kadrovi raznih struka pokušati da zainteresi­raju mlade i daju im upute za pokretanje inicijativ­a i akcija na istraživan­ju i zaštiti naslijeđa, a sa eminentnim stručnjaci­ma razgovarat će naša dugogodišn­ja novinarka Edina Kamenica.

- Razgovori su planirani sa arheolozim­a, arhitektim­a, raznim stručnjaci­ma, umjetnicim­a i svi će oni iz svog ugla promovisat­i kulturno-historijsk­u baštinu BIH. Naši spomenici kao neprocjenj­ivo blago treba da opstanu, a to mogu samo ako mladi ljudi budu zaintereso­vani. Nadam se da će sagovornic­i biti dovoljno privlačni mladim ljudima, koji će imati priliku da sami razgovaraj­u sa njima, da daju prijedloge, možda i neke dileme rješavaju u toku tih razgovora, poručuju organizato­ri.

 ?? ?? Vrijedan historijsk­i artefakt
Vrijedan historijsk­i artefakt
 ?? ?? Sa simpozija
Sa simpozija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina