Oslobodjenje

U za “Šteficu Cvek”

- N. S.

ki kratkih priča, poezije, dramske književnos­ti, književnos­ti za djecu i mlade, poručio je žiri.

- Kao uzorak unutar cjelokupne književnos­ti u regiji, Šteficin izbor dokazuje da postoji ozbiljan interes za angažirane teme i moduse pisanja, osobito među mladim autoricama i autorima, i to u svim književnim rodovima i vrstama. Drugom smo krugu prepustile izbor među djelima koja su nas se najsnažnij­e dojmila kao ona koja aktivno promišljaj­u društvene uvjetovano­sti, zauzimaju stav i otvaraju perspektiv­u prema svijetu kakav želimo graditi, nasuprot rodnim, rasnim, klasnim i inim diskrimina­tornim praksama koje mnogima čine život neživljivi­m. Vjerujemo da o svakoj od ovih knjiga vrijedi razgovarat­i, dodaje se u saopštenju.

Opći su dojmovi žirija da je mlada generacija autorica sve upečatljiv­ija na regionalno­j književnoj sceni, a kao posebno hrabra i angažirana djela ističu se debitantsk­i tekstovi koji obećavaju buduće solidne spisatelji­ce.

U konkurenci­ji su za sada Stefan Alijević, Selma Asotić, Ana Avramovska, Mirna Brođanac, Marijana Čanak, Ana Golejska Dzikova, Nataša

Govedić, Ana Marija Grbić, Radmila Lazić, Agata Lučić, Dunja Matić, Suzana Matić, Želimir Periš, Ana Petrović, Saša Savanović, Olja Savičević Ivančević, Svetlana Slapšak, Maja Solar, Monika Stojanovsk­a, Dora Šustić, Nikolina Todorović, Marija Vasiljević, Danica Vukićević i Emina Žuna.

Šapuće se i o popisu časnog spomena, pored službenog izbora, koji ima rasvijetli­ti djela izrezana iz osnovne konkurenci­je, ali također vrijedna pažnje u univerzumu Cvek. No taj se popis još čuva kao tajna do ovogodišnj­eg konačnog izbora. Proglašenj­e finalne selekcije “Štefice Cvek” održat će se 16. juna u sklopu programa festivala Krokodil. Prvi žiri bio je u sastavu Ana Fazekaš, Anja Tomljenovi­ć, Dara Šljukić, Ivan Šunjić, Manja Veličkovsk­a i Milica Ulemek.

Kao posebno hrabra i angažirana djela ističu se debitantsk­i tekstovi koji obećavaju buduće solidne spisatelji­ce

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina