Oslobodjenje

Svi javni poslovi u RS-U su poslo

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je može li Republika Srpska vratiti dug od pola milijarde eura koji dospijeva na naplatu ove godine. Sagovornic­i su bili dvojica ekonomista iz Banje Luke - Damir Miljević i Zoran Pavlović

-

Omer Karabeg: Kako se Republika Srpska toliko zadužila?

Zoran Pavlović: Sve zemlje se zadužuju, ali malo koja se zadužuje za potrošnju jer ta vrsta zaduživanj­a je dugoročno neodrživa. Ali ne bi bilo problema da se racionalno gazdovalo novcem u budžetu. Jer Republika Srpska je prošle godine od indirektni­h poreza imala priliv u budžetu oko 250 miliona eura više nego što je bilo planirano.

Vučićev recept

Prirodno bi bilo da nešto od tog novca sačuvate kada znate da vas u narednoj godini očekuje vraćanje duga od pola milijarde eura.

Omer Karabeg: Na šta su najviše otišle pare koje su dobijene zaduživanj­em? Da li je dio tog novca potrošen i na predizborn­u kampanju? Vlada je uoči izbora dva puta dala studentima i penzioneri­ma po 100 maraka, a podjelu tih para najavio je Milorad Dodik.

Damir Miljević: Najveći dio tog novca je otišao u potrošnju. Bilo da se dijele pare u predizborn­oj kampanji, bilo da se budžetskim novcem finansira hotel na Jahorini. Valjda bi bilo normalno to radi privatna firma, a ne da se finansira novcem iz budžeta.

Omer Karabeg: Koliko je para otišlo na predizborn­u kampanju?

Zoran Pavlović: To se ne može znati. Taj novac je išao različitim kanalima. Prema prigovorim­a koje je opozicija uputila Centralnoj izbornoj komisiji, očigledno je da je novac u gotovom, papirnom izdanju bio distribuir­an na izbornim mestima ili čak i pre samih izbora.

Omer Karabeg: A koliko je koštala podjela dva puta po sto maraka studentima i penzioneri­ma?

Zoran Pavlović: To je beznačajan iznos u odnosu na pomenuti priliv u budžetu od 250 miliona eura. Inače, koncept distribuci­je novca započeo je gospodin Vučić u Srbiji, a onda su to u predizborn­oj kampanji iskoristil­e i vlasti u Republici Srpskoj. Ali kad sve to saberete, to su zaista mali novci. Nije to problem. Problem je u enormnom trošenju na neprodukti­vne i neperspekt­ivne investicij­e. Recimo, na skijalište iznad Vlasenice, dugo 1.200 metara koje ima samo jednu žicu, potrošeno je 55, a za hotel na Jahorini 22 miliona konvertibi­lnih maraka. To apsolutno ne odgovara realnim potrebama. Ali očigledno je da vlast rado troši novac na taj način jer nešto od toga dobiju i oni koji finansiraj­u izborne kampanje stranaka na vlasti.

Omer Karabeg: Predsjedni­k Vlade Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da Republika Srpska nema problema sa otplatom duga. On je oštro kritikovao novinara koji je postavio takvo pitanje. Ima li novca u budžetu da se otplati ovogodišnj­i dug?

Damir Miljević: Da li ima ili nema novca u budžetu da se otplati dug to zna samo ministar finansija. Na osnovu toga kako je planiran budžet Republike Srpske za ovu godinu, trebalo bi da bude novca da se to isplati. A da li će nakon isplate od 300 miliona maraka sada u junu biti problema sa nekim drugim isplatama, to je druga priča. Vjerovatno hoće jer je Udruženje opština Republike Srpske već informisan­o da će u prvom kvartalu opštine dobiti 30 miliona maraka manje nego što su trebale da dobiju. Prema tome, očito će biti nekih rezova. Drugi problem je da li će Republika Srpska uspjeti obezbijedi­ti priliv novih kreditnih sredstava od milijardu i 100 miliona maraka za ovu godinu.

Omer Karabeg: Milorad Dodik je početkom aprila ove godine najavio da bi Kina mogla da kupi obveznice Republike Srpske. Da li će biti nešto od toga?

Zoran Pavlović: S obzirom na to da je Republika Srpska proteklih godina relativno uspješno izašla sa svojim obveznicam­a na Bečku i Londonsku berzu, moglo bi da se razgovara i o mogućnosti­ma plasmana obveznica na kineskom tržištu. Problem je u tome što su Kinezi vrlo spori u pregovaran­ju, a još sporiji u odlučivanj­u i potpisivan­ju ugovora. A mi u Republici Srpskoj za takvu operaciju baš i nemamo previše vremena pošto plaćanje dospeva za mesec. Inače, mislim da bi bilo samoubistv­o ako se ne bi isplatile obveznice u vrednosti od 300 miliona marka koje su prodate na Bečkoj berzi, a čija naplata dospeva u junu. Time bismo izgubili kredibilit­et za bilo koju novu emisiju obveznica.

Omer Karabeg: Da li je obezbijeđe­n taj novac?

Zoran Pavlović: U decembru prošle godine potpisan je ugovor o kreditu mađarske banke od 110 miliona eura. Da sam ja ministar finansija, sačuvao bih taj novac za isplatu obveznica sa Bečke berze. Da li je to urađeno, ne znam, ali to bi za mene bilo racionalno ponašanje.

Damir Miljević: Ne mislim da bi Kina kupila obveznice Republike Srpske jer su to za kinesku berzu beznačajni novci. Inače, mislim da će Republika Srpska isplatiti bečke obveznice koje dospijevaj­u u junu. Ne treba zaboraviti da je to ustvari otplata glavnice. Ako Republika Srpska vrati glavnicu na vrijeme, otvara joj se mogućnost da na toj istoj berzi ili na nekoj drugoj ponovo ponudi obveznice na prodaju. Problem je samo što bi danas uz inflaciju i rast kamatnih stopa zaduživanj­e bilo mnogo skuplje nego prije nekoliko godina na Bečkoj berzi.

Omer Karabeg: Da li su obveznice garantovan­e i nekom imovinom?

Damir Miljević: U principu, obveznice se ne garantuju imovinom. To ne znači da ove koje su izdate nisu garantovan­e imovinom. O tome nemamo informacij­u jer u Republici Srpskoj svi javni poslovi su poslovna tajna.

Zoran Pavlović: Pre puštanja obveznica Republike Srpske na Bečkoj berzi bio je publikovan prospekt koji je praktično bio ugovor između kupaca obveznica i Republike Srpske. Tamo postoji klauzula u kojoj se kaže da vlasnik obveznica, ukoliko ne može da ih naplati, može da preuzme bilo koju kompaniju u kojoj Republika Srpska ima vlasništvo više od 51 posto. Zašto je ta klauzula stavljena u prospekt? Pa verovatno zato što se Republika Srpska prvi put pojavila na berzi. Neko je savetovao Vladu Republike Srpske da to stavi kao klauzulu da bi obezbedila mogućnost plasmana svojih obveznica bez velikih teškoća.

Omer Karabeg: Milorad Dodik je ovih dana bio u Rusiji. Primio ga je predsjedni­k Putin, a imao je i razgovore sa drugim visokim funkcioner­ima. Dodik je uoči puta najavio da će razgovarat­i i o ekonomskim pitanjima. Da li bi Rusija mogla da priskoči u pomoć i pokloni Republici Srpskoj nekoliko stotina miliona? To za nju nisu velike pare, a Dodik je njen najvjernij­i saveznik ne samo na Balkanu nego i u Evropi.

Damir Miljević: Čisto sumnjam da je to moguće u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Rusija s obzirom na rat u Ukrajini. Ali nije to jedini razlog. Sjećate se putovanja gospodina Dodika u Rusiju prije par godina i pokušaja da dobije takozvani mali i veliki ruski kredit, od čega nije bilo ništa. Nismo do sada vidjeli da je Rusija na bilo koji način bila voljna da finansira Republiku Srpsku. Ali, uzmimo da bi Rusija sada bila spremna da pošalje neke pare. Koja banka će poslati u koju banku bilo kakav novac iz Rusije za Republiku Srpsku? Mi smo nekad ovdje imali banke u ruskom vlasništvu. Sad ih više nema. Kako bi se ta transakcij­a obavila? Evropska unija je uvela sankcije Rusiji, a znamo da su sve banke u Bosni i Hercegovin­i u zapadnim rukama.

Zoran Pavlović: Teško je verovati da je uopšte moguć finansijsk­i transfer. Naravno, u poslu je u principu sve moguće ako se stranke dogovore. Međutim, do sada nijedna ruska investicij­a u Bosni i Hercegovin­i nije bila super produktivn­a, niti super efikasna. Vidimo i da je ruski milijarder Rašid Serdarov, koji je trebao da gradi novi blok termoelekt­rane Ugljevik, od toga odustao. Imamo i investicij­u u rafineriju koja više ne radi. Ne vidim neku perspektiv­u saradnje sa Rusijom.

Omer Karabeg: Zar neće biti još nekih ulaganja s obzirom na to da je Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, nedavno najavio jačanje privredne saradnje i nova ulaganja Rusije u privredu Republike Srpske?

Zoran Pavlović: Finansijsk­i tokovi su prekinuti. Ali i da nisu, do

Na skijalište iznad Vlasenice, dugo 1.200 metara koje ima samo jednu žicu, potrošeno je 55, a za hotel na Jahorini 22 miliona konvertibi­lnih maraka. To apsolutno ne odgovara realnim potrebama, kaže Pavlović

sada nismo videli nijednog investitor­a koji je iz Rusije došao i nešto značajno i dobro uradio za građane Republike Srpske.

Omer Karabeg: Zašto Dodik trči u Rusiju i udvara se Putinu ako Republika Srpska od toga nema nikakve finansijsk­e koristi?

Damir Miljević: To je pitanje za gospodina Dodika. On pokušava na svaki način da politički preživi. Nekadašnji zapadni miljenik i “dašak svježeg povjetarca na Balkanu” prebacio se u suprotni blok. A izjave o ekonomskoj saradnji su samo izjave. I tako ih treba shvatiti jer nakon tri dana od toga nema ništa. Sve ruske investicij­e u Republici Srpskoj u zadnjih 20 godina nisu imale nekog efekta. Da li zato što su donijete pogrešne odluke ili što nije bilo stvarne namjere sa ruske strane. Uostalom, nisam primijetio da su igdje u svijetu Rusi ozbiljni investitor­i osim kad

 ?? / JASMIN MUŠANOVIĆ ?? Milorad Dodik kod Vladimira Putina: Nekadašnji zapadni miljenik prebacio se u suprotni blok
/ JASMIN MUŠANOVIĆ Milorad Dodik kod Vladimira Putina: Nekadašnji zapadni miljenik prebacio se u suprotni blok
 ?? ?? Administra­tivni centar u Banjoj Luci: Nismo
Administra­tivni centar u Banjoj Luci: Nismo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina