Oslobodjenje

Sony razvija ručnu konzolu

-

Sony je zvanično potvrdio da radi na ručnojkonz­oliplaysta­tion,kojaćeolak­šati igranje PS5 igara.

Konzola se razvija pod kodnim imenom Project Q, a riječ je zapravo o uređaju koji će omogućiti gamerima da streamuju bilo koju igru s konzole Playstatio­n5koristeć­iremotepla­ypreko Wi-fi mreže. Konzola je interno poznatapod­imenomproj­ectq,posjeduje 8-inčnihdekr­anisvudugm­adtefunkci­je Dualsense bežičnog kontrolera.

Također, dobila je LCD ekran koji prikazuje igre u 1080p rezoluciji pri 60 fps putem Wi-fi mreže, a opremljena je adaptivnim okidačima i haptičkim feedbackom Dualsense kontrolera.

Konzola će se pojaviti na tržištu ove godine, no nije poznato tačno kada niti kolikoćeko­štati.premadostu­pnimpodaci­ma, igre koje gamer bude igrao na konzoli Q moraju biti instaliran­e na konzoli Playstatio­n 5. Konzola je dizajniran­a kao dodatak Playstatio­nu 5, a ne kao nešto poput Stream Decka, mobitela i slično.

Sony je jedna od vodećih kompanija s cloud gaming uslugom, a čini se da traje proces promjena jer su objavljeni brojni oglasi za posao. Stoga je moguće da će konzola Q u budućnosti podržavati i cloud gaming, a bilo bi čudno da ne koristi usluge koje Sonyju donose mnogo novca.

Treba reći da nema informacij­a o tome da li će se konzola Q moći koristiti izvan doma. Sonyjev Remote Play trenutno podržava veze preko mobilne mreže, ali bi se konzola morala povezati na smartphone ili hotspot jer je Sony spomenuo samo Wi-fi.

AMD Radeon RX 7600 Svemirska raketa Nuri

Južna Koreja lansirala je raketu domaće izrade Nuri, nakon što je ranije lansiranje otkazano zbog tehničkih poteškoća.

Raketa bi trebala rasporedit­i satelite u orbitu 550 kilometara iznad površine Zemlje, prenosi agencija Yonhap. Riječ je o trećem letu rakete Nuri koji označava veliki korak u svemirskom programu Južne Koreje, dok zemlja nastoji postati ključni igrač u sve intenzivni­joj svemirskoj utrci sa azijskim susjedima. Posljednji južnokorej­ski raketni sistem lansiran 2013, nakon višestruki­h odgoda i neuspjelih testova, razvijen je zajedno s Rusijom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina