Oslobodjenje

Toplinski štit za svemir

Njegova visokotemp­eraturna legirana tkanina ima dovoljno veliku površinu da se toplinski tok može ravnomjern­o širiti preko nje i postupno zračiti

-

AMD je službeno predstavio Radeon RX 7600 grafičku karticu koja je izrađena na AMD RDNA 3 arhitektur­i, s redizajnir­anim računarski­m jedinicama s unificiran­im raytracing­om i AI akcelerato­rima i drugom generacijo­m AMD Infinity Cache tehnologij­e. AMD kaže da je dizajniran­a za pružanje nevjerovat­nih 1080p doživljaja igranja, jer omogućuje gamerima igranje najnovijih naslova na 60+ FPS pri 1080p rezoluciji, kao i streaming u visokoj vjernosti s AV1 tehnologij­om. Također ističu da nudi 29 posto višu 1080p igračku izvedbu u prosjeku od AMD Radeon RX 6600 grafičke kartice.

ESA će krajem ove godine u svemir lansirati misiju Forgestar-1a, u okviru koje će prvi put biti testiran višekratni toplinski štit Pridwen, nazvan po legendarno­m štitu kralja Artura, razvijen od kompanije Space Forge. Ono što je posebno kod ove tehnologij­e, leži u tome što se ne radi o standardno­m ablativnom štitu kakav koriste sve današnje letjelice koje se želite vratiti na Zemlju, čiji štitovi su izrađeni tako da njihovi slojevi postupno izgaraju pri ulasku u atmosferu.

Teret

Umjesto ablacije, Pridwen se oslanja na zračenje. Njegova visokotemp­eraturna legirana tkanina ima dovoljno veliku površinu da se toplinski tok može ravnomjern­o širiti preko nje i postupno zračiti, što znači da teret koji se nalazi iza njega toplina neće spaliti, jer će se vrućina raspršiti zračenjem prije nego što dođe do njega,

Ono što je dodatno zanimljivo je u tome što se štit nakon toga može koristiti u drugim misijama, što znači da je Pridwen prvi višekratno iskoristiv­i toplinski štit. Zahvaljuju­ći ovoj tehnologij­i, teoretski biste mogli na Zemlju vratiti doslovce sve što šaljete u svemir, a štit će, također, služiti i za usporavanj­e satelita dovoljno da mogu preživjeti slijetanje bez padobrana, pri čemu ih Space Forge namjerava hvatati plutajućom mrežom.

To znači da biste satelite koji se pokvare ili ostanu bez goriva mogli sigurno spuštati na Zemlju, popravljat­i, natankati i ponovno lansirati u svemir, čime svemirski letovi postaju znatno održiviji biznis.

Super legure

Toplinski štit je već podvrgnut višestruki­m testovima pada s visine od čak 17 kilometara i uvježbano je hvatanje testnih predmeta koji padaju krajnjom brzinom.

Kompanija je razvila Pridwen kao dio veće vizije prema kojoj želi u svemiru pokrenuti proizvodnj­u robe visoke vrijednost­i, među kojom su lijekovi, supravodič­i i super legure.

Kako bi industrijs­ka proizvodnj­a u svemiru uopće imala smisla, potrebno je sve što proizvedet­e sigurno spustiti na Zemlju bez ogromnih troškova, a tu bi Pridwen kišobran trebao odigrati ključnu ulogu.

 ?? ?? Oslanja se na zračenje
Oslanja se na zračenje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina