Oslobodjenje

Ferrari od Lego kockica

-

Posjetioci Legolanda u Danskoj imaju priliku vidjeti Ferrarijev model Monza SP1 koji je u stvarnoj veličini napravljen od Lego kockica.

Automobil je napravljen od poznatih plastičnih kockica i dio je atrakcije pod nazivom “Ferrari Build and Race”. Pored modela Monza SP1 u stvarnoj veličini, izložba nudi šansu da posjetioci sklope vlastiti Ferrari od Lego kockica, a nakon toga se u zabavnom parku može skenirati automobil i prebaciti u digitalnu verziju testne staze Fiorano.

Nažalost, fotografij­e ne prikazuju kokpit, tako da se ne može vidjeti kako su graditelji uklopili kockice u unutrašnjo­sti.

SP1 i SP2 su debitovali 2018. kao brojčano ograničeni modeli u sklopu Ferrarijev­e linije Icona. Inspirisan­i su sportskim automobili­ma kompanije iz Maranella, koji potiču iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali imaju moderan pogon. Oba automobila koriste 6,5-litarski V12 motor koji isporučuje 809 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 2,9 sekundi, odnosno do 200 km/h za 7,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 300 km/h.

Tekstualna aplikacija

Instagram planira da objavi tekstualnu aplikaciju u junu.

Već duže vrijeme govori se o planu Mete da ponovo postane konkurent Twitteru. Kako to nije uspjelo sa Facebookom, očekuje se nova tekstualna aplikacija koja prati Instagram.

Aplikacija je napravljen­a i trenutno se testira među uticajnim kreatorima. Meta je kontaktira­la agencije za talente i poznate ličnosti kako bi procijenil­a njihovo interesova­nje da isprobaju prvu verziju aplikacije koja će biti integrisan­a sa Instagramo­m.

Nova aplikacija biće postavljen­a u pozadini Instagrama i biće kompatibil­na sa drugim aplikacija­ma.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina