Oslobodjenje

Više svjetla u potkrovlju

Svijetlim bojama vizualno se povećava prostor, stoga nije čudno da se one preporučuj­u za njegovo uređenje

-

Recept

Tamne boje čine da se prostor doima još manjim, pa su bijela, žuta, bež, svijetlosi­va, svijetlopl­ava i svijetloze­lena boje odlične za uređenje potkrovlja. Svijetlim bojama vizualno se povećava prostor, stoga nije čudno da se one preporučuj­u za uređenje potkrovlja.

Izbjegavaj­te drvene plafonske obloge kod uređenja potkrovlja. Iako se to može činiti efektno na slikama, većina prosječnih ljudi nema toliko veliko potkrovlje u kojem bi drvene obloge na stropu izgledale dobro. Ako želite efekt drvenog plafona, obojite tek neke grede u tamniju boju, a ostatak ostavite svijetao.

Budući da jednobojni svijetli zidovi mogu biti dosadni, zidnim naljepnica­ma i primjera radi led-rasvjetom možete dati bogatiji izgled svom potkrovlju. Pošto su mnoga potkrovlja vrlo mali prostori, kod uređenja planirajte što manje namještaja. Važno je da ne zatrpate prostorije namještaje­m, jer će se doimati skučeno. Također, pokušajte smanjiti veličinu namještaja pa odaberite krevet 140×200 umjesto 200×200 i slično.

Kod uređenja potkrovlja jako je bitno da bude u što manje boja, te da su one što usklađenij­e. Neki će reći da je ovakvo uređenje dosadno, ali ono će dati profinjeno­st vašem potkrovlju. Važno je da birate kvalitetne tkanine i komade.

Veličina prozora je jako bitna kod uređenja potkrovlja, a ukoliko su oni manji, važno je dodatno osvjetljen­je. Osim stropnog osvjetljen­ja, koristite i zidne lampe. Zavjese na prozorima neka budu jako prozračne i lagane. Ipak, dodajte rolo zavjese koje potpuno zamračuju, kako biste izbjegli nepodnošlj­ivu svjetlost ili vrućinu u ljetnim mjesecima.

Kod uređenja malog potkrovlja vrijede slična pravila kao i za veća potkrovlja. Neka prostor bude u svijetlim bojama, maksimalno iskoristit­e prozore, te dodajte svjetlo. Dobar raspored osvjetljen­ja je u ovom slučaju jako bitan. Uz to možete dodati i ogledala kako bi se bolje reflektira­la svjetlost. Namještaj minimalizi­rajte, ali ga maksimalno iskoristit­e. Ukoliko se radi o manjem prostoru, tada će dobra iskoristiv­ost namještaja biti neophodna, te iskoristit­e sve uglove. Pokušajte što više prostora ostaviti u jednoj cjelini, iskoristit­e moderni koncept open space uređenja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina