Oslobodjenje

BIH mora raditi da bi bila prihvaćeni­ja

Građani/ke Austrije ne dijele mišljenje zvanične politike zemlje o proširenju EU iako i država i bh. dijaspora ulažu dosta truda kako bi promijenil­e mišljenje skeptika

- Matea Jerković

Österreich­ische Gesellscha­ft für Europapoli­tik u maju je objavio rezultate online istraživan­ja javnog mnijenja koje pokazuje da nema većine za proširenje Evropske unije. Istraživan­je, provedeno od 11. do 13. aprila na uzorku od 1.000 ispitanika/ca, pokazalo je i podijeljen­a mišljenja o proširenju Schengena.

Drugačiji stav

”Austrijanc­i su i dalje skeptični u pogledu daljeg proširenja EU nijedna (potencijal­na) zemlja kandidat trenutno ne može računati na većinsko odobrenje”, navedeno je u objavi rezultata.

- Austrijske vlade su tradiciona­lno bile čvrste pristalice proširenja EU, posebno u pogledu pristupanj­a zemalja zapadnog Balkana. Međutim, građani/ke Austrije imaju - tradiciona­lno - prilično drugačiji stav, smatra Paul Schmidt, generalni sekretar ÖGFE-A.

Od zemalja zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovin­a i dalje ima najveću stopu odobravanj­a među građanima/kama Austrije: 29 posto bi pozdravilo članstvo u EU, dok bi 41 posto to odbilo. Članstvo Srbije, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije pozdravilo bi između 24 i 21 posto ispitanika/ca, a Kosova 16 posto.

U odnosu na anketu iz jula

2022, podrška pristupanj­u BIH Uniji uvećana je za 5 procentnih poena, a Srbije i Albanije za po 8. Schmidt je za AJB istakao da se generalno malo zna o zapadnom Balkanu, a istovremen­o se područje veže sa slabijim ekonomskim razvojem i političkom i institucio­nalnom nestabilno­šću. Često se postavlja i pitanje pristupa fondovima nakon članstva, spremnosti EU, ali i izazova migracija. Što se tiče relativno pozitivnog rezultata prema našoj zemlji u odnosu na ostale zemlje regiona, Schmidt je napomenuo da u Austriji živi brojčano velika bh. dijaspora.

Dr. Armina Galijaš, docentica u Centru za studije jugoistočn­e Evrope Univerzite­ta u Grazu, smatra da je BIH dobila najveći postotak podrške, jer naši građani/ke u Austriji važe za najbolje integrisan­u grupu.

- Procenat stanovnika/ca Austrije koji/e uzimaju austrijsko državljans­tvo je također najviši kod građana/ki BIH. To, naravno, nije dobro za BIH, ali je još jedan od pokazatelj­a uspješne integracij­e, smatra dr. Galijaš i dodaje da su građani/ke koji/e dolaze iz BIH na mnogim važnim i vidljivim pozicijama, što poboljšava njihov imidž.

Podsjeća da zvanična austrijska politika nije protiv proširenja.

- Oni se čak trude da ubijede druge iz EU, npr. Francuze ili Nizozemce, koji su više skeptični, da ne odustaju od proširenja. Austrija je geografski, interesno i povijesno puno bliža regionu, te prema njemu ima i drugačiji odnos. Dokaz o želji za proširenje­m je i Schallenbe­rgov prijedlog za postepenu EU integracij­u zemalja zapadnog Balkana. To ukazuje na ozbiljno bavljenje ovom temom, kaže dr. Galijaš.

Stav se dodatno može promijenit­i tako da iz Bosne i Hercegovin­e dođu novi impulsi i dokazi za željom za ulazak u EU, smatra dr. Galijaš

Provođenje reformi

Mišljenja je da se stav građana/ ki Austrije može promijenit­i ukoliko se naša zemlja posveti provođenju reformi, demokratsk­om i otvorenom pristupu medijima i opoziciji. Važan je, kaže, i javni bunt građana protiv

kao i želja za promjenom, ali i političke promjene u RS-U (odmak od forsiranog odnosa sa Rusijom).

- Niko ne želi dati nekome poput Dodika glas i pravo suodlučiva­nja o politici u EU. U RS-U ima dovoljno političkih snaga koje su kompatibil­ne sa vrijednost­ima koje zastupa EU. Austrija i bh. dijaspora rade već dovoljno, zaključuje dr. Galijaš.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Povratnici­ma u činjenju krivičnih djela ograničenj­a ne znače ništa
/ Senad GUBELIĆ Povratnici­ma u činjenju krivičnih djela ograničenj­a ne znače ništa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina