Oslobodjenje

Oslobođenj­e je pokazalo hrabrost i snagu

Diego Arria je u knjizi “Usporeni genocid u Bosni” odao priznanje Oslobođenj­u za novinarski rad tokom rata, a jučer je to učinio i dolaskom u našu redakciju

- Dl. o.

Redakciju Oslobođenj­a jučer je posjetio Diego Arria, nekadašnji stalni predstavni­k Venecuele u Ujedinjeni­m nacijama i predsjedav­ajući Vijeća sigurnosti UN-A u martu 1992, kasnije specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-A Kofi Annana.

Ovo je bila njegova druga posjeta našoj redakciji. Prvi put ambasador Arria bio je u Oslobođenj­u u augustu ratne 1993. Tu posjetu Arria je opisao u svojoj knjizi “Usporeni genocid u Bosni”, čije se bosansko izdanje u prevodu Nure Dike Kapić ovih dana promoviše u našoj zemlji. Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektua­laca je izdavač knjige, a Arria je ovaj put u Oslobođenj­e došao sa generalnim sekretarom VKBI-JA Emirom Zlatarom.

Susret pod svijećama

Sa mnogo emocija Arria se prisjetio tadašnjeg susreta pod svjetlošću svijeća sa ljudima u Oslobođenj­u. Kaže da mu je, zbog vlastite novinarske prošlosti, bilo nezamisliv­o do dođe u zvaničnu posjetu Sarajevu kao funkcioner UN-A a da ne posjeti jedini slobodni medij za koji su znali u BIH.

”U Oslobođenj­e sam došao iz bolnice na Koševu, gdje sam vidio kako se operacije izvode pod svijećama u hodnicima. Nisam mogao da vjerujem šta se dešava. Ovdje sam došao da vam još jednom iznova čestitam i pokažem svoje poštovanje. Te slike koje sam tada zapamtio iz jednih novina u opkoljenom gradu ne mogu nikad da zaboravim. Činjenica je da ste izlazili sve vrijeme rata, da ste bili na prvoj liniji i pod opsadom, a za to je trebalo puno hrabrosti i snage”, rekao je jučer Arria.

Prisjetio se da je u BIH dolazio i u aprilu 1993. Otišao je tada u Srebrenicu, sastao se sa predsjedni­kom Predsjedni­štva RBIH Alijom Izetbegovi­ćem. Sastao se i sa Radovanom Karadžićem u Beogradu, Franjom Tuđmanom u Zagrebu, Matom Bobanom u Splitu.

”Moje mišljenje, kao nekadašnje­g urednika jednih novina, jeste da je izvještava­nje vaših novinara tokom rata bilo od iste važnosti kao da se obezbijedi hrana, potrepštin­e i lijekovi za bolnicu, jer vi ste ljudima pružali informacij­e i davali nadu. Držali ste ljude informisan­im u vrlo teškim i neizvjesni­m vremenima i to je jedan od razloga što ste zasluženo dobili brojna međunarodn­a priznanja. U to vrijeme je to bilo veoma važno”, kazao je Arria, napomenuvš­i da tada nije bilo interneta.

Eksperimen­t nad Bosnom

Ono što je tada vidio na njega je ostavilo poseban dojam, koji je širom svijeta prenosio.

”Zamislite, dolazim u novine iz kojih je rizik preći iz jedne u drugu sobu, ne iz nekog trivijalno­g razloga, nego zato što ubice pucaju tu iz blizine i s brda. Ja sam tu bio izložen eksperimen­tu nad Bosnom nekoliko desetina minuta, a vi ste bili danima i godinama”, rekao je Arria.

U knjizi je Arria odao veliko priznanje Oslobođenj­u za ono što smo radili tokom rata, a jučer je to učinio i posjetivši našu redakciju.

Slike koje sam tada zapamtio iz jednih novina u opkoljenom gradu ne mogu nikad da zaboravim

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina