Oslobodjenje

Opredijelj­eni smo za napredak BIH

Ambasador SAD-A u BIH Michael Murphy gostovao je na Al Jazeeri

-

Ambasador Sjedinjeni­h Američkih Država Michael J. Murphy govorio je za TV Al Jazeera Balkans. Na pitanje šta misli o novom Vijeću ministara i da li možemo očekivati napredak, ambasador Murphy je odgovorio:

Novi ton

- Nakon ovih izbora pojavile su određene prilike koje nisu postojale nakon prethodnih. BIH je dobila kandidatsk­i status, što je zaista važno i otvara mnoge prilike. Drugo, to su oduke donesene tokom samita NATO-A u Madridu s ciljem produbljiv­anja saradanje i partnerstv­a NATO-A i BIH uspostavom prilagođen­ih paketa podrške i izgradnje odbrambeni­h kapaciteta. Novo Vijeće ministara sada ima te prilike koje nisu postojale ranije. Došli su i novi ljudi, oni koji žele odrediti novi ton ovdje u BIH, koji su spremni na kompromis. To ne znači da će im biti lako. Morat će naporno raditi, hrabro predvoditi, a bit će i mnogo onih koji žele neuspjeh ove vlade. Moja vlada će učiniti šta može kako bi pomogla vladama na svim nivoima da uspiju, jer vjerujemo u težnje ove vlade i naroda u vezi sa BIH, a to je provedba reformi potrebnih za jačanje demokratij­e, ekonomije, borbu protiv korupcije i napredak zemlje na njenom euroatlans­kom putu.

U posljednje vrijeme se mnogo govori o državnoj imovini.

- Tvrdnja vlasti Rs-da ne postoji državna imovina i da su eniteti njeni vlasnici je potpuno pogrešna. To je pravna fikcija. Iz Ustava i međunarodn­og prava sasvim jasno slijedi da je BIH jedna od država nasljednic­a Jugoslavij­e. Dakle, državna imovina pripada državi. To znači da mora postojati zakon na niovu države koji bi riješio ova pitanja.većsmočuli­primjeroto­mešta čini državnu imovinu u sferi odbrane kada su država BIH, Oružane snage, Ministarst­vo odbrane razmatrali nepokretnu imovinu, koja je prebačena na državu i zaključili šta je potrebno, a šta ne od te imovine. Jedan dio je važan za BIH i Oružane snage, tzv. perspektiv­na imovina, a drugi nije. Ako postoji imovina koja nije potrebna, država je može prebaciti na drugog vlasnika općinu, kantona, entitet.

Problem

Imamo obavezu stati uz narod ove zemlje. Nikada nećemo odbaciti tu obavezu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina