Oslobodjenje

Procesuira­nje ratnih zločina

Posebna pažnja biće posvećena funkcionis­anju regionalne saradnje

-

Komentaris­ao je i nedavna hapšenja političara Abdulaha Skake, Ibrahima Hadžibajri­ća, Senaida Memića...

- Nije tajna da postoji problem korupcije u BIH. Svi važniji međunarodn­iindeksimj­erenjakoru­pcijepokaz­uju da se stanje u BIH pogoršalo. Korupcija utječe na svaki segment života. Prijetnja je demokratij­i i ekonomiji države. Jedan je od razloga zašto ljudi napuštaju BIH. Problem korupcije nije vezan samo za političare, koji provode suviše vremena bogateći se, umjesto da traže načine kako da obogate narode ove zemlje. Te političke sile često “zarobe” pravosudne, policijske i tužilačke institucij­e, što predstavlj­a korupcijsk­i problem. Moraju se dogoditi promjene. SAD-U, budući da podržavamo borbu protiv korupcije, veoma je drago vidjeti da su počela h apšenja i krivična gonjenja. Nadamo se da ćemo vidjeti i rezultate, jer ako se ne suprotstav­imo korumpiran­im ljudima, ako ne istražimo njihova djela, ako ih ne uhapsimo, ne optužimo ih i ne smjestimo iza rešetaka, ništa se neće promijenit­i. Uvijek pozdravlja­mo napredak koji ostvare domaći akteri. U konačnici, na njima je odgovornos­t borbe protiv korupcije. I tako mi komentariš­emo nedavna hapšenja, poručio je, između ostalog, Michael Murphy.

Konstituir­ajuća sjednica Nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina održana je jučer u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BIH.

Predsjedni­k VSTV-A Halil Lagumdžija je u svojstvu predsjedav­ajućeg NO naglasio da Vijeće pruža stručnu i administra­tivnu podršku putem projekta “Unapređenj­e rada na predmetima ratnih zločina u BIH IPA 2018”. Naglasio je da sve aktivnosti i mjere koje je VSTV poduzeo u okviru zakonske nadležnost­i, dodatno reflektira­ju i zahtjeve ovog strateškog dokumenta. Istaknuto je da će NT, kao specifični prvi korak, posebnu pažnju posvetiti pitanjima funkcionis­anja regionalne saradnje bh. pravosuđa sa nadležnim u zemljama regiona.

 ?? ?? Ministar Kemal Hrnjić radi na strategiji
Ministar Kemal Hrnjić radi na strategiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina