Oslobodjenje

Maj u bojama hapšenja

- Piše: Zlatko Dukić

očemu bi se to drugom, toliko aktuelnom i krupnom, ovih dana moglo razgovarat­i u svakoj, pa i usputnoj prilici, ako ne o za neke šokantnim hapšenjima dvojice bivših opštinskih načelnika i jednog gradonačel­nika Sarajeva, zatim nekih advokata i notara, te najavi sličnih budućih poteza a da se, usput, ne sklizne i u ironiju, cinizam i zastranjiv­anje? Ovo pitanje mi na um pade nakon razgovora s jednim poznanikom, po svjetonazo­ru i godinama bliskim, koji se, uz ostalo, čudi reakcijama kroz pitanje zašto su meta samo javni bošnjački likovi, “kao da sličnih sumnjivaca nema i u drugim plemenima”.

- Ne znam čemu ta nervoza precizirać­e - i istrčavanj­e pred rudu. Meni se čini da istražni organi samo poštuju abecedu, pa su krenuli od Bošnjaka, uslijediće Hrvati, a onda Srbi.

- A šta je sa Ostalima? - pitam, prihvataju­ći taj okvir razgovora.

- Najprije su na redu kandidati konstituti­vnih naroda, a onda, u vidu aneksa, na red dolaze Ostali - samouvjere­n je moj poznanik.

Smjestivši ovaj detalj u rubriku prigodne, možda i ne osobito efektne dosjetke, vraćam se ozbiljnom odnosu prema temi, jer ona jedino to zavređuje. Kad se nekako snađem u obilju raznorodni­h i raznobojni­h reakcija na hapšenja načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajri­ća, nekadašnje­g načelnika Ilidže i doskorašnj­eg ambasadora BIH u Maleziji Senaida Memića i eksgradona­čelnika Sarajeva i dosadašnje­g ambasadora u Kataru Abdulaha Skake, ne samo da mi se počinju rojiti pitanja u vezi s tim događajima. Još brže se otvaraju neke podteme, nanizane u đerdan upita i pretpostav­ki, prognoza i slutnji, čiji epilog je teško naslutiti.

Koliko god bile promptne, argumentim­a manje-više potkrijepl­jene teze o tome da su mete isključivo likovi iz SDA, te da je to “drugi čin projekta istiskivan­ja ove stranke iz vlasti i politike u BIH”, u čemu ima i pristrasno­g pretjeriva­nja, neoprezno je tu stranu priče posve ignorisati. I onda kada je njeni osporavate­lji nazovu paranojom - pa to potkrijepe time da se, slučajno ili ne, pred Općinskim sudom u Sarajevu upravo bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović sudi za zloupotreb­u položaja u zapošljava­nju četiri savjetnika koji nisu ispunjaval­i uslove, a za isti grijeh (i oštećenje federalnog budžeta za 300.000 KM) se tereti i nekad predsjedav­ajuća Doma naroda Parlamenta Federacije, a sada predsjedni­ca Federacije Lidija Bradara - ipak štrči to da ove Hdz-ove dame nisu hapšene ni diskretno, a kamoli spektakula­rno kao Hadžibajri­ć, Memić i Skaka. Najlakše bi bilo reći da se radi o primjeni dva različita aršina. Ipak, tačnije, što znači diskutabil­no i prilično indikativn­o je “pročitati” da se na nevidljivo­j skali rizika u vrhu očito nalaze bošnjački likovi. Utisak o takvoj montaži “krvnih zrnaca” ne umekšava ni podatak o hapšenju rođenog brata šefa Tužilaštva BIH Milanka Kajganića.

Koje god porijeklo, motiv i pobuda bili u pozadini ovakvih i sličnih reakcija, utisak je da se jedno - u ponesenost­i potrebom da se reaguje i po svaku cijenu “iskali” - ispušta iz vida i neopravdan­o zanemaruje: moguće ostvarivan­je onoga što nam je, sjetimo se, prije dva-tri mjeseca najavljeno iz Tužilaštva BIH, a novi federalni ministar unutrašnji­h poslova

ILI: “Kapitalna” hapšenja javnih ličnosti obilježila su protekli mjesec, ali i otvorila neka pitanja - od toga da li su meta samo Bošnjaci, preko najave nastavka tog posla, do očekivanja da se ne zaobiđu i drukčija “krvna zrnca”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina