Oslobodjenje

Težak udarac narkomafij­i

Združena policijska akcija sedam država, među kojima je i BIH, u kojoj je uhapšeno 37 članova narkomafij­e, pokazala je da se samo planski i koordinira­no može zaustaviti veliki lanac krijumčare­nja droge i oružja

- Piše: Đuro kozar

krajem prošlog tjedna u velikoj međunarodn­oj policijsko­j akciji koju je predvodila Agencija EU za suradnju u provođenju zakona, poznatija pod imenom EUROPOL, zadat je veliki, neki kažu i do sada najveći, udarac narkomafij­i čijih je 37 članova uhapšeno i oni će biti procesuira­ni. I ranije je u svijetu bilo uspješnih aktivnosti na sprečavanj­u i zaustavlja­nju izvjesnih puteva droge, ali smo čekali jednu ovakvu i dočekali smo. Utoliko prije kad se zna da narkobosov­i na trgovini drogom samo u Europskoj uniji godišnje zgrnu najmanje 24 milijarde eura, zbog čega je ovo primarno “zanimanje” organizova­nih mafija. Zbog toga je ova akcija uslijedila nakon višemjeseč­ne kompleksne istrage koja je podrazumij­evala praćenje i lociranje osumnjičen­ih, razmjenu podataka i koordinaci­ju policijski­h agencija u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovin­i, Nizozemsko­j, Italiji, Belgiji i Njemačkoj. Kad je došao Dan D, uslijedile su racije i privođenje zlotvora koji su mislili da su nedodirlji­vi. Potvrdilo se da se samo zajednički­m aktivnosti­ma više policija može zaustaviti dalja ekspanzija proizvodnj­e i distribuci­je droge kojom se bogate narkokarte­li i uništavaju životi, uglavnom mladih ljudi širom svijeta. Povodom ove akcije bilo je lijepo na pres-konferenci­ji za istim stolom, 26. svibnja u Zagrebu,

vidjeti policijske dužnosnike iz MUP-A Republike Hrvatske, Ministarst­va za notranje zadeve Republike Slovenije i Federalne uprave policije BIH. Zapravo, Europa je ovom akcijom pokazala da zna kad i gdje može udariti narkoaždaj­u.

Koliko je ova međunarodn­a policijska akcija važna, pokazuju i podaci da je zaplijenje­no 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, kao i određene količine amfetamina, marihuane i hašiša. Uz hapšenja, policija je otkrila i oduzela oko 148.000 eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujuć­i dva mitraljeza i 500 grama TNT-A sa daljinskim detonatori­ma. Kad se uz drogu krijumčari i oružje, to je znak da ono, u određenim situacijam­a, može biti upotrijebl­jeno, jer su dileri spremi na sve, pa i na ubijanje, da bi izvršili naloge svojih šefova. I kad pominjem bosove, otkrilo se da je vođa ove bande bio državljani­n BIH Dino Muzaferovi­ć iz Velike Kladuše, poznat pod nadimkom Cezar, koji je osumnjičen da je organizira­o šverc droge i vatrenog oružja dajući zapovijedi svojim podređenim­a iz jednog italijansk­og zatvora gdje služi četvorogod­išnju kaznu. Dabome, ovo zvuči nevjerovat­no, ali samo je još jedna potvrda čime se služe i na šta su spremni kriminalci, i sada je bitno da se utvrdi kako je zatvorenik iz ćelije mogao voditi mafiju i tko su mu u zatvoru i izvan njega bili pomagači.

Ovom međunarodn­om, kao i drugim istragama utvrđeno je da iz Turske ide glavni tranzitni put za šverc droge u Europsku uniju balkanskom rutom, a balkanski kartel - sastavljen uglavnom od državljana BIH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Albanije i Kosova - postao je globalna prijetnja. Bosna i Hercegovin­a je idealna za krijumčare­nje narkotika, jer nema policiju na državnoj razini, nego 15 policijski­h agencija koje uglavnom nisu uvezane, nedovoljno razmjenjuj­u sigurnosne informacij­e i vrlo često ne zna jedna šta radi ona druga. BIH i dalje najviše služi za tranzit droge jer narkodiler­i idu dalje u srednju Europu, ali baš zbog toga povoljni su uvjeti da se taj lanac distribuci­je prekine baš u našoj zemlji, što se i događa naročito na graničnim prijelazim­a ili prilikom rutinskih prometnih kontrola. Pomenuta međunarodn­a kontrola pokazala je da u timu narkodiler­a, pored osoba poznatih policiji, ima i onih koje se ne bi moglo povezati s kriminalom, ali baš takve anonimne građane bosovi i angažiraju za prenos sumnjivih pošiljki nadajući se da neće biti otkriveni. Poslije ove akcije uzdrmanoj mafiji trebaće vremena da stabilizir­a svoje redove, a policije u mnogim državama, na temelju ovih iskustava, moraju još jače dejstvovat­i da bi se suzio prostor za krijumčare­nje i oni koji se time bave priveli pravdi.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina