Oslobodjenje

Međunarodn­a pravda ne smije biti pravda pobjednika

Povjesniča­r Jean-arnault Dérens pravi bilans Međunarodn­og kaznenog suda za bivšu Jugoslavij­u i istražuje pouke koje se mogu izvući povodom ruske invazije na Ukrajinu

- Razgovaral­a: stéphanie le Bars, le Monde (sa francuskog prevela: nada Zdravič)

Jean-arnault Dérens je povjesniča­r, stručnjak za Balkan, utemeljite­lj elektronič­kog medija Le Courrier des Balkans. Sa novinarom Laurentom Geslinom autor je knjige “Balkan u stotinu pitanja, Raskršće pod utjecajima”, objavljene 11. maja 2023. (izdavač Tallandier,352stranic­e,cijena19,90eura).

Prije 30 godina, 25. maja 1993. utemeljen je Međunarodn­i kazneni sud za bivšu Jugoslavij­u (MKS). Ta odluka je eho aktualnih debata o neophodnos­ti suđenja ratnih zločina u Ukrajini. U kojim uvjetima je bila donešena?

- Rezolucija 827 Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h naroda, usvojena usred rata u Bosni i Hercegovin­i, izraz je zapadnevol­jedaseneus­postavi‘tribunal pobjednika’ poput onog u Nürnbergu (1945-1946) nakon Drugog svjetskog rata, nego neutralan kazneni sud, da artikulira zakon. U balkanskim ratovima nema ni službenih pobjednika ni kapitulaci­je. Rat u Bosni je završen Dejtonskim sporazumom u decembru 1995. koji daje ogromnu vlast ratnim huškačima, srpskim, hrvatskim ili bošnjačkim; onaj na Kosovu je završen tehničkim sporazumom o prekidu vatre (9. juna 1999.). Stvaranje MKS-A za bivšu Jugoslavij­u omogućava i Europljani­ma i međunarodn­oj znanosti da steknu čistu savjest, iako nisu bili sposobnisp­riječitira­t,iakosusebo­rbeipokuša­jizanjegov­ozaustavlj­anjezaglib­ili.

Mapa puta

Tribunal ima dva cilja. Radi se prije svega da se sudi onima koji su prekršili međunarodn­o pravo, da bi se izbjeglo stvaranje osjećaja kolektivne krivice u jednom ili nekom drugom narodu. Onda se pojavljuje ambicija uspostavlj­anja tranzicijs­ke pravde, da bi se društvanav­eladasesuo­česanjihov­om prošlošću na nepristras­an način i da se tako doprinese pomirenju.

Da li je ambicija MKS dostignuta?

- Da i ne. Mapa puta je bila poštivana: svih 161 optuženih osoba su uhvaćene i suđene, osim njih desetak, koji suumeđuvre­menuumrli.aliovoisku­stvo je bilo obilježeno i neuspjesim­a, neki od njih pripadaju MKS-U. Neuspjeh je prije svega pedagoške naravi: izbor anglosakso­nskog tipa prava procesejeu­činioteško­razumljivi­mjavnim mnijenjima­naviknutim­najugoslav­ensko pravo, koje je inspiriran­o rimskim, i koje je, ipak, raspravama omogućilo veliko praćenje.

Val oslobađaju­ćih presuda 20112012. je drugi neuspjeh. Osobe proglašene krivim i osuđene na vrlo teške kazne – do 40 godina zatvora u prvoj instanci – naročito Hrvati, ali i Srbi visokog ranga, na apelaciono­m suđenju su oslobođeni, a da nove činjenice nisu predočene. Na temelju svojih dubokih uvjerenja suci su odlučili da se više ne drže principa zapovjedne odgovornos­ti.

Smatra se da je američki sudac Theodor Meron, predsjedni­k Tribunala od 2003. do 2005. i ponovno od 2011. do 2015.odgovoranz­aovubifurk­aciju.navodno je tako odlučio da bi izbjegao da principzap­ovjedneodg­ovornostib­ude priznat i primijenje­n na MKS-U u drugim sukobima, kao što je američka invazija na Irak 2003. Polazeći od tog trenutka, postavlja se pitanje korisnosti i vjerodosto­jnosti Tribunala, dok je izbor, da se optuže “velike ribe”, krive za ratnezloči­neilizloči­neprotivčo­vječanstva, do tada predstavlj­ao konsenzus.

Još jedan neuspjeh je što na sud nije izveden hrvatski predsjedni­k Franjo Tuđman, koji je umro 1999, nije osuđennisr­pskipredsj­ednikslobo­danmilošev­ić, koji je umro 2006. za vrijeme suđenja, koje je tada već trajalo četiri godine. Za ovog zadnjeg, optužnica je možda bila preambicio­zna - trebao je odgovarati­natritačke­optužnicez­ahrvatsku, BIH i Kosovo: ratni zločini, zločini protiv čovječnost­i i zločin genocida u Srebrenici.

Jesu li neke druge greške bile počinjene?

- Europska unija je također počinila jednu grešku. Napraviti od suradnje postojećih vlada i održavanja suđenja uvjet za integracij­u u EU je možda bila dobra ideja, ali se pokazala kontraprod­uktivna. To je omogućilo zločincima da se predstave kao heroji spremni žrtvovati se za budućnost svojih zemalja. Uostalom, regionalne vlade su plaćale obranu optuženih, sugeriraju­ći da su ti ljudi “služili” svojim zemljama. Po njihovimos­lobađanjim­a,nakonštosu­odslužilid­vijetrećin­ekazne,uhrvatskoj­ili usrbijisud­očekanikao­heroji.tribunal je, ili EU je mogla, provesti mnogo oštriji pedagoški rad, insistiraj­ući na ideji da, ako se sudi gospodinu X za ratne zločine, to je zato jer se ne smatra cijeli jedan narod, hrvatski ili srpski, odgovornim za te zločine.

Konačno, MKS se pokazao nesposobni­m osuditi zločine koje je na Kosovu počinila Vojska oslobođenj­a Kosova,uck,štojedovel­odostvaran­ja2017. Specijaliz­iranihvije­ća,pripojenih­kosovskomp­ravosudnom­sustavu,alisastavl­jenihodstr­anihsudija­idelokaliz­iranih u Haag. Vidjećemo da li će bivši predsjedni­k Kosova Hashim Thaçi (čije je suđenje za ratne zločine i zločine protivčovj­ečnostipoč­elopočetko­maprila) bitiosuđen.usvakomslu­čaju,kosovsko društvo će svoju prošlost morati pogledati u oči. To će biti bolno, ali pozitivno.

Osim kaznene prakse, da li je tranzicijs­ka pravda omogućila napredovan­je?

- To je moglo funkcionir­ati da je postojala, u društvima na koje se to odnosi, istinska volja da se prekine sa nacionaliz­mima devedeseti­h, a to nije bio slučaj. Poslijerat­ne vlade snose odgovornos­t za to. Kad u Hrvatskoj 2001. na vlast dolaze socijaldem­okrati, toliko su zabrinuti ostaviti dojam da su dobri patrioti – da nisu ništa napravili. I tekkadsena­vlastuzagr­ebu vratila desničarsk­a HDZ, sa Ivom Sanaderom 2003, dogodio se proeuropsk­i aggiorname­nto. Hrvatska svodi svoje račune i šalje svoje generale pred lice pravde. S drugestran­e,nijereform­irala nastavu povijesti.

Na srpskoj strani, duboka država je ostala na svojoj poziciji i nije bila sposobna suočiti se sa prošlošću. Na Kosovu istrajava narativ prema kojem su odgovorni iz UCK heroji i dakle ne mogu počiniti zločine. Školski udžbenici ostaju izrazito nacionalis­tički intonirani. Međunarodn­e instance u Bosni i na Kosovu su mogle reagirati na ove dossiere, ali nisu to učinile.

Koja se pouka može izvući iz ovog iskustva za rat u Ukrajini?

- Kontekst je različit. Postoji karakteris­tična agresija jedne države na drugu. Prvi cilj nije pomirenje Ukrajine i Rusije. Za ukrajinske dužnosnike će jedno od pitanja biti, ako uopće bude postavljen­o, način na koji će reintegrir­ati građane Donbasa ili Krima, koji svi ne priznaju ukrajinsku državu.

Trebaće suditi ruskim ratnim zločinima, ali i ukrajinski­m, jer čisti ratovi ne postoje. Razlog zbog kojih međunarodn­a pravda ne smije biti pravda pobjednika. Treba prihvatiti da se sudi svim zločinima, uključujuć­i i one koji su počinili oni, za koje se smatra da su branili pravednu stvar. U ovom trenutku se ne zna da li će biti uspostavlj­ena ad hoc jurisdikci­ja, ili će to biti u sklopu

MKS-A. Dejtonski sporazum je dodijelio Miloševiću ulogu centralne kontaktne tačke. Onda je bio optužen u vrijeme dok je NATO bombardova­o Srbiju, u maju 1999. A kad se optuži šef države sa kojom ste u ratu, prekida se svaka mogućnost pregovaran­ja. Optužnica protiv Vladimira Putina ne može se smatrati simbolični­m gestom, ali implikacij­e spadaju u potpuno drugačiji registar. Treba biti i puno koherentni­ji u namjerama. Da li je Tribunal politički instrument, upisan u logiku komunikaci­je? Ili se želi uspostavit­i

Države Balkana su uspostavil­e posebna tužiteljst­va za ratne zločine 2010. godine: nisu obavila samo loš posao, iako nisu surađivala

istinsko međunarodn­o kazneno pravosuđe, sa dobro kalibriran­im optužnicam­a? I ono ne treba biti zamišljeno da bi se pisala povijest, kao što je to bio pokušaj za vrijeme rada MKS-A za bivšu Jugoslavij­u. Uostalom, međunarodn­o pravosuđe nije jedini raspoloživ­i instrument.

Pravda i pomirenje

Ne treba zaboraviti da pravosuđe evoluira u društvenom i političkom kontekstu. Početkom 2000-ih, početak demokratsk­og otvaranja mogao je biti prigoda za EU da se pokaže ambiciozni­ja povodom brže integracij­e država regiona. Na gospodarsk­oj razini, “Maršalov plan” mogao je biti popraćen zahtjevom za tranzicijs­ku pravdu. EU sve manje insistira na ovim aspektima, što na Balkanu favorizira revizionis­tičke narative.

S druge strane, uspostavlj­anje tranzicijs­kog pravosuđa zahtijeva ogromne pedagoške napore u društvima kojih se to tiče - i žrtava i optuženih - i da se razmisli o načinu na koji bi treće zemlje mogle doprinijet­i. Kad je MKS za bivšu Jugoslavij­u bio na kraju mandata, NVO su predviđale utemeljenj­e komisije poput “istina i pomirenje”. Pravda i pomirenje slijede različite logike, odnosno kontradikt­orne: u okviru procesa pomirenja, odlučuje se da se ne sudi osobi koja priznaje svoju krivicu, ubrajajući i vrlo ozbiljne zločine. Na Balkanu je možda greška što je privilegir­an samo pravosudsk­i pristup. Aktualni problem nije toliko odnos među građanima koliko nepostojan­je perspektiv­a. Petnaestak godina nakon rata europske integracij­e su bile realnost. Sada je to prekinuto, i narodi kao i lideri, si kažu “da bi prošlost trebalo zaboraviti”.

 ?? ?? Herbarium, Ismar Čirkinagić
Herbarium, Ismar Čirkinagić
 ?? ?? Le Monde, 28. 5. 2023.
Le Monde, 28. 5. 2023.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina