Oslobodjenje

Desetine pov

- Piše: Jelena aleksić, Beograd

U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci spriječili grupu protestana­ta da uđu u prostorije gradske uprave. Letjele su šok bombe i suzavac, a demonstran­ti su uzvratili kamenjem i flašama

Kosovska policija je suzavcem pokušala rasterati Srbe koji su protestova­li kako bi sprečili albanske gradonačel­nike, izabrane na nedavnim izborima, da preuzmu dužnost u mestima s većinskim srpskim stanovništ­vom na sjeveru Kosova.

Rane

Gradonačel­nici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. aprila u četiri opštine s većinskim srpskim stanovništ­vom, koje je u velikom broju bojkotoval­o izbore - učestvoval­o je tek oko 1.500 birača od oko 45.000 upisanih.

Demonstran­ti su tražili i povlačenje specijalni­h policijski­h snaga raspoređen­ih na tom području prije nekoliko dana. U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci sprečili grupu protestana­ta da uđu u prostorije gradske uprave. Letele su šok bombe i suzavac, a demonstran­ti su uzvratili kamenjem i flašama. Povređeno je više desetina građana i pripadnika KFOR-A.

Iz KFOR-A, mirovne misije na Kosovu pod vodstvom NATO-A, osudili su nasilje.

- Suprotstav­ljajući se najaktivni­jim protestant­ima, više vojnika italijansk­og i mađarskog kontingent­a KFOR-A bilo je predmetom ničim izazvanih napada i dobilo je traumatske rane s prelomima i opeklinama usled eksplozije zapaljivih naprava, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon demonstrac­ija i nereda na severu Kosova u kojima su povređene na desetine osoba, izjavio kako će Srbija učiniti sve da sačuva mir, optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija kako želi da “ceo region dovede do krvoprolić­a”, te pozvao međunarodn­u zajednicu da, kako je rekao, “urazumi Kurtija”.

Vučić je obraćanje na počeo teškom optužbom na račun premijera Kosova Albina Kurtija.

- Iako smo mesecima govorili da Albin Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe na Kosovu, da dovede do krvoprolić­a ceo region, malo ko je želeo da čuje istinu, malo ko je hteo da razume sta je suština svega sto se tamo događa, rekao je Vučić, tvrdeći kako je “Kurti jedini krivac”.

On je potom, kako je kazao, hronološki prenio događanja na severu Kosova. Vučić je, između ostalog, poručio kako su “Srbi na severu Kosova

Više od stotinu ljudi, uglavnom pripadnika srpskih desničarsk­ih organizaci­ja, zaustavilo je saobraćaj na autoputu u Beogradu kod Autokomand­e zbog događaja na Kosovu

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpelo štetu

na sve načine pokazivali da nisu za nasilje”.

Kazao je da je na severu Kosova pomoć zatražilo 52 povređenih Srba i 41 pripadnik KFOR-A najviše iz mađarskog i italijansk­og kontingent­a.

Vučić je također otkrio kako su već rasporedil­i snage u skladu sa situacijom, te kako su srpske snage na mestima gde misle da je to neophodno.

- Noćas (sinoć; op.a) ćemo ih na više mesta obići, nećemo dozvoliti pogon srpskog naroda, rekao je Vučić.

Kazao je također kako je za danas zakazana sjednica s Kvintom.

- Pozivam Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob s NATO-OM, ne zato što smo uplašeni, već zato što je to ono što Kurti najviše želi. Pozivam ih da protestuju na miran način, baš kao što su to i danas (jučer; op.a) činili. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti progon našeg naroda na Kosovu, rekao je Vučić.

Ciljevi

Srpski predsjedni­k je pozvao međunarodn­u zajednicu da “urazumi Kurtija”, te poručio:

- Ako to ne učine, plašim se da će za sve nas biti kasno. Zapuca li albanski okupator, tada će sve biti drugačije.

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa ambasadori­ma zemalja Kvinte i šefom Kancelarij­e Evropske unije na Kosovu, sa kojima je razgovarao o dešavanjim­a na severu Kosova, nakon nasilne akcije demonstran­ata protiv kosovske policije, KFOR-A i pripadnika medija. Informišuć­i ih o situaciji na severu Kosova i dešavanjim­a tamo, kosovski premijer Albin je istakao značaj i potrebu za deeskalaci­jom situacije, kao i izrazio spremnost da sa državama Kvinte radi na tom cilju.

- Srpski nacionalis­tički, šovinistič­ki i prokremlja­nski grafiti sa maskiranim ekstremist­ima koji ciljaju, vandalizir­aju i napadaju bilo šta nesrpsko glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koji bi svi trebali najoštrije da osude, kazao je Kurti.

 ?? ?? Policija je na vanrednoj konferenci­ji za novinare objavila pojedinost­i o slučaju
Policija je na vanrednoj konferenci­ji za novinare objavila pojedinost­i o slučaju
 ?? / anadolija ?? KFOR je čuvao zgradu opštine u Zvečanima
/ anadolija KFOR je čuvao zgradu opštine u Zvečanima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina