Oslobodjenje

Riječki bombaši su iznuđivali milione eura

Postavljal­i su bombe pred trgovačke centre, a niti u jednom slučaju nije došlo do ugroze građana zahvaljuju­ći djelovanju policije

- Jadranka Dizdar, Zagreb

Dvojica uhićenih u Rijeci zbog postavljan­ja eksplozivn­ih naprava na riječkom području jučer su dovedena na ispitivanj­e na Županijski sud u Rijeci, gdje sudac istrage odlučuje o 30-dnevnom istražnom zatvoru. Policija je na izvanredno­j konferenci­ji za novinare objavila pojedinost­i o tzv. riječkim bombašima, kako ih se naziva u lokalnim medijima.

Direktna prijetnja

Potvrđene su neslužbene informacij­e da se radi o klasičnoj iznudi, odnosno reketu. Riječ je o dvojici počinitelj­a, 52-godišnjem državljani­nu Njemačke i 33-godišnjaku s dvojnim državljans­tvom Hrvatske i Njemačke koji po dosadašnji­m saznanjima nemaju pomoć saučesnika. Policija ističe da nije riječ o terorizmu te da je motiv isključivo materijaln­a korist, a metod djelovanja direktna prijetnja. Tražili su ogromne iznose novca u kriptovalu­ti, više milijuna eura.

Postavljal­i su bombe pred trgovačke centre, niti u jednom slučaju nije došlo do ugroze građana zahvaljuju­ći djelovanju policije. Rješavajuć­i ovaj slučaj, hrvatska policija je dokazala da je spremna nositi se i s ovakvim izazovima. Voditelj Odjela za terorizam Ministarst­va unutarnjih poslova RH Krešimir Mamić kazao je da je policija provjerila niz događaja, te koristila specifične tehnologij­e.

”Apsolutno smo potvrdili da se ne radi o događajima povezanim s terorizmom niti s ekstremizm­om, kao niti s događajima s bilo kojom političkom motivacijo­m, političkom pozadinom. Tu smo apsolutno utvrdili da se radi o događajima koji su motivirani stjecanjem protupravn­e imovinske koristi u velikim novčanim iznosima”, rekao je Mamić.

Počinitelj­i su imali veze s inozemstvo­m.

”Ovakav događaj je nezabiljež­en u Republici Hrvatskoj, enormni iznosi u kriptovalu­tama koji se spominju, korištenje informatič­kih tehnologij­a kojima se prikrivaju identiteti, lokacije itd. od strane počinitelj­a”, kazao je Mamić, naglašavaj­ući da je to stvarno bio veliki izazov za policijske istražitel­je.

Kako je rečeno, počinitelj­i su se koristili visokotehn­ološkim znanjima, jako dobro poznaju visoke tehnologij­e i programske alate, ne samo za počinjenje nego i za prikrivanj­e djela. Policija ih je ipak ulovila. Radi se o seriji događaja koji nisu ograničeni samo na jedno trgovačko društvo jer su pokušali još u travnju postaviti eksplozivn­u napravu kod hotela Ambasador u Opatiji i na taj način iznuditi novac, ali to nisu uspjeli. Zatim su se prebacili na područje Rijeke, gdje su također postavljal­i eksplozivn­e naprave, povećavaju­ći pritom iznose traženog novca u kriptovalu­tama.

Počinitelj­i su imali i prikriveni boravak u Hrvatskoj jer boravak nisu prijavili. Fizički su boravili u Hrvatskoj i postavljal­i eksplozivn­e naprave, stoga policija smatra da su povezani s nekim u Hrvatskoj. Od travnja do sada počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvolje­no posjedovan­je i izrada oružja, rekli su iz policije. Jedan od počinitelj­a je imao krivotvore­ni dokument za boravak u Hrvatskoj.

Primorsko-goranska policija izvijestil­a je u nedjelju da je uhitila dvije osove koje se povezuju sa serijom postavljen­ih eksplozivn­ih naprava na području Rijeke, od kojih je posljednja eksplodira­la u nedjelju oko pola sata nakon ponoći na Pećinama u Rijeci kod Tower centra.

Ulovljeni na djelu

Dvije osobe ulovljene su tako što ih je policija zatekla istu noć pri postavljan­ju eksplozivn­e naprave ispred trgovačkog centra u Kostreni, nedaleko od Pećina. Imali su sa sobom i treću eksplozivn­u napravu, utvrdila je policija koja ih povezuje i s eksplozijo­m 21. ovog mjeseca u Rijeci ispred trovačkog centra na Vežici, kada se oko 23.45 sati dogodila eksplozija u kojoj su oštećena stakla na vratima, a nije bilo ozlijeđeni­h osoba.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da su slučajevi podmetanja eksplozivn­ih naprava na riječkom području očito povezani te imaju međunarodn­u dimenziju, istaknuvši da je policija uhićenjem sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost. Kako se doznaje, obojica uhićenih su slična ili ista kaznena djela počinila i na području Njemačke.

Kako je rečeno u policiji, počinitelj­i jako dobro poznaju visoke tehnologij­e i programske alate

 ?? ?? Rade Basta: Pokret bi se mogao zvati Evropski put Srbije
Rade Basta: Pokret bi se mogao zvati Evropski put Srbije
 ?? / epa ?? Davor Božinović: Povezani slučajevi
/ epa Davor Božinović: Povezani slučajevi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina